跳至

首頁

尾頁

子爵府

me!!

原帖由 tvoincy 於 10-3-25 20:26 發表
如題

子爵府

我年幾前生第一胎住過瑪麗. 佢無指定要用任何牌子.

只是建議到瑪麗樓下的舖頭買床墊, 因為它的床墊是超厚, 不會過底. 我今胎都打算係個度買(應該仲有得賣掛?!)

和尚袍&媽媽衫我都是用醫院的, 不知道可否用自己衫.

我覺得媽媽著返醫院衫比較方便, 因為成日都要換.
醫院toilet 有新的比你隨時自己拿來換.

子爵府

"黃色袋寫住多用途床墊"-係咪普通藥房都有得賣?
因為瑪麗裝修後d舖頭唔同咗, 好似唔見有得賣.

原帖由 Swan12 於 10-6-22 19:35 發表
瑪麗要求果種超厚床墊,係黃色袋寫住多用途床墊,我係海怡間藥房買,$39咋。贊玉果間埋怨$49-$50,瑪麗留下間埋怨$70。

子爵府

我有妊娠糖尿, 一早就要自己係屋企篤手指測血糖. 初初都好擔心. 但係係私家度檢查, BB係中型(or <中型bb), 所以都無咁擔心.

你有無係私家度做產檢?

原帖由 john_baby 於 10-7-23 16:43 發表
今日覆完診, 下星期二見營養師同糖尿科姑娘
之後就要日日篤7次手指監測血糖, 星期五就覆診....
唉....諗起都驚!!
希望攪得來 BB 早 D 出世就好喇!!
因為醫生話如果血糖高 or 唔穩定, 有機會會生巨 B
咁就大獲 ...

子爵府

我好早期已經開始要篤手指, 但只篤數次:
1. 早餐前(沒有, 因好多時趕時間)
2. 早餐後
3. 午餐前
4. 午餐後
5. 晚飯前(有時有, 有時無)
6. 晚飯後
我skip 咗mid-night, 因為食完晚飯無耐就瞓了.

(1) & (5) 如果無篤, 就作數, 因為實唔會超標, 我好少食下午茶.

係. 個個星期好似交功課咁比醫生睇. 當然有時都會超標俾E生丙啦. 咁我自己知BB唔係巨B, 我稔OK 啦. 無謂俾自己咁大壓力.

你d 度數如何?

原帖由 john_baby 於 10-7-23 17:55 發表
我32週之後都無再睇私家喇~
因為我自己本身o係 QMH 果度做, 所以找返QMH的醫生跟!!
我35wk 時check 過bb 係中型.....
minisheep, 咁你係咪真係一日篤7次手指, 個個星期要好似交功課咁比醫生睇呀?? 順利嗎?

...

子爵府

我上一胎係緊急開刀, 我覺得OK, 傷口不太痛.
不過就生咗肉芽.

原帖由 luppy 於 10-7-26 13:12 發表
有冇人要開刀?? D醫生得唔得GA ?

子爵府

我上一胎都係緊急開刀, 今胎打算開刀, 下次產檢先約期.

佢話如果開刀日子前作動, 就會試順產.
你地係咪都係咁?

原帖由 kellyly 於 10-7-28 19:35 發表
HI HI我都係瑪死生呀
預產期係8月15日,未知會係開刀定順產呀
因上一胎係緊急開刀既
FRI會去瑪麗見醫生,咁到時再傾會點做LA.

子爵府

想問下:
- 日子同時間係咪無得揀架?
- 9號咩時間入院? 有d咩做? 係咪已經唔可以飲食?
- 一般住多少天?

原帖由 kellyly 於 10-7-30 13:09 發表
我約左9號入院10號開刀生呀
另我都問左醫生,佢話係開刀前如見紅穿水無咩野既要自己試生左先唔得至開刀呀

子爵府

恭喜晒呀!! 你埋單價錢咪同私家差不多?
你順產定係開刀? 住了多少天?

原帖由 john_baby 於 10-8-6 06:07 發表
o岩o係瑪麗生完~我upgrade o左做私家病房, 覺得好ok呀! 無論係產房同病房的姑娘都好好.....
希望大家都順順利利啦!!

子爵府

請問各位係瑪麗開刀的媽咪,
- 要住多少天呢?
- 出院後第幾日返去拆線?

子爵府

恭喜!! 你原本預約開刀, 最後是順產嗎?
係咪生得好快?

原帖由 kellyly 於 10-8-8 15:55 發表
HI HI我都生左LA
我又早左呀,之前係約左9號入院10號開刀
而家就4號朝6點突陣痛得好密5MINS一次之後見紅
6號出院

子爵府

Thanks, tvoincy.

瑪麗俾咗日子我開刀, 但係想問:

- 開刀時間 : 瑪麗話唔知. 請問會唔會開刀前一日會知呢? 如果唔係, 咪要屋企人係醫院由朝等到晚?

- 瑪麗要我開刀前一日, 早上九時就要入院, 請問呢日有d咩要做呢? 係咪呢日dinner 後就禁飲食?

- 順便問埋探病時間, 係咪中午1-2pm?

唔該晒.

原帖由 tvoincy 於 10-8-7 09:58 發表

minisheep,
- 要住多少天呢? >> 開刀前一日入院,合共住了4天
- 出院後第幾日返去拆線? >> 我係第二胎,出院後第三天返去拆線

John_baby & Swan12,
恭喜晒!祝BB健健康康!我31/7生咗之後就好忙,因ZbZb有黃要進出QMH同健 ...

子爵府

Swan12, thanks for your sharing.

我未生, 不過都打算試全人奶. 想問下:

- 係咪如果跟你咁做, 都係要埋身俾BB, 唔好用奶樽餵人奶呀? (因為想知道佢實際食咗幾多)
- 人奶放係冰格, 可以放幾耐?
- 係咪只可助熱d人奶? 咁咪有排先熱?

原帖由 Swan12 於 10-8-14 14:33 發表
我係全人奶呀,係好辛苦架,不過對bb係最好架,加油呀,我餵大女都餵到兩歲,因為有左細b,d 奶變左味大女自己話唔食我先至唔餵咋。如果唔係我唔會停,不過最近阿女話要食返,我都有比佢食,不過係細b食完先到佢食,費事比佢食晒。

你個b ...

首頁

尾頁

跳至