親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 cy_cheung 於 10-1-17 15:46 發表
我都plan緊去singapore, 我想去埋Bintan,再o係Sentosa stay一晚, 係咪玩6d5n好d~

我雖然未去過 Bintan, 但係 Bintan 係 resort feel,
個人覺得去完 Bintan 之後就唔需要住 Sentosa 的 resort (因為後者其實幾貴). 住番星加坡市中心, 入 sentosa 玩其實都好方便.

水晶宮

原帖由 tabolau 於 10-2-1 17:52 發表

係啦 我都想知呀~如果3月開咗就最啦~

話晒都係新野, 等佢 run 多幾個月d 野暢順晒先至去都未遲呀.

水晶宮

原帖由 Gmajor 於 10-4-16 21:38 發表
hi Sophia,

我地一家三口 (囡囡4歲),5月中會去Singapore,我地應該到達Singapore連酒店check-in,大概2點幾到,諗住食少少野就去玩luge,

請問入到Sentosa跟住點去?
幾點close?幾多錢?全程玩左幾耐?諗住之後預7:40睇song of th ...

Gmajor,
去Sentosa, 去到 Vivo City 轉 Monorail, 在 Imbiah station 下車. 跟住你跟指示行去玩 luge 的 ticket counter. 建議你買 family pass, 包4轉 (luge+skyride) (即係如果兩公婆坐, 每人可以玩2次 luge+2次 skyride, 每次 luge 之後就坐番skyride 上去), 小童跟大人玩 luge+skyride, 就另收 S$2/轉.

玩 luge 的斜路唔太斜, 而且係可以 control 架 luge 的快慢, 4歲小朋友跟大人玩, 絕對安全.

Songs of the Sea 的 Ticket 可在 Vivo City 或者在近玩 Luge 的 counter 度到買. 成個 show 冇劃位, 早少少入去搵個靚位坐. 個 show 只得25分鐘.

另外, Vivo City 去 Sentosa 的站旁, 有個 food court (叫 Food Republic), 果度有間係整印度薄餅的, 又平又好味 (S$1.x), 有興趣可以去試下.

水晶宮

原帖由 Gmajor 於 10-4-17 22:22 發表
BirdBird! Thank you very much!

你嘅資料好有用呀!唔該晒!我地仲plan梗行程,

諗住第一日去Sentosa行玩Luge、song of the sea and vivocity。

第二日先再去環球影城,諗住早上十點左右入去,下午三點左右走(你估計5個鐘 ...

第三日, 如果係唔係特別早出發去 zoo, 我覺得你預 zoo 要大半日 (我帶住個6歲仔, 玩o左差唔多5個鐘). Zoo 入面有個 kid'z world, 有個 water playground (記得帶泳衣), 小朋友會玩到唔捨得走. 所以, 最好先睇晒動物 & show, 最後先至去 kidz' world 度玩水, 到時個 zoo 差不多要 close 時, water playground 的水會停, 你小朋友想懶死唔走都唔得.

還有, zoo 的 '火車', 要加錢買飛, 果架唔係真火車, 冇 railway, 只係一d 有幾卡座位的觀光車行石屎路, 坐o左上去係睇唔到動物, 佢只係幫你慳番少少腳骨力, 唔坐其實冇損失. 至於隻觀光船, 在湖度行10幾分鐘, 坐過之後又係覺得冇咩特別, 而且要花時間等船, 所以又可以慳番唔洗坐.

第4日, 行街街可以考慮去逛下 chinatown 或者 little india. 坐 MRT 就到.

水晶宮

原帖由 Gmajor 於 10-4-18 21:47 發表
BirdBird! 唔該晒你!
多謝你嘅提點!我依加仲plan梗,希望喺呢4日玩得開心,同嘗到美食 . . . 請問你喺邊到食楜椒蟹and海南雞飯架!Thanks!!!

black pepper crab, 可以到
1) Vivo City 那間 No signage Board (個名好似係咁叫, 有錯請其他網友更正)
2) 在 Riverwalk, 近Clark Quay MRT, 有間 Jumbo Restaurant. 呢間酒樓的麥片蝦亦很好味.

