美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇人自己整水晶甲/Gel甲 (Part 3)

Hi Everybody,

咁多舊人都蒲番頭, 我都要再Part 3亮一亮相先,其實我哋好多"老"臣子Old Members依然留守在這兒支持呢 !!

好似有個Member 對水晶水敏感喎,我早幾個月前都無端端對水晶水就算火酒都敏感, 十隻指頭不此痕還紅腫和脫皮, 唯一辦法是暫時停做甲一排(就算Gel都會用火酒也起敏感),等好完全康復好, 之後做番都要盡量避免火酒和水晶水貼到皮膚 (初初買個的手指頭套用), 現在好彩都無再翻發了

大宅

整甲咁耐, 今晚終於輪到我遇到意外了, 頭先在睡房同囡囡玩拋枕頭, 點知同個C6用力一扯, 成隻手指甲半塊連假甲斷開, 當然流哂血啦, 現在另外個半塊仲貼住少少肉, 現在隻手指好鬼痛唯有用幾張膠布貼到實, 請問各位是否由得佢慢慢生番的真甲呀 !! :-(

大宅

Isbel-Ching,

Hi , 青青,Long Time No See La !! 你說是否在上面在蓋多層Gel,固定佢個位等佢慢慢生番, 但我怕落 Gel 哂燈會痛到飛起喎 !!

各位,

如果大家呢幾日去美容展發現好嘢, 平嘢, 請報料Booth的位置, 因為我只有好少時間去, 要集中火力去看值得的Booth, 謝謝

大宅

給我美容展票(佢開美容院)的朋友同我講, 今天參展商帶去的貨比往年少好多(所以最後少人散貨), 加上佢地內行人有其他途徑買貨, 美容展的吸中力已大不如前, 我同事一連去了幾年話最冇嘢賣是今年, 我都是去咗兩個小時咁大把走馬看花(分兩日Lunch), 指甲booth有不過大都是賣大陸嘢(貼紙閃石)之類, 的貨色週街都有得買啦, 反而舊年有的韓國嘢閃石看吓, 好彩我同事報料都買到幾樣平的護膚品, 不過如果有免費票, 一年去行吓都值得的 !!!

大宅

Petpang,

我之前都是在V-nail 度學的, V 小姐是幾好傾和幾好人, 不過我同意Mummy講佢只教好皮毛的嘢和唔會理你做得好不好, 學完後你學可以做到一隻甲, 但做得靚唔靚就是另一件事, 佢好多技術唔會教你(或者可能佢自己都唔注重), 現在玩咗咁耐, 好多好多嘢都是從其他途徑學番來, 發覺以前浪費了好多時間去自摸去點做亦失敗多好多次, 可以說你是去V-Nail上BB班啦, 況且個度買嘢真是幾貴, 所以我都同意如果捨得錢學費, 不訪去間好學校學呢 !

大宅

BO Gel 應該是國產貨來的 !! 我哋大家都唔主張用國產貨喎!!!

Click Here

大宅

呢隻BO Gel我最近都見過街有得買, 我早前在荃灣見過同呢樽個樽一樣 (張招紙都一樣)不過名字是 EZ Flow的水晶粉定Gel添, 你話如果其他人只聴過 EZflow 個大名而買咗就給人呃咗都唔知,買嘢之前都要認清楚不貪平而去買囉, 其實就算是真的EZflow水晶粉都好平吓, 無謂買假嘢啦 !!

大宅

emily,

你講的是否呢隻, Click Here BO Gel

好多色, 如果不是國產貨, 我都會買的 !!

大宅

Artemia 百份百大陸嘢, 佢在香港都有學院的, 我記得香港出果本Nail Bible都出過廣告, 我學甲時呢個品牌(約2年前)己有,不過香港通常用Sina 囉 !

Artemia click here

大宅

All,

今天去葵涌廣場買衫, 同個Sales傾開佢的Gel 甲, French甲仲貼哂閃石(一隻甲有7粒細, 一粒大 ,又夠閃, 一看知靚石, 收380咋), 先知原來樓上細細間的整甲舖原來咁好生意, Sales姐姐話成個商場的人都是找佢整, 朝九晚九, 仲尊登請一個人做"起甲" 我第一次聽呢個名(另一間做甲還要收起甲費), 即是幫客做Prepartion 和上一層薄 Gel後交回店主做甲, 姐姐仔話佢一個月做百幾二百個客喎, 不過佢都算有良心, 全部用美國貨, 石用日本貨(Sales姐姐自己識少少做甲所以知道是堅嘢, 佢自己都唔做搵人做), 以佢收的價錢又真是做得幾靚的, 其實個商場仲有幾間做甲舖但生意少, 佢果間做到做唔切, 所以呢行其實得有得做, 不過是淘弱留強, 況且現在的客真是知多咗要求高咗, 我想呢個舖仔一個月都賺唔少 , 不過呢的辛苦錢呢 !

大宅

Judy,

果間美甲舖不是樓上舖, 是在商場內最上個層, 仲是扶手電梯一上就見到,人流幾旺, 間舖好細我想得20呎左右, 我講的"起甲" 這個名詞是Sales姐姐講的,即是果間舖的美甲師, 尊登請咗一個幫手, 佢一邊幫客做甲, 請果個女仔就幫另一個客做前期程序, 即是修手皮, 磨花甲面, 落 Bonder 和搽一層Gel, 之後就交給個美甲師幫佢做成隻甲, 雕花劃花之類, 呢的前期程序不需要好好技術嗎, 咁店主未不用哂時間落Primer之類囉,你可以知道佢的客多都幾緊要啦, 一個接一個個種囉

大宅

Mummy,

你又知得咁快的, 不過我要修正吓, 我不是買DHC果集快乾(呢隻牌子應該幾貴), 我是在卓越買支"M"字頭紅色樽噴的快乾(45元一大支),呢隻冷涷型, 一噴後好涷立即結一陳霜在上面, 所以成隻甲連石都"啞"了色, 要用手抺一抺走的霜就無事, 不過如果噴到的膠水(你知實有少少出界)就難抺的囉, 其實呢隻牌子有支是指甲油型是掃上去的快乾濟(我以前買來乾指甲油, 不是冷涷型我估同Ezflow個隻差不多), 我試過其實都乾到的膠水, 不過同EZflow比, 那隻快的和實的就唔知啦 !! 我上星期到去了深水埗買咗堆閃石呢 !!

首頁

尾頁

跳至