自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

月亮免 發表於 21-7-5 12:07
朋友會一家過去,話小學小班教學、全英文、有樂器學、仲有外語例如法文
好似好好咁,仲要學費全免
中學呢? ...

咁咪即係Hk 廣東話加普通話加英文(外語)
HK 都有免費教育,有好好的學校亦有普通的學校
點解成日著眼於free education,Hk 又唔係一定要俾$ 先有好學校
每個地方都有唔同level 的學校
有d 學校都compulsory 要學多一樣語言

伯爵府

牛年勳章

LGarden 發表於 21-7-5 21:31
唔明白、唔了解的人才會說出此話。幾多香港人、國內人移民去英國Manchester Sale and Altrinchem, Notting ...

HK 都有 喇沙,瑪利諾, 真光,英皇,華仁,皇仁,St Mary⋯⋯
每個地方都有好學校,做人父母點會唔明,但入好學校點會easy

伯爵府

牛年勳章

bbc2018 發表於 21-7-5 22:12
Eton 貴族公校,每名住校生一學年的學費加住宿費大約是42000英鎊,不過學位少,有錢想入讀亦好難。:wahah ...

勁的私校唔止讀書,仲有朋友圈子、眼界、manners 係會唔同

伯爵府

牛年勳章

coconuts88 發表於 21-7-7 01:39
佢計過個女讀6年後就剛剛入席,入咗就唔洗錢讀佢住近倫敦

只知local student 都要俾,現在好似GBP 9千幾.
就算之前都係俾小d, 冇聽過唔使俾, 係咪意思借grant loan?

伯爵府

牛年勳章

kkbaby01 發表於 21-7-7 18:21
老實講,我覺得香港讀書太辛苦,小朋友嘅人生就不斷溫書溫書溫書,我系佛糸家長。真心想知識背唐詩三百首對 ...

好睇父母心態,如果父母本身乜都要叻,去邊都會chur 小朋友
反過來,父母係放手俾小朋友relax and happy learning , HK 一樣可以,只要父母堅持,唔好比較。包括小朋友成績up and down,。

伯爵府

牛年勳章

wsyggk 發表於 21-7-7 23:14
Agree,所以囉,d家長唔再賴個制度喇!個制度改成點d家長都會chur,之前有個post都話IB都有補習啦
...

係一個cycle, 真係唔知雞先定蛋先
如果口同心都係想小朋友happy learning , 就真係唔好有比較之心,人哋學乜考乜其實未必啱自己小朋友,課餘嘅真係要小朋友有興趣先好學。

我身邊有朋友媽媽逼佢一定要考琴到某個level ,佢考完之後,從此之後冇再掂過琴. 咁學係為邊個?

每個人都有長短,文學叻未必數化又好,運動叻又可能冇藝術天份,太多父母求全能,每一方面都要最好,自己有冇撫心自問,自己又係點呢?

為小朋友身心健康發展,父母要先學習relax. 人生跑道好長,係咪只著眼於每年的report card 有幾多個A? 有幾耐冇見小朋友開心玩下,笑下

伯爵府

牛年勳章

kkbaby01 發表於 21-7-8 18:03
唔係賴制度,一個巴掌拍不響,糸成個環境係甘

係,所以要由父母做起,唔好自己成為傷害小朋友嗰個人

首頁

尾頁

跳至