至於海南雞飯, 我冇特別去搵出名的食店, 我在 food court 吃到的, 已經比香港吃到的好味.

水晶宮

Gmajor :
請問去環球影城 : MRT to Harbourfront station 之後轉Monorail (Sentosa Express) 跟住在那個站落?
我上次去 sentosa 時個 universal studio 仲未開, 不過應係在 vivo city 之後的第一站 Waterfront 落車.

vivo city, luge and skyride : MRT 之後轉Monorail (Sentosa Express) 跟住在那個站落,是否同一個站?
在 Imbiah Station 落車, 跟指示去搵 luge.
Skyride 係在山腳 (玩完 luge 之後就到), 在 Beach Station (你又或者可以先坐 skyride 後玩 luge)
Songs of the sea 都係在 Beach Station

Monorail (Sentosa Express) 總共有幾多個站?
4個站, Vivo City 果個站叫 sentosa. 可參考以下網址.
http://www.sentosa.com.sg/useful_info/sentosa_express.html

水晶宮

原帖由 peckykoo 於 10-4-21 00:19 發表
請問老巴殺在那個站下車呢 ?

只知道是食野地方 類似是food court 地方, 5知道有乜野好食推介呢 ?

老巴剎我未去過, 果度應該係類似 Hawker centre
有好多野食, 有沙嗲串燒, 連炒蟹都有
呢個 hawker centre 在兩個 MRT 站中間
(Raffles Place EW14, Tanjong Pagar EW15),
行的話可能要15-20分鐘.
建議坐的士

水晶宮

peckykoo 於 10-4-22 10:04 發表
Day1) 12:35到達---> CHECK IN----> 行市內地方--->牛車水---> ORCHARD RD --> VIVO CITY (3/F ) 食CRAB -->克拉碼頭坐船仔---> 老巴殺食消夜 (如可以食到的話)----> 回酒店
M hotel 去 Chinatown 唔會好遠 (因為果次我係由 M hotel 行去一個叫 City Gallery 的地方, 跟住再行過去 Chinatown) 如果你有興趣, 真係可以去 City Gallery 睇下. 果度好似一個 mini museum, 介紹星加坡的規劃, 有整個星加坡市建築的 model, 我個仔當時6歲, 我地在果度行o左兩個鐘.
http://www.ura.gov.sg/gallery/

如果你係諗住食 black pepper crab, 你不如去 Clark Quay 果度間 Jumbo Restaurant, 方便埋你遊船河. 想食得平d, 去老巴剎度食 black pepper crab.

Day 2 ) Zoo(DAY) +Rainforest + Night Safari
Night Safari 可以 optional, 尤其係小朋友好細, 怕佢地會驚. 而且在 zoo 已玩o左一日, 會好倦.

Day3) 環球影城 (預計11:00到園內)

Day4 ) 聖淘沙島玩全日 (預計11:00到園內)
你可以加插行埋 Vivo City

Day 5 ) wild wild wet + 東岸公園
東岸公園, 我坐車經過, 有點 picnic feel,有得租單車踩, 應該幾 relax.

Day 6) 酒店內玩

5知道我每日只去一個地方是否好浪費時間呢 ?
每日去一個地方, 我覺得差唔多, 唔好太趕. 如果你鐘意坐MRT & bus, 每日去一個地方係好他條, 因為有時搵車站, 都幾花時間&精力.

仲有乜野我漏左要去的景點呢 ? 請指點

酒店方面 DAY1- DAY 2 -- M HOTEL ,
DAY 3 DAY 4 --- IBIS ,
DAY 5---- SWISS STAMFORD

點解你 stay 5 nites要住3間酒店? stay在同一間酒店會慳番搬酒店的時間 & 交通費.

