懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位Mama,
我想問你地黎番period未?
我宜家生完3個月,
黎過3次, 第1次黎4日, 但每日流得1蚊銀-5毫禁多,
第2次同第3次就仲離譜,
得兩日, 仲要得2滴,
其實我都唔知算唔算period,
因為太少, 好怕自己子宮有事呀~

唔知你地係點嘅呢?

別墅

我係餵奶粉架,無做子宮頸抹片檢查,
諗住身體正常番晒才做,
唯有再耐心等下真正period既來臨啦

另外,我想知道生完個豪華團(坐圍)
會唔會收番架,個盤骨會唔會從此就闊左呢?

我生BB前最後記錄重左50磅呀,
宜家已經輕番38磅,
因為一生完後就無晒胃口,
一日食一餐,下午只食到包,
唔知你地又點呢?
不過,個大肚dum就依然大同dom囉,
我老公話我坐係度個肚似米之連添

別墅

原文章由 happymanman 於 08-12-22 16:43 發表
你地講period我仲慘之前已經來了7wk幾.. (成日都有少少咁).. 之後停了
但唔點解最近兩天又有少少血呀.. 點算有沒有人似我呀..
我係唔係有問題要唔要去看醫生呀 ...

之前D係咪惡露嚟架?

別墅

原文章由 Rain~* 於 08-12-21 09:21 發表
我做產後檢查做埋子宮抹片喇~
其實依家我都好驚會molala黎返m..
如果o係街就大穫la
我生完2個仔之後都有收返,
依家已經可以著返未有bb前d褲la..
不過個肚仲係鬆鬆地...
我生大仔時又係重左50磅ga,
可能自 ...

你好勁呀, 咁快瘦番唒
我個肚同大脾仲有好大團肥膏呀
坐圍仲係keep住38吋......好恐怖~~

別墅

原文章由 lamsl 於 08-12-22 10:10 發表
我到依家都仲有20幾磅要減.冇咩點輕到.
食既又冇少到.最近2個星期開始食少d飯,
我要揍大女,佢返學朝8半晚4,冇咩要我搞.
只係放學寫下字,練下琴.揍b又冇咩突別辛苦.
最辛苦就5點起身餵奶囉...好想佢快d戒左佢.
因為我 ...

餵人奶可能會難戒D,
天氣凍BB都想痴多D媽咪嘛~

別墅

原文章由 小山竹 於 08-12-22 20:01 發表
BB兩個月大啦
食奶依然好少
每天只食 ~600ml
而且食得好慢...食一次120ml要食成 ~1hr
食到中間唔想食 就發脾四 鬧支奶 "典"身"典"勢

重得又好少
出世時 3.41kg 排 ~75
一個月大時 4.17kg 排 ~50
兩個月大時 4.77k ...

不如你試下換晒D奶咀,
奶咀新買番黎後用水煲or新煲烚佢半個鐘,
重覆3-4次令奶咀盡量軟d,
阿b可能會食得怏d,
唔使用禁多力啜,
又無禁多風,
可能無禁忟!

食唔到奶都真係令人好擔心架!
乜方法都試下吧!!
加油~

別墅

原文章由 DorDorWong 於 08-12-23 00:37 發表
小山竹,

如果你confirm奶咀唔難啜, 唔係流得慢關係, 你可以試下o係佢飲奶前 or 飲左一半奶後, 暗佢瞓著半夢半醒時餵.

我有個朋友個女最近唔飲奶, 醫生教佢呢個方法.

仲有我大女細個時又係唔飲奶, 次次餵1hr以上, ...

係呀~ 我都發覺我bebe半夢半醒時反而
啜啜下一次過啜晒180ml 架~

唔訓就食左一半就開始吐出黎又不停玩同笑, 激C, 但又氹得阿嫲好開心噃~~

別墅

原帖由 LOVEBB88 於 09-1-7 09:30 發表
唔知其他媽咪係唔係返哂工好忙呢,唔見佢o地好耐lu。

係啦, 我都發覺得番我地几個媽咪!
我反而係返左工先有時間上網囉~

別墅

原帖由 ootolai 於 09-1-9 15:05 發表
ALL,

見花C9入來SAY HI, 等我都SAY番聲先, 唔好唔記得我地喎! 因為呢... 我同花C9都係十月預產期媽咪, 但係寶寶九月尾就出世了!

