論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

ganggang 發表於 16-7-19 22:37
今年5月開始第2個约
即系佢今次回鄉系entitled 7日定14日假?
我要比幾錢佢呢?

第一年有7天大假
第二年亦有7天,
即第一份合約共有14天大假。
現在工人回鄉一個月, 其中包括14天大假, 其餘的是否no paid leave??

假設工人做到20號, 而糧期是每月的最後一天.....
1) 7月份的糧正常出, 其中包括21-31/7 的9個工作天(即9日大假)。
2) 8月份的糧, 包括: (a) 1/8-5/8 的5個工作天(都係工人的大假), 要比人工; (b) 工人放no pay leave之後回港resume duty起至8月最後一天, 要比人工。

出於保障自己, 僱主可在工人回鄉前出7月份糧比佢。到工人8月尾回来, 先至出8月份糧比工人。

水晶宮

ganggang 發表於 16-7-19 23:50
佢第一年回左鄉7日,今次回鄉系當5月完约果次,即系今次有薪既其實系7日連埋d 星期日?
佢20/7~20/8 都番鄉 ...

總之工人第一份約係有14天大假, 佢之前有放大假, 呢次佢回鄉放假咪放埋餘下的大假 lor.

你作為僱主, 上勞工署睇下家傭每年有幾多annual leave, 及要白紙黑字寫低工人在咩日子放咗幾多日annual leave. 有時d jm 唔知你完全實況(因人地答你係以你提供的資料来答), 可能比你的資訊就會不全面, 什至出錯

水晶宮

macvn123 發表於 16-7-20 00:16
7月20-8月20日回鄉,第一年已放7日有薪假,咁即係:
7月糧:只出到7月27日(7月20、21、22、23、25、26、2 ...

我都係咁計。

不過, 7月20日, 如果工人係早機出發, 佢就由呢日起開始放假; 如果夜機, 佢日頭又有做野, 我会當佢呢日係工作天, 假期由21/7 開始計

水晶宮

細姐姐 發表於 16-7-20 10:00
咁出34日糧又啱喎
7月20日加14日假期,咪34日

佢要14日大假錢, 得㗎, 成個月假期當no pay leave lor

水晶宮

回覆樓主:

工人今日上機, 你出7月份人工比佢, 叫佢返黎自己同勞工署計掂條数

水晶宮

ganggang 發表於 16-7-20 10:21
咪系lor, 我打去1823問都系"唔扣錢"感解,唔系on top 出多14日粮佢話之前其他employer 不lau 系感比wor
唔 ...

我最討厭工人話之前僱主呢樣果樣, 人地咁做但我唔做, 唔代表我錯。工人再咁厭煩, 我會叫佢揾番以前d僱主請佢。

首頁

尾頁

跳至