論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

勞工假即法定假日, 你工人嚟左一日你都要比佢放, 只係頭3個月放法定假果日你唔洗出糧比佢, 你都可以唔比佢放正日, 60天內補假比佢都得, 不過記住每月放假都要寫清楚叫佢簽返名, 佢要告你你都有証有據, 唔好信agent, 你比人告唔係佢, 一定要比佢放法定假!!!!!

大宅

原帖由 pansylau 於 09-4-28 21:41 發表
唔該你呀, 我明白哂啦, 我睇翻勞工處的條文, 講滿3個月就有假日薪酬, 但無講得好清楚一定要比佢放但扣錢, 所以唔清楚, 我同佢講左比翻佢放但扣人工, 佢都肯, 都唔知點解扣錢都要放假, 佢仲話知道會扣錢, 佢都幾熟, ...

唔洗客氣, 我地要互相幫助唔好比d工人得逞, 佢地係好計較ga, 佢同你計你未同佢計返lor, 唔好比佢放正日, 補個weekday比佢, 睇佢有邊度去!!!!or如果你唔想比佢放可以買佢一日例假(每工作6天有一天休息的例假)抵銷左佢果日法定假都ok, but都要睇佢自唔自願, 而家香港法例幫外傭多d, 我地真係要小心d!!!!!!!

大宅

原帖由 manyu0826 於 09-4-28 22:39 發表
今日個agent同我講, 話工人來的頭7日都不需給你假期(包括星期日), 是嗎?

每工作6天要有1天休息日, 你可以唔比佢放but一定要補錢比佢, 仲要出糧時糧單寫清楚, 緊記最好用銀行戶口過數!!!

大宅

原帖由 pansylau 於 09-4-28 23:25 發表
我比佢放正日, 咁啱佢係放星期五,咁佢就放星期5同6, 佢仲同我講星期五晚唔返來星期六8點先回來, 咁我係咪又要同佢計, contract 講明要住係顧住到, 咁你又唔返來訓....應成左佢tim, 係咪要唔比佢係出面訓呢?

...

唔好比佢連續放2日好d wor, 一定唔可以比佢係出面過夜, 都唔知佢過夜做乜????一定唔會係好事la, 唔好對工人咁放寬, 如果唔係遲d比佢食住你ar!!!你一定要叫佢係出面bank開戶口, 係要嚟保障你自己, 我用hang seng bank, 入錢比工人果陣會有bank receipt ga, 你要將張receipt釘埋落你每月出糧張糧單到比佢簽收之後你要好好保存, 我就會lock係櫃桶, 呢度好多比衰工人告嘅僱主開post係可以去睇下, 一定要保障自己!!!! 你可以同你工人講你呢幾日唔係好舒服, 想佢星期5留係度幫你, 叫佢下星期再放!!!

大宅

原帖由 pansylau 於 09-4-29 01:11 發表
有無糧單的sample ar? 請工人真係要有經驗先知d step 呀,最初連工作表都無比佢, 真係乜都唔知呀....

你pm我你email la~~~

首頁

尾頁

跳至