婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

環保接龍勳章

?? 係咪即係你地收入只有不多過5千, 而一直都住在由6299名下的樓呢??? 不好意思... 我看到是這個意思.

如果因為兩老無錢, 你地又不高收入, 應該家用不會給多? 所以兩老要賣老保証養老??

但係你老公原本的二手居屋是他們住嗎?? 是的就一齊住囉. 我現在都住係奶奶名下的樓, 我都預左有一日佢會為錢賣樓, 我一點都唔介意, 唔通佢有錢唔賺俾我住咩? 所以要搬可以說是可以隨時動身, 不過我同老公都住左3年了. 我成日都同佢講好價就要放~

[ 本文章最後由 alphabetagamma 於 08-7-23 00:09 編輯 ]

珊瑚宮

環保接龍勳章

6299要得到報恩,咁我父母邊個報答??<<<你囉~~

幫手安置我地,係因為佢地個仔,唔係我。<<<這個絕對係無錯! 當然係為佢個仔啦.

6299一個月至少抽我地萬三,唔係五千呀...

就係佢地唔將d$$當做還款,咁先可以對我地長刮長有。<<<之前聽過人地講, 如果你還款俾還少過利息, 那麼還款是沒有意思的. 如果, 你真係每個月一個崩都無用過6299的飯錢, 水錢, 電錢而真係要俾萬三, 不如你自己去租樓好過啦. 迫迫地, 再慢慢還錢. 但幾千蚊家用不計入還款當中囉.

我冇諗佢地百年歸老,因為咁諗好似有d邪惡...(雖則唔可能排除人地對我/我地係咪邪惡...)<<<我老豆都成日講自己百年歸老. 我都成日講世事無常, 我老豆預左俾我的, 到了將來都唔知咩世界啦. 不過我自己是十分開心父母咁support我. 心意就夠了.

重點係:
俾$佢地唔係問題,不過佢地一開始就對我同我屋企人好差(睇唔起我地d生活環境)!根本唔值得對佢地咁大方!

• 結婚階段,扮乜野都唔識,我媽媽就做到足,(我覺得佢)蝕哂(禮$cover唔到d基本辦嫁妝$)…我有免費攝影唔准用,架硬駛幾千銀請個影得唔靚(唔係我,係好多人咁講)o既「專業」熟人用... <<<講真, 禮金並不一定cover到嫁妝的. 我老公一個人出禮金. 我媽咪俾我的嫁妝多過禮金好多. 我真係無怪到我99, 結婚係兩個人的事, 只怪就怪自己老公搵得唔多.
  • 我大肚,又要我sleep床邊、又要我(就生得時)幫手清理裝修新居垃圾、洗窗洗地---我唔係少奶奶,做慣野,當然okay;不過佢地o既「用心」就可想而知。<<<似乎你真係好介意. 我媽咪成日同我講佢大肚, 咩都係一腳踢, 唔洗好似d人咁誇張, 得佢一個識生仔. 我唔知你奶奶後生係咪都係咁. 不如你諗下佢後生都係咁, 你會好過一點囉. 如果唔係越諗越嬲. 自己諗到過火位, 對自己一點好處都沒有.
  • 我bb生日,佢地好似淨係佢地至有孫,我父母就「點輪到佢」,強硬隔離!佢地帶我bb去邊都得,我一帶佢出去就話我「做乜帶個b周圍去呀?」你話佢地值得你犧牲咩?<<<我媽咪有時都會亂講野. 你真係好想bb見你父母, 洗咩理佢咁多, 帶出去咪得囉. 你亂講就由佢囉.

首頁

尾頁

跳至