跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

原文章由 十月媽咪 於 08-3-9 22:24 發表
我同事條題目係...如果你小朋友返到屋企同你投訴, 話學校有小朋友欺負佢, 你會點做?!

另一條, 如果你係老師, 你面對住小朋友欺負其他同學仔, 你會點做?!

呢兩條題目點樣為之答得大體我就唔識講,
不過我就識得 '抽程' 人地個答案.

你friend佢係點答?
or當你friend問你時, 你又點答, 攪到你friend話你死得?

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 08-3-10 09:11 發表
10, bird

interview 家長, 我反而唔驚
in 我個女, 我先驚丫麻

我個女, 入到去, 唔 cry 已經好比面la
就算唔 cry, 都唔會用大過20分貝聲音作答
更加唔會主動舉手, 亦唔會 follow instruction

小豆媽,
"interview 家長, 我反而唔驚
in 我個女, 我先驚丫麻
"
我都係咁話.

我好好彩, 唔洗玩呢個遊戲.
如果玩, 真係做輸家多過食飯.

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 08-4-26 16:05 發表
我24/4同一個FD 去左"真道"聽briefing
嘩 !依家做校長, 真係=做CEO一樣, 要 sale 間學校十項全能
佢地個教學理念真係幾好,
學制都好吸引, 如果小朋友同家長都配合到, 又真係幾好 ...

小豆媽
咁有冇諗住試下呢一間?

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 08-4-26 20:13 發表

Bird
原來唔去過呢d briefing, 真係唔知依家d學校
係有咁多新攪作, 新思維 ...

小豆媽,
真道應該係6月尾interview,
國際音小, 優才又係.
你可以報晒呢3間.

我上年9月去過一間學校聽briefing,
St. Margaret's Co-edu....
學校Chairman & 校長的talk, 不聽也罷.
不過modern language的 teacher head,
就真係sell 得學校的language curriculum 唔錯,
我聽完覺得好有共鳴.

而家d學校, 尤其新校, 真係要靠個briefing 黎吸引家長,
個briefing 做得好唔好, 好影響收生.

水晶宮

優才玩 '爭櫈仔'.... 好一個現實版社會篇
(我地有一成班同事講, 大家由細到大讀書考試搵工升職都係玩緊爭櫈仔呢個遊戲)

如果我仔去玩爭櫈仔, 第一 round 走完一個圈, 好大機係冇櫈坐被淘汰出局, 睇住其他人玩完個遊戲.

水晶宮

原文章由 BMW 於 08-7-9 17:20 發表
Bird,
提提李...LEA個申請Deadline係今個月月尾

bmw,
多謝提點.
你唔洗申請, 但係又咁清楚個deadline?

我office有個同事個仔今年升讀私立小一,
所以我同佢齊齊在上星期遞application form.

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 08-7-13 17:35 發表
有冇10月小朋友有上"面試班" ?
可唔可以講0下d"專家"話在家要點train 小朋友呀
我個女.....真係未入去, 就已經眼濕源, 行左一半就cry la

小豆媽,
即係你比穎穎去上小一面試班?

我8過下d面試班, d老師教家長好多野, e.g.
1) 叫家長同小朋友講番自己的職業, 工作等等;
2) 同小朋友講完整句子, 唔好用 '呢d', '果d', 要specific;
3) 比多d情景等小朋友去思考, e.g. 如果行行下街唔見o左媽咪會點.
4) 帶小朋友去每度地方, 都話比小朋友知果度係咩地方, 點樣去,有咩睇, 去果度的目的等等.
5) 教小朋友睇月曆, 時間

水晶宮

小豆媽,
過去幾個月我見過大眼妹兩次,
就咁睇, 我唔覺得大眼妹去上興趣班係會喊果類人,
會唔會你帶佢去上堂, 佢先至係咁?
第2個帶佢去, 佢就咩事都冇?

fi,
知知真係進步o左好多, 不枉你地兩母子付出的時間及努力.

水晶宮

10,
到你有99.999999%係讀蘇小時, 我諗你會博下大抽獎?

