跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

頭幾日返學是返一個鍾,如果小朋友唔喊就會返足三個鍾(小朋友唔喊既話一個星期後就會返正常時間),唔使擔心成個月返一個鍾,會因應小朋友既表現而定,新學期一開始學校是會有D野安排得唔好,因為好多小朋友入讀,慢慢情況會改善,要比小小耐性,適應著既話唔錯既,教學程度比區內既非牟利會深,佢既程度會高到一級.小朋友上到小一唔使一下咁辛苦,容易D適應,我覺得間學校除著個園長,其他都唔錯既.

大宅

好媽媽勳章

校服相可以開學後先比,早d比小朋友就可以早d認自己個座位同自己放野個櫃.咁早d遲d都冇問題,就你自己方便.新開學好多野要同學校慢慢溝通,唔是一下就上軌道.

大宅

好媽媽勳章

返幼稚園喊,是好多小朋友既必經階段,大人唯有比時間等小朋友慢慢適應,我女初初都喊著成個星期,頭一個月都話唔返學,後來慢慢鍾意著學校,星期六都話返學.佢依家讀到K2,對學校好有歸屬感.大人小朋友都要比D時間去適應.

大宅

好媽媽勳章

星期六返去唔是學野,是所有小朋友一齊響個課室到玩玩具.有老師睇住.
個首歌既歌詞是咁既:
太陽伯伯,太陽伯伯,你去著邊,你去著邊,快D快D出來,快D快D出來,燒著我,燒著你.(後面D音是咁上下,確實既歌詞我都唔是好清楚,我女唱得唔是好清楚).

大宅

好媽媽勳章

Yukiyck:
多謝你解開我個迷,原來是"照著我,照著你."我一直都好奇怪點解是"燒著我,燒著你."
生日會兩個月先有一次,唔會個個星期六有.我女以往既生日會都是一至五,未試過星期六wo.我女星期六通常冇返學,去參加興趣班多.

原帖由 yukiyck 於 09-8-25 15:21 發表

應該係''照著我...照著你''

仲有係會開生日會,,不過唔知係咪個個禮拜六都有生日會~

大宅

好媽媽勳章

見你講份視學報告咁差,嚇我一跳,我即刻上網睇,報告唔是非常靚,但都未至於如你所講好差.有興趣既可以自己睇下是米真是咁差
:http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/Bilok_1stBr.pdf

比諾唔是咩名校,只是一間好普通既幼稚園,對佢既視覺報告我覺得OK,接受得到.

大宅

好媽媽勳章

噚日我女放學時園長同我女講今日開始唔使著校服,1月4日先著返校服,因為正式教學已完結,依家是重溫之前學既野(有部份交學費少既人開始放聖誕假).
平日我女病著學校是唔會主動比電話問點解冇返學,我估可能學生太多,老師跟唔到咁多,冇辦法逐個打電話問點解冇返學.
我女返AM班,以前都是頭半個月會提早放學,下半個月先返正常時間.等小朋友慢慢適應,如果你小朋友唔想提早放,你同老師傾下可唔可以夠鐘先走,照計是得既.

大宅

好媽媽勳章

上午是返9-12, 但學校開著門就可以提早返,如果學校8點鐘開門有人,咁小朋友都可以入去,不過咁早就冇老師,只有姐姐響度,通常是小朋友自己玩玩具.

大宅

好媽媽勳章

如果你響沙田畢業既小學是好既,你都想比囡囡讀,咁你第一輪自行時可以揀返佢,你是舊生咁你囡囡可以加分變成20分,入讀機會好高,咁你就唔使搬屋,如果你唔想囡囡讀返你個間,咁就再搵過.

大宅

好媽媽勳章

TKO區內的小學唔差,只是中學差者,但小學校網又會直接影響中學校網,所以咁多人小一就要跨區出外讀.TKO既校網就肯定冇沙田咁好,如果你間母校是好既,比你女入返去讀就最好,20分入讀機會好大,第一輪唔得可以第二輪用你媽媽個地址去報,咁你就唔使煩.

首頁

尾頁

跳至