水晶宮

^O^
1) Free shuttle bus departs at 2:45pm from Zoo to Bird Park, do you know how long does it normally take?

2) Is Snow City just a few blocks away from Bird Park?
兩個地方應該唔會好遠.
另外, Snow city 旁就係 Science Centre, 呢度等如香港的科學館一樣, 而且仲有個 water play, 好o岩小朋友去.

3) Is 馬來村 also in the West coast and near Bird Park?

4) Is there good food centre near Bird Park or Snow City?
Snow City 是近 Jurong East MRT. 在 MRT 出口, 有幾間食店.
Science Centre 門口應有快餐店.

5) If I want to hire a car which can accomodate 12-13 ppls, do you have any recommendations? and how much would it charge?

6) How many days in advance do I need to order Universal Studio tickets online?

7) Is Sentosa near 東海岸公園海鮮?
東海岸公園在星加坡的東面, 由機場出市區, 會經過此地. 不近 Sentosa.

8) Is Chomp Chomp food centre near Little India?

水晶宮

peckykoo
你好掛住我? 在返工日子, 我要夜晚先至覆到 BK 架.

水晶宮

peckykoo 於 10-4-23 10:11 發表
仲有, 想問一下以下地方

Science Centre ---- 在那裡??
Jurong East MRT, 跟住轉巴士335 (好似第1 or 第2個站就到. 個巴士站係在 Science Centre 門口, 坐完會呻笨. 所以回程就行番去 MRT station)
不過坐 MRT 去果度, 其實好花時間, 不如坐的士, 快好多.
http://www.science.edu.sg/ssc/visit.jsp?type=13&root=0&parent=0&cat=209

Snow City ------- 有什麼好看呢 ?
我就冇去過, 不過睇佢個 website, 我覺得係一個室內 'sin' 雪場. 票價分 1-hr & 2-hr 兩種, 還要著長褲入場 (如果穿短褲, 就一定要你租長褲). 票價及其他資料, 可以在以下網址找到.

http://www.snowcity.com.sg/snowcity2/index.html
東岸公園 ------- 點去呢 ??
坐..... 的士.

水晶宮

peckykoo

你小孩同我個小孩一樣都是6歲哦又係男仔 Tim,
for 6歲男仔,在星加坡行書局幾好. 一來小朋友可以揀下英文書 (好多選擇, 平過香港少少), 2來做阿媽的可以買課外練習 - 英文 & maths (英文數). 中文就唔多合用, 因為係簡體字. 大眾書局在 Jurong East MRT & Pasir Ris MRT 的商場都有.

係呢 ~ 你地去左幾多日玩呢 ? 去左邊呢 ?
我半年內去o左兩次星加坡, 兩次都係玩兩三日就坐船去第2個地方玩. 我去o左 Sentosa, Science Centre, Zoo, City Gallery, Chinatown, botanic Garden, Wild Wild Wet. 差唔多係1日預1個景點. 去完景點之後撞 o岩有商場就入去逛. 幾他條.

你問點解要住3間酒店 因為 M Hotel 是跟Package 買, 如果是平日住會貴麻 , 因為是商業區, 住bugis 是貪近市區平d , 最後1晚當然想住好d 啦 豪dd Law ,so 就是這樣子啦

多謝你幫我睇左行程 現在要修改一下day 1先

中午到check in ---> Ciity Gallery---> Clark Quary Jumbo 食海鮮----> 要坐船仔---> 老巴殺食串燒 ---> 回酒店休息
Clark Quay 果度有個好激的 game, 大人先至玩得. 係坐在個波的物體中 彈上半空又彈番落黎, 記得睇呀.

想問去完動物園 到DINNER 時間 食乜好呢 ? 有乜地方好介紹呢 ? 個園裡面有乜野食買呢 ?
動物園有野食架. kfc. Kidz world 果面, d野食o岩小朋友多d.

