跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 OMbaby 於 10-2-8 13:57 發表

我第一胎個時好舒服,但今胎成日想嘔,搭車有想暈

你地咁快ge,
我1月3 last M ,宜家d感覺仲係好微ja

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Fox1111 於 10-2-8 14:26 發表

我都係上星期五照,照陰超,week 數應該同妳一樣,我問醫生佢幾大,佢話應該吻合, 大約係5W4D

我2月3日confirm果陣Dr.都叫我照陰超,
不過佢太貴$800我拒絕左,
宜家book左另一個照超聲波
初六先有得睇,到時6weeks 4days左右,
最衰撞正新年假,如果唔係,
早多2,3日睇我都想呀><
始終都係心急呢,哈哈

大宅

好媽媽勳章

原帖由 釘釘 於 10-2-8 16:00 發表
我聽日都會去私家呀,book了葵芳張智,聽聞佢會在仁安掛單的
我尋日在政府,D醫生話我呢個week數係未睇到bb的,但係我上星期五已經睇到了

張智good呀^^

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Fox1111 於 10-2-8 16:47 發表

我覆診呢個都成千蚊,所以我星期三會轉勒嘉仁醫生呀,佢都係大約$600 到咋

係呀,我黎緊睇呢個都係$650有埋超聲波張相

大宅

好媽媽勳章

原帖由 OMbaby 於 10-2-9 16:23 發表
今日照咗見到胎囊(0.8cm)大,預產期10月15日,但未照到心跳,dr.話得3weeks到..叫我2weeks後再照,話應該冇問題,book 咗2月25日.

見到你地都照到胎囊,我都好想睇下我bb幾大呀,
自從上次驗尿confirm,
我等到初六先book第一次超聲波呢

大宅

好媽媽勳章

原帖由 cklove 於 10-2-9 18:01 發表
你地好呀~尋晚自己用捧捧驗,好快就出左條紅色線~今日搵e生confirm埋~ 5weeks 2days~ due date係10月10日~~多多指教~

我預產期同你差唔多呀,
不過我計黎計去都唔知確實幾weeks幾day
唔知係咪要照左先知呢
我last M 1月3日,
Confirm果陣Dr.俾預產期10月11日,
咁我即係5week幾多day?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 cklove 於 10-2-10 00:15 發表

我last m都係1月3日呀~我其實都唔識,係e生俾我張e生紙上面寫左"5 weeks 2/7 days" pregnant~

其實個e生有d流,叫佢幫我驗,佢話尋晚我自己驗左應該係...咁我話我想要張e生紙證明我有左者,我都要同公司講架,佢先幫 ...

哈哈哈哈,,我睇到笑左出黎ar...
咁我睇果個雖然收得果$200驗尿,
不過真係講得好清楚ga!
佢知我第一胎,提醒我超多野,講左成10-15分鐘都有呀,
不過冇照到胎襄,我都知佢個預產期係大概寫,
不過我下一次睇另一醫生lu,,因為上次呢個都幾貴
你都係轉e生好d啦

大宅

好媽媽勳章

原帖由 netnetmammy 於 10-2-10 11:43 發表
好開心地向姊妹們匯報一下, 我剛照佐啦! 係孖B黎架, 兩個都有閃閃了! 我開心到眼濕濕, 終於見到期待左8年既閃閃呀! 感恩!

Woo,好開心呀,
祝你一切順利,
想問你係自然受孕定點bingo ga?
係咪一早預左有機會係孖b?
恭喜哂呀^^

大宅

好媽媽勳章

原帖由 釘釘 於 10-2-10 20:00 發表
又流啡呀!今次有少少淡紅色,雖然唔多,但好驚...手都震了
但剛剛先照完,安胎藥又未食完,唔通又睇醫生?尋日張智話,要係鮮紅色,仲有冇五蚊咁大範圍先係嚴重喎... ...

你幾時開始放假呀?
可唔可以同公司提早攞假休息?
真係要好小心..好小心呀

大宅

好媽媽勳章

我今日大概6w3d左右,,
後日初6先去照bb,,,我呢幾日都好擔心呀
好想快d見到佢,,唔知佢有冇長大到
不過初一開始就有害喜感覺喇,,
有時嗅到d野食味會反胃,,
一早起身又作嘔一陣,,不過未嘔得出
成日周身唔舒服咁,,,
但有樣野攪到我好嬲,,
前日去奶奶細妹細佬果邊食飯
玩緊c6表弟個b女果陣,,bb女撲埋我度玩,,
跟住聽到c6舅父講左句"哦!仔黎ge,,吸引到呀bb女呀"
我feel到佢知道左...但我背住佢,,,冇應到佢&望過去,,,
而當時又冇人回應佢喎
之後我同c6講覺得好奇怪啦..
搭地鐵果陣...奶奶就同我講,我上到去之前佢地同o係加拿大ge婆婆講左個電話.
c6婆婆問奶奶抱孫未?...
奶奶就o係眾人面前話快喇,快喇,,你地返唔返黎飲?
佢地就係咁問"真ga?真ga?"
then...我聽到奶奶話我知呢件事,,
就get到,,原來我上去食飯之前,,在場ge親戚都知道哂喇=_=...
我得個半月ja....奶奶已經忍唔到口...
我連自己都覺得好唔實在,,,
閃閃都未照到,,就已經咁多人知..
好唔開心,,,搞到尋日o係c6面前喊tim ><
因為我媽好忍得口....所以我覺得奶奶出賣左我呀.....唉

