論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我工人在4月23日完約, 本身工人說要 28/3 走, 因為參加佢個囡畢業, 到我要買機票俾佢時, 佢又話要在香港找工, 她說未有 visa, 想留左我家等 visa, 但我新工人 visa 已批, 最快可以 星期 6 來港

那麼, 如果我肯一人行一步, 我俾多一個星期佢在我家, 即 4 月5日, 我可以咁做嗎 ? 佢有沒有權要留在我家到 4 月23日 ? 我是否都有權 俾佢在完約早14日走嗎 ?

因我呢個工人, 要求多多, 成日要我就佢.....火火地
親子王國以外之相冊連結已被刪除

子爵府

剛問了 agent, agent 說, 工人有權留左我家做到完約個日, 我如果要佢走, 我係要補一個月俾佢

請問如果佢簽了新僱主, 是否佢可以留港等埋 visa 先走 (even 超過14日留港莓期 ?)

子爵府

就係當時佢講左 28/3 完約走 (不過沒有白字, 黑字寫低囉 )

子爵府

今晚再同佢傾

子爵府

咁複雜既.....唔係太明

昨晚同佢傾完, 佢肯 4 月6 日走, 我再俾 14 日 annual leave, (係俾 $$ 佢), 佢話好....不過叫佢寫番 letter 俾我, 佢昨晚沒有寫

其實可否我寫, 跟住叫佢簽名呢 ? 叫佢, 佢唔寫咁可以點 ?

子爵府

回覆 SandraLo 的帖子

我原意是佢做到 4 月6日, 當佢完約, 大假我俾 $$ , 我會 send 信去入境處, 話佢 4 月6 日 finished contract, 再不在我處做野, 可以嗎 ?

首頁

尾頁

跳至