你去既時候 Lunch 是食乜呢 ? 可否自己帶野食入去呢 ?
我見過1 group 西人好似去野餐咁, 帶好多野食在 kidz world 度食. 其實入場冇 check 你有冇帶野食入去.

天天海南鷄飯有去食嗎 ?
冇試過呀. 有機會要試下.
亞坤咖椰吐司有去食嗎 ?
呢個有呀. 我在 Pasir Ris MRT 果個 shopping mall 的地庫食 (係去完 Wild Wild Wet 之後坐番 shuttle 到MRT). 個多士外脆內香. d水煮蛋好滑. 個凍檸茶好好飲. 要試!

係 Bor 你有住過 M HOTEL 嗎 ?

仲有,你介紹個 City Gallery 由M HOTEL 出發 點行 ?
出M Hotel, 在Anson Road 向MRT 方向行, 跟住轉去 Maxewell Road, around 15-20 min 會到. 期間會見到間好靚ge紅屋, 可以入去裡面睇下, 有d得意藝術品睇.
City Gallery 的對面就係 Maxwell Hawker Centre. 呢個 hawker Centre 的另一面的對面馬路就係一間似中國廟的建築物, 果度就係 chinatown. 行前少少你會到有好多排擋, 果度有d souvenirs 如刻有星加坡地標的nail clipper 賣. 果條街 亦有一個 museum (不過要收錢), 介紹以前中國人在星加坡的生活. 由於要錢, 我冇入到去. 哈哈.

其待你的回應哦

水晶宮

原帖由 ^O^ 於 10-4-23 10:31 發表
birdbird

我己安排行程會去no signboard, 老巴剎, China Town天天海南雞飯, chomp chomp food court同黃亞細肉骨茶食飯,但仲有一天既晚飯未諗到.請問有冇好介紹呢?

^O^,
我淨係識 no sign board & 老巴剎咋.... 你講的其他食肆我未試過.

不過我覺得星加坡有兩樣平野係好好食
1) 魚蛋河 - 魚蛋大大粒, 又彈牙
2) 喇沙.

上面兩樣東西, food court 的已經好好味.

水晶宮

原帖由 Gmajor 於 10-4-23 21:31 發表
Hi BirdBird,

我又有問題想問,請問我哋去玩Luge果到有冇locker架?如果有幾多錢?因我老公會背住個背囊好大個,如果冇locker,驚到時唔知點好?!

Thank you!!!感激! ...

Gmajor,
在 luge 果度, 我唔見有 locker wor.
我老公玩時都係背住個背囊, ok 架.

水晶宮

peckykoo
無招牌食 pepper crab 係咪好貴呢 ? 5知道點貴呢 ?
一家三口, 3佰蚊港紙.

wild wild wet 你覺得好玩嗎 ?
fantastic! 你囝囝實鐘意.... 果度好曬, 要時不時補 sun block, 如果唔係會變舊炭出黎. Wild Wild Wet d locker 好細個, S$2 開一次. 記住唔好放拖鞋在 locker 內, 因為場內地下有好多細細粒的沙石, 好鬼 '吉' 腳. 你地可以搵幾張沙灘椅, 放毛巾, sun block, & 拖鞋. 去玩時先至留下拖鞋, 如果唔係, 在場內走黎走去, 對腳好受罪.

我既行程好似day day 都會玩下水 今次一定變左阿叉回來
呢樣你就真係要預o左. 平時出街都要搽 sun block, 星加坡真係好鬼曬.

我一行6人 4大2小 我諗要分2架先夠坐
星加坡的的士跟香港的應該係一樣. 4大2小, 應該係要分2架先夠坐.

水晶宮

原帖由 TwinsMother 於 10-4-24 12:11 發表
birdbird,

哈哈! 我們咁近居然要上網問你.

1) 請問下wildwild wet 還有無水泡借或租 ?
2) 坐完MRT轉幾號巴士到wild wild wet ?

Thanks!

