跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

原文章由 jessicalau 於 08-8-31 00:03 發表
BIRDBIRD,

說來話長,我地IN左ESF小學,之前老師同我地都諗住掂梗,因為佢在學校老師都話佢好TALKATIVE,我仲担心緊學費的問題,點知IN兩間時都唔出聲,之後小學再找個老師到幼稚園見佢,本來平時在學校成個搞事份子的佢見到個男 ...

jessicalau,
oh! 小朋友在interview時的表現,
真係好難估計.
咁你囡囡而家在邊度讀緊幼稚園?
佢讀開國際學校, 你要在中文方面幫佢加把勁去考小一.

水晶宮

10,
德望的 form, 叫得你即填即交, 應該係d簡單野.

水晶宮

原文章由 outEST 於 08-9-1 18:59 發表
bird,

今期呢個topic...最興鬆就係我地2位
我地真係要keep住同佢地加油

加油努力, 加油努力!

水晶宮

原文章由 outEST 於 08-9-2 20:46 發表
bird,
妳知我講緊邊個啦
第一次interview前...個老師有提過
會比機會唔得的小朋友

學校真係會比第2次機會喎
我同個friend...都好開心呀
真係希望佢成功...pray for him

...

我知邊個小朋友.
我祝佢interview 順利過關,
佢媽咪就安樂晒喇.

水晶宮

原文章由 BMW 於 08-9-6 17:22 發表
我老因為要整選挙既野,所以今朝6点幾就出左門、8点未到就到左学校,但都有38個人早過距 未到10点距就完成任務返番来。

bmw,
有人早過你老公仲好,
因為德望安排個 interview時間, 就係家長拎form 的時間
愈早拎 form , 就即係愈早 interview,
如果 interview 8點幾,
小朋友到interview時唔知會唔會在狀態中.

我今日去參加 St. Cat 小朋友生日會,
好多家長今日都去o左拎 form.

水晶宮

原文章由 十月媽咪 於 08-9-7 11:53 發表
我佬揀左"捨德望而IN播道"! 我就當然唔希望撞時間啦, 希望播道咁早交表, 可以畀個上午我啦!

10,
十佬點解咁 buy 播道?
如果德望 & 播遁撞期,
一般人會以德望為先.

水晶宮

原文章由 十月媽咪 於 08-9-8 09:58 發表
BMW,

我會去交, 但考呢間, 就真係超勁平常心喇, 事關學你話齋, 得個"考"字架咋嘛, 唔駛咁緊張囉! 我當係畀自己同個女一個見識既機會!

10,
德望而家係返半天, 有上下午班,
上午班的校車黎得早, 下午班的校車放得晏,
有咁 ge 情況都唔出奇.

到下年轉全日制之後,
校車的上落車時間應該會有變.

我覺得德望有教學質素保證

水晶宮

原文章由 Amama 於 08-9-9 16:22 發表
我剛剛都online報咗名, 已經有700幾人applied. 我揀sun pm, 因我驚sat要返工, 我覺得揀到咁後可能老師都冇乜心機in, 如a仔仲係粒聲都唔出, 老師都冇佢咁好氣

我報TSL因佢勁近我呀媽, 到時我就可以乘機搬出唻!

...

Amama,
咁你媽媽咪即係同我住得好近?
到時你搬出黎, 約埋一齊出黎玩.

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 08-9-13 18:33 發表
姊妹
我有野問
大家咁早去考DSS, 如果一個唔該, 佢10月2nd in 就收左你, 就即時冇得抽獎喎

你一比留位費落直資學校, 你就唔可以參加大抽獎.
所以直資學校有offer,
就要諗清楚值唔值得為o左呢個學位而放棄大抽獎.

男仔的中o左直資的話, 通常都會留位,
唔博大抽獎.

女仔就難講d,
因為仲有 Heep Yunn, Maryknoll, St. Mary's, 天神,
Marymount 呢d大抽獎學校.

水晶宮

原文章由 fi-fi 於 08-9-18 16:51 發表
我係呢個"風聲鶴唳"的下午...我執好最後果2封自薦信喇...但仲未經"老師"批改!!!

我好佩服fi, 佢每封自薦信都係為間學校 tailor-made.
誠意可嘉.