我仲誇張, 十月預產期媽咪, 但係bb 9月18日就出世了, 變左9月中媽咪, 但係因為同大家傾左差不多成年計, 唔捨得走去9月媽咪度呀, 所以都只係keep住睇呢度旣post囉~

別墅

原帖由 LOVEBB88 於 09-1-8 14:04 發表

我都係返工先多d時間上綱,係屋企就要湊仔。你返工忙唔忙,其實我一返工就好忙, 不過習慣o左上哩度,好似例行公事要講o下o野咁。

返工唔忙呀, 反而仲輕鬆過湊B, 有時放工仲想繼續上網唔太願走, 因為番到屋企只有忙忙忙, 去toliet都唔得閒呀~~
我無請姐姐, 只同我99輪班制湊個大少!! 所以個人好崩潰, 可能我第一次生小朋友唔識舒緩壓力, 所以都覺得几辛苦,係個腦好攰~

別墅

原帖由 LamLam08 於 09-1-13 18:03 發表
大家好啊 !! 終於上返來啦, 好開心又見返大家係度傾:D
前排個 site 怪怪的, 睇唔到大家的 update. 請問有冇人 join o左 facebook 個 10 月媽媽啊?

好開心好多媽咪都返黎喇~
我知facebook有10 月媽媽呀, 不過未join囉~
打算join~

別墅

原帖由 fishballbaby 於 09-1-14 12:38 發表
bubupepe

每日湊b的日程表也一樣,每天也是做同一樣既嘢,習慣了就唔覺辛苦。

我都係最近先至多d時間上網,總算湊b既工作都上手了。

我同老公都仲未慣呀~
我老公仲成日好回味以前晚晚放工一齊去行街食飯旣日子, 攪到我個心有D唔開心, 好似令佢失去左好多娛樂~

不過阿b一日一日大,樂趣同開心應該也 一日一日多~

我覺得2人世界同3人世界有唔同嘅開心~

別墅

原帖由 小山竹 於 09-1-13 21:51 發表
爸爸幫MIKA影了新相:

Learning to love, learning to kiss...

童真背後...奧秘的左手...真係好"玄"
http://farm4.static.flickr.com/3126/3159660 ...

好可愛呀佢個樣,
mika就好啦, 仲禁多頭髮(毛),
我仔仔呢個月狂甩毛, 最慘係不停甩頭頂,
宜家頭頂頭髮好疏, 好醜怪~好似地中海~

別墅

你地有冇方法令BB個頭仔無禁油呀,
我個仔仲有4日就4個月,
但唔知點解D油脂分泌仲好唔平衡,
個個都話佢個頭仔臭呀~

仲有, 你地D阿B有無話條頸背好熱,
但對手腳就冰凍嘅情况出現,
我成日一時驚佢熱得滯,
一時驚佢凍, 攪到個人好緊張,
成日同佢又除衫又著衫或蓋被.

別墅

原帖由 LOVEBB88 於 09-1-15 14:14 發表

好耐冇見你,你有冇上facebook呀。

我join左facebook嘞~~

別墅

我在Facebook0810媽媽會add左好多媽媽, 但真係唔知邊個打邊個

別墅

原帖由 ootolai 於 09-1-16 06:20 發表
我個仔就好反覆喎, 一時飲140ML, 一時飲240ML, 真係好看心情! 不過, 若果佢唔想飲, 再迫佢飲, 佢唔係鬧我, 係會哭, 真係大喊包!

我個又係, 一時140一時240飲完都唔肯放,
琴日成日餐餐都飲得150左右,
但今朝4-5點開始依依呀呀訓唔冧,
以為佢餓, 点知8點食奶又唔太肯食, 食左100左右又扭計唔飲.....
不過呢4晚佢夜晚都訓唔冧, 成晚醒3,4次,
搞到我地訓一陣又起身訓一陣又起身,
以為佢唔夠暖啦, 第晚開左暖爐又係咁,
唉~ 希望過多幾日会好D啦

別墅

原帖由 小山竹 於 09-1-15 17:08 發表
哈哈
facebook真係估唔到邊個打邊個

如果唔介意 可以係到寫低 facebook 的名:

我係 Josephine Lee

我facebook 的名係 Bertha Chan 呀~~
真係要抄低先知邊個打邊個, 好亂呀~
多左好多0810 ma ma 朋友, 好開心~

別墅

原帖由 Rain~* 於 09-1-16 12:44 發表
似厭奶期wor~
好多bb4個月左右開始厭奶...
唔願食奶ga~

佢厭幾日, 又正常番几日, 俾佢激死~
最激係唔知開多D淨少D俾佢好......
我唔想日日side禁多奶呀~

別墅

原帖由 chowhui97 於 09-1-19 09:47 發表
s

我咪又係… 29/9生, 餵人奶都係餵咗一個月左右就stop晒, 攪到1月10號先離…

我又係俾醫生捉我去驗孕呀!!!

我9月18日生, 上星期四才第一次M咋~
好開心好似黎M代表荷爾蒙变番生之前,
情緒同身體應該都好好多啩

昨日Bebe 4個月了,
好似大個仔左好多呢~

首頁

尾頁

跳至