單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

!_! ,

呢度好多人都明白你的痛苦, 大家都痛過, 喊過 ......不過我地要有清醒的時候, 幾時先可以清醒? 無人知道, 包括自己都俾唔到個限期自己......
但你要知道, 如果你行前一步, 又退後兩步, 咁你會好辛苦, 亦要同自己講一定唔可以再咁樣落去!
上面的MAMI說得很好, 我的朋友都同我講過類似的說話: 你的朋友俾條繩你, 希望從谷底救你出來, 但你唔去拉條繩, 唔去努力爬上去, 即使向上爬了一米, 但又向下滑落兩米, 咁你就好難走出呢個死暗的幽谷......

我之前同你一樣, 旁人點樣鼓勵我, 幫我, 都未必湊效, 因為自己對愛情太過執著, 太專一, 唔明點解自己對佢咁好, 咁珍惜佢, 佢都可以咁對我?
不過, 之後當我從多方面知道更多事情, 更多真相, 我就清醒了好多. 而且有d野, 我知道, 但連隻賤女人都唔知道, 她到依家仲懞盛盛.
原來天真係有眼的, 天理係會循環的, 神真係會替我伸冤的!

依家, 我先至知道, 原來我唔係唔好, 而係對佢太好, 係佢唔珍惜, 係佢變了, 再唔係20多歲時初初識我的佢了......

我明白, 要你放低, 係好難, 我自己都唔夠膽話自己得, 不過你真係要搵多D野去充實下生活. 我之前就返下教會, 但依家工作忙而且自己懶, 所以沒返教會了, 不過我好多時都同朋友gathering.
講d開心野你知啦, 好多同事及朋友都覺得我靚咗, 哈哈, 連我自己都覺得, 哈哈!
佢唔珍惜我, 但我要珍惜我自己.
以前的我即使被人稱讚, 我都唔覺自己有什麼好, 所以他們都叫我唔好妄自菲薄, 我都不以為然. 但我依家先至發覺, 原來自己真係有好多優點! (女性的朋友同事讚, 都唔少, 但好多時連男同事及男性朋友都讚我) 哈哈! 原來自己都唔錯喎!
連ex的姑姐都說, 係佢唔識寶, 仲叫我唔好為一棵樹而放棄一個森林.
坦白說, 我亦唔會期望有第二棵樹出現.
不過, 我可以說, 我現在活得很好, 那便足夠了!
感謝我有一班好朋友, 好同事, 最緊要係好家人!

你都試下尋下寶, 發掘下自己的優點吧! 提升返自信心!
同多d朋友gathering吧, 會開心好多!

God bless you!

男爵府

原帖由 wayso 於 10-11-1 22:20 發表
ADbuIEN7fG4

我上次去卡拉ok, 一唱呢首歌(活得比你好), 就勁喊......
朋友直頭要cut咗呢首歌, 唔俾我唱, cut完我都繼續喊.....
我當時諗: 點解要活得比佢好? 點解唔可以大家都一齊活得好呢?

首頁

尾頁

跳至