嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

請問你地既孖B係點湊咖?我本身有一個兩歲大既仔,我99湊,另外想請一個工人湊孖B(未出世),你地覺得O唔OK? 但99唔會幫手湊孖B,只會間唔中望兩眼, 如果請兩個工人,我屋企唔夠位住

大宅

JNSW 發表於 16-4-15 16:29
我都係請一個工人, 因為無住比兩個工人, 但因為驚佢走, 我地夜晚會一個B跟工人, 另一個同我地同房
...
你係ftm?定要返工?

大宅

coraor 發表於 16-4-18 19:24
我大女就嚟4歲,孖b7個月大。都係一個姐姐+奶奶。大女返全日,奶奶日抖會幫手睇一個。夜晚就我同老公自己攪 ...
我expect姐姐處理完一個先到一個,不過掃風點算?掃完一個到一個?奶奶唔會幫手湊孖B,日頭應該帶我大仔出街唔會响屋企,我同老公都覺得家務可以自己做返,奶奶會煮飯,
夜晚我放工可以自己湊返孖B,不過家務可能要佢做少少.....
請鐘點會唔會貴D?因為係孖B...

大宅

coraor 發表於 16-4-19 13:28
你叫姐姐處理完一個先到另一個即係如果2個一齊餓,姐姐先同一個換片+餵奶+掃風,攪完哂放低佢,先到另外一 ...
好彩你咁講,我都醒唔起,佢搞掂一個.再到一個已經無晒時間...唉.好煩惱...多謝你提點咁多野><

大宅

coraor 發表於 16-4-19 15:30
唔使客氣
你孖b幾時出世呀? 大仔係咪會9月返學呀?大仔返咗學會唔會有機會幫下手睇細b呀?唔係我 ...
孖B 9 月出世^^大仔唔會返 N 班呀 >< 好怕仔仔打孖B,妒忌
係....之前托人問下佢地工人有無好介紹,聽到孖B已經話唔湊
我同個屋企人講完請工人問題,我真係唔識講咩好,佢話唔可以寵個工人,日頭夜晚都要工人湊,仲要做埋家務,我自已係孖B親生阿媽都覺咁樣辛苦~.~

大宅

coraor 發表於 16-4-19 18:29
你大仔得2歲咁細,唔多唔少都會妒忌㗎喇,不過你奶奶淨係湊大唔理d細會好d嘅…咁樣佢唔會覺得大人喺孖b出世 ...
希望大仔唔好妒忌啦><到時又要上黎請教大家我都係同屋企人講,工人日夜都要湊孖B,仲要做埋家務,佢無時間休息喎,唉
希望到時無人理我地點用個工人,真係好怕個工人頂唔順走左><

大宅

jackie1203 發表於 16-4-19 23:18
仲要預對twins易搞,孖易早產,輕磅,一定係一對一,仲要工人做到合妳要求,衛生標準,只有亞媽自己或熟手 ...
請問你兩個工人係同一國籍嗎?因為怕到時99唔湊大仔,我地要請多一個工人,但唔知請同一國籍定兩個唔同國籍好,thanks

大宅

kekawai 發表於 16-4-22 08:48
咁既工作條件,比著你做工人,做唔做?
有經驗既都知自己有得揀,最多只有海外既肯接,但佢地又咩都唔識要 ...
你講得好岩呀,當時我同屋企人都係講哩D,講到差D嘈架何況我地係BB父母,唔理單胎定孖胎盡量都想自己湊返,唔想俾工人湊......唉,好彩有個BK,你地可以講出我心聲,唔係我真係會激死....希望工人黎到後可以順利啦~

大宅

nicob 發表於 16-5-7 15:51
我果時生孖b加大囡兩歲,都係請一個工人,頭一年老爺或奶奶日抖會過嚟幫手,一歲大之後,姐姐係可以handle ...
我地無長輩幫手啦,奶奶前日講左工人黎到佢連大仔都唔會湊,而家諗緊一個工人加1日6個鐘既鐘點/保母頭一年,但鐘點好似好貴,定兩個工人好

大宅

nicob 發表於 16-5-9 08:34
可唔可以叫奶奶工人嚟初段幫幫手,順便睇睇工人質素,我諗奶奶如果見姐姐唔掂都會仗義卦,養三個真係唔易架 ...DEL

大宅

Cammybb 發表於 16-5-19 10:59
我多想知我現有一個2歲大仔,下個月有對孖仔出世,本來一個工人姐姐照顧大仔,依家唔知應該加幾多比工人姐 ...
你有無其它人幫手湊?

大宅

OSMing 發表於 16-5-23 08:20
回覆 腰果眼 的帖子

張床要買大size 呀,一頭一尾咁瞓
我近排買左張大SIZE既BB床,諗住俾孖B瞓孖B識轉身時,會轉俾大仔(2歲)做兒童床

OSMing    發表於 16-5-24 08:09

大宅

JNSW 發表於 16-4-15 16:29
我都係請一個工人, 因為無住比兩個工人, 但因為驚佢走, 我地夜晚會一個B跟工人, 另一個同我地同房
...
請問你有無工作時間表俾工人姐姐?可以share俾我嗎? 我諗黎諗去都唔知點寫法....thanks

大宅

JNSW 發表於 16-5-23 17:54
之前有比個時間表佢, 之後modified, 無比hard copy...... 你比email我, 我send比你參考下 ...
已PM你,唔該晒呀,thanks

大宅

JNSW 發表於 16-5-23 17:54
之前有比個時間表佢, 之後modified, 無比hard copy...... 你比email我, 我send比你參考下 ...

大宅

Kyuen0108 發表於 16-7-4 00:00
我無請工人....第一胎係twins... 放完產假番左3個幾月工.嗰時99 湊...勁hea...頂唔順自己湊番...到第二胎阿 ...
你第一胎同第二胎相差幾大?

首頁

尾頁

跳至