親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Evan 於 09-1-10 01:17 發表
動物園5點收,可以出黎去附近睇大馬戲,6時多可入場,正式開場時間為7時半。

如果驚旺無票賣,有優惠的最多大約只便宜25%,可以在香港訂。

好似係無book訂日子架,如果係咁,旺既話渣住票都無用啦,所以我諗住到時先買

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Evan 於 09-1-11 14:41 發表
我都係住一晚,我吾係住永成。

我地有男士,所以上的士都吾係咁大問題,吾好上白牌,上的士要睇講價定睇錶。

動物園好似無呢種服務,酒店一般有穿存行李服務,你可以寄存係番酒店。我住間酒店係動物園出便,我出動物園行15分鐘番 ...

想問下,永成又話有係長隆酒店對面,其實係動物園/大馬戲遠,所以要撘車,定係話係對面都好遠下呢?坐車要幾耐

我決定係銅鑼灣坐直通巴士上長隆酒店,再去永成,thanks

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 daisy17772 於 09-1-11 23:18 發表

Hi Sindy:

How long is the transfer going to take? I'm choosing which ways is better for me, by direct bus or by direct train?

thanks
daisy17772

大約要三個鐘

珍珠宮

好媽媽勳章

永東巴士
http://www.eebus.com/Contactus.asp
原帖由 daisy17772 於 09-1-11 23:50 發表

Where will you buy the bus tickets and how much? thanks again

daisy17772

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 peckykoo 於 09-1-12 10:05 發表
有無人知如小朋友剛剛1.1米要買票嗎 ?

春節期間有無親子套票呢 ?

請告知

春節黃金週係25號開始,所以應該25號開始無家庭票賣囉

珍珠宮

好媽媽勳章

啱啱問過517,原來永成話係長隆對面,步行都要20分鐘,咁我又可能改下行程,上廣州轉地鉄,再打的好過囉

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chiumh 於 09-1-12 18:16 發表

長隆嘅shuttle會到長隆地鐵站,你可以坐shuttle去.

thanks,我住永成呀,到長隆都要打的.....

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 winglamhk 於 09-1-16 16:34 發表
我都會係2月頭上去玩2日一夜呀~~但..人生路不熟..希望各位BK MAMA俾D意見..
本人同老公第一次上去玩,自己唔係太熟路,想PLAN好D,但又唔係咁想跟團..
睇你地講好多人都住永成..間酒店好唔好?
我既計劃如下:
住長隆 ...

上去都要兩至三個鐘,咪要六點幾出門口?都好辛苦下喎,馬戲又係夜晚,又假設第二日先睇馬戲,咪好夜先返香港?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 carykwok 於 09-1-29 13:34 發表
各位,我去完尋日返黎喇,全部小朋友係長隆歡樂世界玩得好開心呀,去到兒童樂園,個女玩到又驚,但次次都話要玩多一次,見到佢開心,我都好開心,你地最好第一時間去搵左兒童樂園先,因為真係好多野玩,玩唔哂
跟住下午2點有個 ...

2222......我又係度呀,我年三十入,初二出,不過初二呢日真係幾差,我諗住初一都無乜人,所以初二就九點幾先落去食野,可能有旅行團,d野一出就搶晒啦,同年初一完全唔同,永成整體都ok,不過無浴江就好似差小小(雖然都唔會浸)

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 carykwok 於 09-1-30 01:19 發表
我係初一入,初三出架,哈....我地係初二九點幾去到餐廳架,就係無野食,但我見唔到有團...唔知你會唔會以為我地係團呢,因為我地共21人去,有d失禮,因為好快無野食,所以一出野食,我地就個個搶比d細路食,哈....真係唔好意 ...

21人?你地坐係放果汁後面果台呀?我入到去,一路企係度等佢收台,團果d有個章架,係內地人黎架,好易認,點會認錯丫, 咁初三有無咁多人食早餐?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 wingyee_ma 於 09-1-30 10:39 發表
不好意思...我第一次同囡囡去旅行想安排好D,又怕大陸危險,所以交通放面我好擔心,請問可否幫忙,解答我問題.

廣州東站格離就係地鐵站? 好近? 係唔係有個站叫長隆?
由長隆地鐵站點去永成酒店? 地鐵會唔會好似香港咁 ...

我地係深圳坐火車上廣州再轉地鉄,再轉的士,返黎就係廣州坐直通車返香港,我覺得如果坐直通車上廣州會方便好多,係廣州火車站落左車,行一陣,就到地鉄站(個站好大),地鉄撘3號線,係體育西轉返3號線(好似係對面,印象中唔難)(番禺廣場總站方向),係漢溪長隆站落車,搵返長隆出口,如果好早到,可以行左景點先(有人話可以托行李),因為長隆有免費車到景點,玩完,永成有車係長隆接返住客,我果日就去左睇大馬戲先,再撘酒店車返酒店checkin(無寄行李)

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 wingyee_ma 於 09-1-30 11:29 發表
thanks~ 漢溪長隆站一出就係動物園等景點?

地鐵會唔會好似香港咁迫?

唔係架,動物圓同大馬戲都要坐接駁巴士,歡樂世界就似係隔離,但唔肯定,因為無去,我地坐時都唔算好逼,但無位坐

我覺得,一係坐直通火車轉地鉄轉的士/接駁巴士(去永成/長隆),一係就坐直通巴士去長隆轉的士(去永成),一係就坐船(到蓮花港,坐永成車約40分鐘到酒店)

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 carykwok 於 09-1-30 22:52 發表
唔係呀,我6299同埋嫂嫂佢地坐係coffee隔離,我坐係coffee後面靠玻璃窗,你呢?
初三都多人食呀,但無搶囉,因為都夠食,食到10點幾都仲出野食,我覺得呢間酒店都算係咁,buffet 由7-10,但十點幾仲有食出

...

我咪坐係你地中間,有兩個細路張台囉.......因為你地同我地都有共同'試'好,坐埋一齊好d丫麻, hahahahaha

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 winglamhk 於 09-1-30 16:17 發表

THX!!! 不過你俾我個個係1月31前...我岩岩睇左2月最新個個..大約$1600蚊....重平過我本身跟康泰去..所以我而家準備出街碌去永東搞掂佢..~而家只係最驚無位無酒店 ...

我有兩張四海一家10蚊coupon呀,你要既話,我係北角,係一個月內有效,所以我都無乜用

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 winglamhk 於 09-1-31 14:00 發表

四海一家一個人大約幾$呀?我第一日去動物園加睇大馬戲..可能無時間食..第2日玩歡樂世界..就要搭6點鍾車返香港...多謝你先~~

好似大約百九蚊到,如果係咁,你無時間食架啦,雖然都幾好食,但又唔係非食不可,食唔到都唔駛可惜hehehe

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 matthew_mama 於 09-3-2 09:03 發表
BoBo Cute
Did U take Ferry to Chimglong

May I know the time

中港城碼頭廣州番禺蓮花山港興中
蓮港湖
興中
興中
07:50
10:40
13:50
18:10

http://www.cksp.com.hk/ship_schedule/main.html

首頁

尾頁

跳至