跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 於 10-5-6 20:47 發表
我都要同咁多位 say goodbye 喇

之前睇過私家, 入過兩次廣華急症, 今日再去見另一個醫生, 都 confirm 左BB係左無左心跳喇

星期二去廣華覆診, 睇下安排到幾時做手術啦 ...

ByeBye la 12月媽咪,

我都係昨日下午發現少少流血,
但等到放工先去睇急症,
結果照咗成5分鐘都找不到bb心跳,
都有少少打定輸數, e生話作小產或已小產,
俾咗2個星期病假,
剛好今早覆診, 再照,
結果都話冇心跳 同 size與週數不符,
係小產 !
簡直係晴天霹靂 !
跟住就入院, 再照第三次reconfirm,
因bb size只有1.3cm, 冇生長多過2星期,
最後決定用藥放陰道流產,
現在已回家休息.

在兩日內發生咗一直唔想發生的事, 勁down,
希望可以快d復原!

再見喇!
大家要努力呀, 生個健康的bb!

複式洋房

今個母親節原本想話俾老爺99知"我有咗呀"的好消息,
點知.....
現在仲要想藉口點解唔可以出去同佢慶祝母親節

心情更加難受

不過見到你地的鼓勵, 我地會振作, 盡快調理好身體,
真係多謝你地呀!

祝各位準媽媽母親節快樂!

複式洋房

Makdoudou,

祝手術順利呀! (唔好意思, 老公唔俾我用咁耐電腦, 所以先咁遲回覆)

點解做手術? Anyway, 我choose塞藥, 因為我最後可以捉摸到及見到bb的樣貌, 老公都有睇過bb, 不過可能選錯咗, 因排出pop pop後, 我放咗bb係雪櫃, 之後當老公替我交bb回醫院時, 我好唔捨得, 好傷心. 我話要燒d野俾bb(因我比較信道教),老公都同意,咁你呢?大家有冇咩哀悼bb的儀式令大家安樂d舒服d?

另外, 我已看了睇開的中醫,食緊中藥,希望快d排晒d惡露,之後就可以進補.
我已盡量跟足彭彭BB,1234babies,ytbaby,阿早等等的資料去做,飲食方面,老公全權負責, 我只係休息,食同訓,同偷雞上網.真係多謝老公呀,經歷這件事,我地都親蜜咗.

另外, 中醫提我, 唔好用凍水洗手, 所以老公預備了一瓶和暖水洗手, 又預備咗炒米水於暖壺,仲有我問咗中醫要不要食廿八方, 佢話食佢開的中藥就得 (這個中醫我已睇了一年, 係睇佢我地先成功有bb, 之前我地都嘗試咗成兩年都唔得, 所以信佢)

仲有, 因冇事做,成日訓床好悶,唔知有冇jm知道坐月可唔可以織冷衫呢?

Happy Mother's Day!

複式洋房

原帖由 makdoudou 於 10-5-7 22:54 發表
唉,我都係。本來諗住送份最好嘅禮物比老人家,而家要買另一份lu.
係呢,你開始調理未呀?我打算跟 http://www.eatlover.com/docs/csectionmenu.pdf
餐單每日食同埋睇中醫。希望快啲可以復元再黎過。
...

嘩! 個menu好有用呀! 不過老公話今次大"獲", 佢話佢一個月後一定變大廚.

仲有, 唔記得哪位jm話唔好開冷氣, 但現在好熱, 著咗長袖衫褲, 淨開風扇唔夠涼, 可唔可以開細d冷氣, 25度呀?

謝謝!

複式洋房

原帖由 makdoudou 於 10-5-8 15:11 發表
大家,我已完成手術啦!多謝各位關心呀!因為仲有少少暈同倦,所以而家仲係醫院休息多少少。
而家個放bb個樽放咗係我面前(不過我未睇,但見到係一pat野咁),我頭先都問老公我哋點處理好。佢話其實bb未成形,只可以講係個未有生命嘅細 ...

makdoudou,

我老公都只係臨時臨急請咗昨天星期五的假咋!
不過佢昨日下午已買定好多餸, 又煲定湯等我今日飲,
其實佢平時都唔下廚, 只係現在頂硬上, 就算煮得唔好食都唔緊要, 心機同愛心搭夠. 下星期開始, 晚飯都係要等佢放工先煮, 真係辛苦晒!

你說:"如果真係要自己煮,好難唔占凍水喎,點好?我只諗到帶手套洗菜咋..."
我諗, 可以叫你老公前一晚洗定菜先, 或者已煮定, 等你第二日翻熱, 又或者, 前一晚預備定d可蒸的餸, 又或者中午食湯渣 (仲有好多營養的), 洗米時就盡量唔掂水, 可行嗎?

另外, 中醫話菜芯"正氣"d 喎, 所以我地買咗兩斤, 咁就可以食幾餐!

大家都休息多d啦!

首頁

尾頁

跳至