水晶宮

原文章由 fi-fi 於 08-9-19 08:21 發表
小鳥,
老實講...校長邊得閒睇呀,呢封野叫standard野放入個portfolio....咁係咪都要做囉,咁不如做多少少喇....誠意呢家野,望就望人家feel到喇

自薦信, 如果唔係去到最後關頭,
我係會用 '士釘特' 信, 機乎間間都係一式一樣
同當年寫求職信差唔多......
可能因為咁, 得大學請我做 RA,
(申請呢份工只係需要填form!)

所以我佩服你地 為學校 tailor-made 自薦信.
肯花時間 & 心機丫嘛.

水晶宮

原文章由 fi-fi 於 08-9-20 22:52 發表
如有幸....我都想做超齡考生去見林校長呀!!!

以家下一間係播小...10月4日!!!

知知頭先問我仲有幾多間...我答佢"6間",跟住佢就拍手掌話:好野,仲有6間,好少啫,好快就見哂,零間lu

正傻豬!!!

...

知知好鐘意去 interview?

水晶宮

各位,
無論大家有冇收到浸小的信或冇信 for 2nd in,
至緊要向前看.

繼續努力, 加油!
全力以赴, 做到最好!

水晶宮

原文章由 yypiano 於 08-9-26 14:42 發表
今早去交表,哎吔,唔記得帶回郵信封,好彩佢地早料到有我呢d大懞阿媽,信封連郵票2蚊,影印1蚊一張,好似做生意咁。

yypiano,
你交表去大仔間母校, or 係另一間學校?

水晶宮

10, 小豆,
小一 forum 果邊d 媽咪話 DGJS個 no.
係 randomly assigned.

無論個no. 係大 or 細,
總之就係全力以赴.

除o左幫個女揀條靚裙interview之外,
大人都要著得靚仔靚女,
但千萬不要著得誇張, 你地應該明我講咩.

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-9-27 07:33 編輯 ]

水晶宮

原文章由 十月媽咪 於 08-9-27 06:51 發表
小鳥,

阿女IN星期一中午12:15, 嗰朝我會照樣畀佢返學, 但會去學校早少少接佢走, 所以好大機會係著住套校服去IN的啊! 不過都會帶定多套便服, IN CASE套校服DIRTY左, 都仲可以替換!

...

10,
你帶埋少少 snacks去,
可能tt會肚仔餓

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 08-9-27 11:59 發表
上次同你講果間 st. clare, 我study 過, 又問過一d hk 人
原來都係好野來呀 (當然冇st 心. st paul 果d咁名0拉)
conclusion : d女仔乖, 純品, 唔hill, 英文好, 有一條龍中學, 中學係津中但會先收小學部學生, styl ...

小豆媽,
住屋呢個問題你已經 '括' o左出去,
不如就apply 埋 St. Clare,
多一個選擇比自己.

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 08-9-27 11:55 發表

我都信個 number 係 random 出來
不過我個interview time 超衰, 我真係想唔去陪跑

小豆媽,
唔好講 '陪跑' 啦,
當係 '見識' 下.

我都有 '見識' 過呢個考小一遊戲.
果朝我要8點半去英華,
要 '剷醒' 個仔.
見識完之後, 覺得除林校長以外,
個副校長 & 個別老師都幾好人
家長會好放心個仔在呢間學校讀書
希望知知入到呢間學校.

水晶宮

原文章由 BMW 於 08-9-28 00:27 發表
今日既節目係玩交表!
7点半就去到SFA、完成後又打的去交埋禮言、本来想交埋徳雅,但時間吾究,要LaLa声Look返去Mei Foo Bong細O個個交幼児班既申請表,真係忙到... ...

bmw,
你擒日朝7點半就到SFA?
好西利呀.....
聽講, 要排好耐隊先交到張form.
學校想做勢, 搵d家長黎攪.
辛苦晒.

水晶宮

原文章由 outEST 於 08-9-28 22:27 發表
真係少d耐性都唔可以玩呢個game

bmw佬 & fi 佬真係唔話得,
晨早起身去排隊交form,
比著我老公.... 哼, 彩我都傻!

首頁
23456...7

尾頁

跳至