TwinsMother,
好耐唔見你出現呀! 有問題, 可以 call 我嘛.
1) Wild Wild Wet 入面係有水泡, 不過d水泡個樣唔係比人用黎游水, 係比人用黎坐呀, 玩呀咁.

2) 去 Wild Wild Wet, 在 Pasir Ris MRT 有幾個方法:
(a) 在巴士站乘12號,354 or 358號車 ;
(b) 由 由巴站 (面向巴士站)的 右面行出去大路向前走, 約10分鐘就到 downtown East (Wild Wild Wet在裡面).
(c) 可以坐Downtown East/Esplande 的 Shuttle bus. 個車站就在巴士站的左面, 冇牌架, 要問人. Shuttle Bus 的 schedule 如下:
http://www.escapethemepark.com/shuttleBus.html

星加坡的的士, 你一家五口坐, 絕對 ok.

水晶宮

原帖由 TwinsMother 於 10-4-24 17:14 發表
birdbird,

你多數由星加坡坐船去邊樹玩 ?

...

TwinsMother
我有一次在星加坡上o左香港人好熟識的 '處女星號' 玩 o左2晚 (隻船由星出發去馬來西亞 Port Klang停一陣, 跟住番星加坡), 另一次就從星加坡坐船去印尼的 Bintan玩4晚 (一個鐘頭船, 好似我地香港人坐船去澳門咁).

GMajor
Chinatown 的 museum 係叫 Chinatown Heritage Centre (我估係=牛車水原貌館)., 另外有一個 museum 叫 Chinese Heritage Centre (中文叫: 華僑館), 係在 Boon Lay 果面.

水晶宮

原帖由 TwinsMother 於 10-4-25 15:47 發表
Birdbird,
今次我都打算去BINTAN, 初是預計玩4晚, 但好似無左與海豚暢泳, 係咪呀 ? 所以又預計只停留2晚, 多D時間留SINGAPORE玩. 另BINTAN有無好介紹及要注意什麼 ? 船票你去到碼頭才定, 還是係網定好才去到拿呢? ...

雖則我去過 Bintan, 但係除o左佢個碼頭之外, 我冇去過其他地方, 因為我全程都係留在酒店玩, 我連套來回船票都係由酒店幫我book.

如果你自己 book船票, 你最好在網上book o左先, 因為都幾 full, 到時先買票可能會冇位. 網上訂o左位之後, 就拎住張 email 在碼頭 Tenah Merah Ferry Terminal 裡面有個叫 Bintan Resorts 的 counter (在行李托運 counter 隔離), 就可以拎到 boarding pass. 跟住攪寄倉, 然後過 immigration, 跟住等上船. 船期前一小時到達碼頭已經 ok.

https://www.brf.com.sg/eCommerce/Default.aspx

坐船去 Bintan, 你執行李時要留意一點, 由星加坡去Bintan 果程, 每件寄倉行李唔可以過20 Kg, overload 就要計 S$1/kg. 一家人的行李重量唔可以 group 埋, 總之就係一件行李唔多過 20 kg. 由 Bintan 回星加坡, Bintan 果面反而冇呢個限制. 要留意.

boarding pass 是沒有劃位的. 所以想一家人坐埋一齊, 最好就係開閘時排在前面, 早d登船, 就有多d位揀.

回程返星加坡, 要等好耐先至有行李出. 如果你係諗住坐完船就到機場坐飛機返香港, 你最好預鬆少少時間. 上次我隻船4:00pm 就到星加坡, 等行李等o左半個鐘, 跟住又等的士 (碼頭好少的士到), 終於要攪到5:00pm 先至到機場 (碼頭與機場只不過係10分鐘車程).

最後, Bintan 係慢星加坡1小時. 所以你book 船 & 機票時要計準d 時間.

水晶宮

原來你去玩9日8夜, 西利呀.
行李方面, 你帶定一兩個回鄉袋,
如果去 Bintan 時行李過重,
就即時執執, 放d物品落去回鄉袋度
唔洗 overload.

首頁

尾頁

跳至