水晶宮

原文章由 十月媽咪 於 08-7-17 19:12 發表

女拔D女, 唔知點解, 佢地著住套校服, 已經好似好醒神咁, 好似識發光的! 但又唔點解, 呢種光, 響阿20身上又好似搵唔到喎, ...

10,
女拔套校服, 已經係一個 '身份象徵'.

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-7-18 01:01 編輯 ]

水晶宮

20,
擒晚我地睇city hall 果個show,
把聲非常之靚的女仔, 原來係女拔架!
個男仔就來自Island School.

水晶宮

聖母係私立女校. 得o左的話, 唔阻大抽獎.
而且唔係咁多人報.
考黎做backup, ok wor!

水晶宮

正確d黎講, 我係8.... 答訕係我嗜好.

水晶宮

原文章由 十月媽咪 於 08-7-24 06:56 發表
小鳥,
原來係用唻做下BACKUP咋? 但係BACKUP我已經有喇, 咁唔計呢個"好處", 咁仲有乜野"好處"係值得我去考既呢?

10,
呢條問題對於你呢講, 個答案.......冇

對於其他有女的媽咪, 呢間聖母值得考慮.

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-7-24 19:29 編輯 ]

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 08-7-24 22:47 發表
感謝主 !

哈哈! 音小收左穎穎 la
我可以收工了

嘩, 呢個真係一個暑期大禮物!

恭喜! 準音小家長小豆媽 & 準小一生穎穎

你地可以好好享受呢個暑假 & k3的幼稚園生活.

小豆媽,
呢次証明穎穎係得ge...... 你比多d信心 穎穎!

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-7-24 23:54 編輯 ]

水晶宮

恭喜 Chloe & BMW

水晶宮

fi,
好事自然來.... 慢慢等, 我相信會有好消息!

bmw, 小豆媽
你地而家有一間唔錯的學校在手, 考小一呢個遊戲可以放鬆心情黎玩, 亦可以揀下學校先至去考.

Chloe & 穎穎好叻女.

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 08-7-25 23:53 發表

雖然我個女, 唔會係有好多 offer 揸手果種叻學生
但有時上網睇到有d媽咪, 個女hold左好多 offer 唔放
有d媽咪就得個等字, 好慘的

小豆媽,
有d媽咪真係好過份, 佢地好彩, 手頭上有好多間offer,
但係佢好地鐘意到last minute 先至去諗邊一間.
我在 '小一 forum' 而家仲見到有媽咪諗緊9月比小朋友返邊一間學校....... 我覺得呢個decision 應該可以早d做到, 等另一d好想讀的小朋友有多個機會.

阿10 suggest 的 '留位' 做法, 我覺得冇阻人搵學校.
只要認清自己鐘意邊類學校, target school 係邊一間,
你個decision就會好快做到 & 放番其他學位比有需要的人.

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-7-26 09:10 編輯 ]

水晶宮

原文章由 十月媽咪 於 08-7-28 21:00 發表
小豆媽,
其實玩呢個遊戲, 都真係好睇家長玩得有無品既, 好似嗰陣考幼稚園咁, 婷婷六個上午班既OFFER, 有D我一考完, 已經無晒好感, 同隻佬講明, 收都唔會留位, 而我呢D, 講得出做得到! 有D係諗住用唻WARMUP既, 當然又 ...

10, 小豆媽
如果其他家長好似你地咁諗就好喇!

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 08-8-9 12:27 發表

我有個同事個仔 (佢有2個仔)
細仔由宣道考到入 st stephen 插班(小3), 不過唔收大仔(小5)
佢好頭赤, 依家仲"蟻"緊大仔個位 ...

小豆媽,
St. Stephen, 係唔係赤柱男女校果間呀?
我同事對仔女在果度讀緊, 大仔今年9月升 F.1 喇.
當年, 我同事在小一派位之後,
去叩門, 大仔就入 o左 去讀小一,
跟住細妹都好好彩入埋去讀.
我同事話呢間學校好呀,
唔似果d一等一的學校谷到d小朋友 c c 下,
至正就係6年班有得寄宿.

希望你同事可以 'aik' 到大仔個位.

首頁
12345...7

尾頁

跳至