少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Dear sandraLO

你好,不知你可否幫一幫我,我仔仔搞到我好煩,唔識點教,佢29個月,返緊N班,由細個開始已經好活躍,除左瞓覺之外,任何時間都手腳停不下來,而且大脾氣,要o個樣一定要o個樣,得不到就扭解,一不順心就喊,喊個不停,可以喊成半小時都唔使停,呢排開始學堂哥罵人" 死八婆" ,"我嬲你" ,"我打你",每次發脾氣都重覆又重覆講呢幾句,仲要好大聲咁講,已經又tum又打又罵,但都無效,請問我係唔係做錯左d咩?可唔可以教下我呢?無限感謝!!

大宅

回覆 SandraLo 的帖子

Sandralo:

睇左,係唔係即係小朋友未發脾氣前,揾過好時機讚佢無發脾氣,無罵人...啱唔啱呀?

仲有,佢初初返N班好唔適應,成半個月先返學唔喊,已經返左5個月啦,近排開始強烈話唔返學,又喊又唔肯坐校車,我問老師佢係學校情況,老師話佢係任性小小,但都OK~~ SO 我都唔知佢點解唔鐘意返,一般小朋友都會好鐘意返學.....都唔知可以點做?

大宅

Sandralo,

想再請教一下當佢不斷講" 我打你" , 我嬲你" ," 死八婆" 時,我應IGNORE佢MA?因佢講得太多啦,一講就講唔停。

THanks!

大宅

Sandralo,

我要返工無可能去學校" 裝" ,加上佢學校d WINDOWS全部chi 左貼紙,我望唔到入面,我都有懷疑係唔係佢唔乖比老師犯,所以唔想返......

琴日佢學校生日會,理應玩得好開心至係,但佢今朝又話唔返學啦,雖然下年k1會幫佢轉校,但我擔心問題都係未能解決......

大宅

dear sandralo,

多謝你回覆呀!

上星期五見老師,同老師講左佢係屋企情況,老師話佢係學校唔算難搞,都算守規矩,當然都會同同學仔爭玩具,但老師話佢,佢都會聽,所以我稔可能真係如你所料,係屋企問題,我同屋企人會開始唔好縱佢,希望有改善。

大宅

SandraLo:

謝謝你!

已向你教GEI方法,好似開始有改善,但屋企人未能配合,特別係仔仔gei爺爺,每次聽到佢講死八婆,都大聲話要叫佢嘴仔,唔知可以點同爺爺講.......煩!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