自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個囝3歲時發現左眼天生有500度遠視,右眼正常~好彩早發現咗所以而家戴眼鏡矯正返視力!話唔理佢嘅話會變弱視或者斜視⋯⋯我知道後真係好唔開心,但盡量都冇表現到俾佢睇!同埋佢都唔鍾意呀成日都想除!而家我係話要醫返佢眼睛所以要帶眼鏡先之後好返咪唔洗帶,所以佢先肯帶!每次聽倒啲人話佢:「咁細個就就要帶眼鏡嗱?唔好睇咁多電話啦⋯⋯」我都會出聲盡量幫佢解釋!「唔係呀唔關佢事㗎!佢係天生遠視咋⋯⋯」係我帶唔倒雙健康眼睛俾佢唔關佢事

複式洋房

tyyho1 發表於 19-11-4 11:11
請問平時係點發現?因為健康院驗眼要等到4歲...

係因為有次見個親戚個仔未夠啱啱2歲幾就要帶眼鏡,講開話可以叫佢輪住遮住一隻眼咁睇嘢睇吓清唔清楚!點知一左睇好清但到右眼就話好矇,即刻第二日就帶佢去驗眼中心check啦

複式洋房

Jin2012 發表於 19-11-4 11:06
回覆 Apple_pink 的帖子

唔使太擔心, 我女5歲驗到有3佰度遠視, 驗光師都講過大大下遠視會退, 我保持每年會 ...

好鼓舞

複式洋房

李露眉 發表於 19-11-4 11:11
我女都有4百度遠視..
唔洗驚.

因為佢其實唔帶眼鏡佢都睇嘢好清楚,因為佢依賴咗完全冇事嗰隻眼!一隻眼強一隻眼弱~所以如果我唔逐隻眼check跟本唔覺佢睇唔清嘢,仲覺得佢視力好好添,巴士勁遠佢都講倒幾號⋯⋯

但如果唔理佢佢好快其中一隻就變弱視㗎啦~都慶幸我哋及早發現⋯⋯

話帶半年眼鏡先,啱啱前排夠半年啦去咗再check就要做遮眼!不過係每日兩個鐘喺屋企遮就得~

複式洋房

careycarey 發表於 19-11-4 11:13
好明白你嘅遭遇,我都有遇過,只能人哋話一次,我就解釋一次,有時啲人講完行咗去,真係“冇仇報”,不過自 ...

多謝你~有呀有畫吓畫睇吓書咁⋯⋯希望再覆診會有啲啲嘅改善

複式洋房

JessMama 發表於 19-11-4 11:35
阿囡3歲時發覺左眼遠視 700 度 + 勁弱視 (左眼差不多完全睇唔到), 要戴眼鏡 + 每日遮右眼幾個鐘訓練左眼視 ...

嗯嗯⋯⋯不過每次聽見有人話佢「唔好睇咁多電話啦!」嗰陣就好替佢唔抵,好想為佢出頭!不過佢而家都識講:「唔係呀我天生遠視㗎!」

複式洋房

theclacheng 發表於 19-11-4 11:41
遠視/近視都有得繑視,我女4歲又係健康院至發現400度散光,無近視無遠視,散光無得繑,仲會深得好快,佢仲睫毛倒 ...

係呀!咁細個帶眼鏡嗰啲點會係因為睇電視睇電話㗎啫~唉!不過算啦!

BTW, 我個囝就都遺傳咗我c6鼻敏感同濕疹,所以我好心痛佢咁多事幹

複式洋房

tantanmama 發表於 19-11-4 11:59
我女都係3歲幾發現遠視+弱視, 要戴眼鏡同遮眼, 而家就快11歲都仲有2百幾度遠視, 但視力冇問題. 我女當年原 ...

佢而家只需要屋企遮兩個鐘咋!如果佢之後要遮返學,我又要再同佢做心理輔導㗎啦⋯⋯
多謝你分享你嘅經驗,如真要遮返學我會效法

複式洋房

theclacheng 發表於 19-11-4 12:03
所以其實我想講你仔有得矯視已經好好,我女冇得矯呀!

咁有冇嘢可以令佢唔好加深得嘩快定可以點去改善佢散光嘅情況㗎?

首頁

尾頁

跳至