大宅

好媽媽勳章

HIHI~~大家好呀~~~
我今日去左照超聲波+4D
見到閃閃喇
total$650,,有兩張超聲波&4D相
呢個蘇惠林醫生好好呀~,,
之前就咁計LMP 1月3日,
本身係6w5d,預產期10月11日
今日照左原來係6w1d ,預產期10月14日
bb 0.69cm
醫生話暫時一切正常,,我個心都定左好多

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Fox1111 於 10-2-19 14:30 發表
恭喜妳呀babycatcat ,咁快就見到心跳,我同釘釘一樣,睇咗幾次,都而家都未知幾w 幾d ,又未知預產期,我要等到3 月頭先有得見,到時都應該 8w 喇,條頸好長呀

喂喂,你地不妨去睇下我果個Dr.
我係上綱見有人讚先去ga,
因為佢次次都包埋照4D,
你諗下我個胎咁細佢都肯照,
同埋佢收接生case ga
不過only for浸會,
蘇惠林醫生診所0係旺角中心,好方便

大宅

好媽媽勳章

原帖由 1106 於 10-2-19 14:06 發表
恭喜恭喜~6週1就見到心跳,係咪都算快喇?!?!?!

應該都算早ar,
見到白色閃下閃下咁,
我仲對住個mon 同bb say 左個hi呀,哈哈
蘇醫生好好,
佢度左好多次(差唔多有六,七次),confirm係0.69cm
佢話咁度,個預產期都好準ga喇,唔差得果一兩日
我book左3個星期後返去再照,
如無意外都唔轉醫生喇^^

大宅

好媽媽勳章

原帖由 釘釘 於 10-2-19 14:57 發表
佢多唔多人book?一般去要等幾耐呢?

唔算難book,
我今日好早十一點去到,佢啱啱睇完上一個,
所以我冇咩點等,
睇完搞掂哂都係半個鍾多d,
係走果陣開始見到有兩個大肚婆等

大宅

好媽媽勳章

原帖由 蔡夫人 於 10-2-20 10:42 發表
hello...大家好呀.....我今朝岩岩check到啦..可以join埋你地一齊傾啦..我個人估計預產期應該10月尾....因為我仲未去睇dr.架...其實我依家係咪應該要去睇一次普通科拎證明呀!?

pugpug88...喂, 仲記得我嗎.....我地又 ...

蔡夫人,歡迎你ar,
我之前都見過你d post ga,
估唔到大家一齊做10月媽媽呢^^
你try左幾耐?
宜家要好小心,慢慢行呢,
祝大小安康~多d上黎傾下丫

大宅

好媽媽勳章

cklove,你bb一定冇事ga,
你要加油呀,祝福你><

大宅

好媽媽勳章

其實oscar通常去醫院定私家check?
我宜家6w5d,下次3月13日約左醫院抽血+私家同一日檢查,
到時9w2d 先book都唔遲掛

大宅

好媽媽勳章

原帖由 蔡夫人 於 10-2-23 11:48 發表
哎呀, 我真係唔知呀~~~自己都好混亂, 你地點知自己係幾多w幾多d架!?

其實最準確係要第一次照超聲波先知ga、
你一路見到個mon,
Dr.就用滑鼠cick一cick個胎長度,
個電腦就自動顯示幾week幾day,
但如果你想自己估左先,
就一定要知LMP係幾號喇
你上次1月22日第一日M,
其實已經計1day懷孕,
咁至到今日,你就大概係4w5d 啦
但通常真正度果陣會細返2,3日都唔定,
因為你可能遲排卵or遲受精呢,
我自己就係咁,原本計第一次睇醫生係6w5d
去到check原來bb size係6w1d,
不過Dr.話正常就ok啦

大宅

好媽媽勳章

原帖由 siu花花 於 10-2-28 20:25 發表

我都覺得係..所以收到哂..一於吾好再心大心細啦..
照左先啦..起馬買個安心嘛..各位媽媽真係要幫下我/3\我真係有好多好多野都吾識..所以e家成日都好努力咁搵資料 ...

siu花花,,,
緊係啦~~好同意買個安心!!!
我22歲,,都係第一胎咩都唔識ar..
多d上黎傾下丫

大宅

好媽媽勳章

原帖由 蔡夫人 於 10-2-28 18:12 發表
woo...歡迎你地呀...原來仲有新成員...我地要繼續努力呀!!

我禽日去左照超聲波啦..見到阿B係正常位置(即唔係宮外)...大約有0.7CM咁大到啦...明天就去廣華登記.希望第一次產檢唔好比咁耐先到我啦... ...

ee,,你bb 5w有0.7cm ge??
會唔會係佢度埋個胎囊個size俾你??
因為我6w1d,,,bb size係0.69 呢

首頁

尾頁

跳至