自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

環保接龍勳章

我好驚蜜蜂架。見天氣熱間屋焗,開窗通下風。咁那個下晝就會有大蜜蜂或黑蜂飛入屋住巿區高層,上三層下三層都無種植物。唉

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珊瑚宮

環保接龍勳章

june25 發表於 12-5-8 16:56
我唔係驚蜜蜂 係勁爆驚蜜蜂
小強我都可以接受 蜜蜂真係唔得
我都係呀....小強我都怕, 但起碼等老公回家KO佢都還可以, 又或用殺蟲水。

珊瑚宮

環保接龍勳章

deleteme 發表於 12-5-8 16:58
附近有蜂巢,而蜂巢不一定近植物或山,高層冷氣機位常見啦。
THX....咁我要同管理處反映下先.

珊瑚宮

環保接龍勳章

牛精仔 發表於 12-5-8 16:59
我同你一樣, 同樣時間就飛入黎

搵管理處黎睇, 佢話如一隻飛入黎, 附近又見唔冇"鬥", 應該係入黎你家搵"鬥 ...
原來係咁, 又學到野.....
不過真係好慘呀驚到成身大汗...

珊瑚宮

環保接龍勳章

charlotte413 發表於 12-5-8 17:02
你窗外槽位可能有巢 可能入來探探路 見到位置好就會起巢
好得人驚呀
上星期六老公返左公司, 我咪開下窗咁囉....無幾耐就飛入來....
嚇到我好想LEI埋, 但又要望住佢飛左去邊....
打俾老公講左兩分鐘, 有分半鐘係尖叫...最後喊住叫老公趕返來整走佢...
那天的總出汗量, 係我跑步一個鐘的汗量.

珊瑚宮

環保接龍勳章

km1357 發表於 12-5-8 17:13
所以有必要裝紗窗...
我都想, 但係唔係住村屋或郊外, 裝紗窗會唔會好怪??

珊瑚宮

環保接龍勳章

km1357 發表於 12-5-8 17:13
所以有必要裝紗窗...

自粘型紗窗網<<< 即上淘寶搵下, 原來有些紗網可以自動粘貼的.

珊瑚宮

環保接龍勳章

sandra28 發表於 12-5-8 17:21
我有間房既窗外好多時都見到蜜蜂!所以我都冇開窗!
唔通附近又係有蜂巢??

珊瑚宮

環保接龍勳章

小蜜豐 發表於 12-5-8 17:29
我5.1果日晌屋企洗窗簾搵到一個剛剛起緊嘅蜂巢,晌冷氣機隔離
諗咗幾日終於call管理處上嚟整走佢
而 ...
小蜜豐....你個名
上次飛入我家廚房的, 我剛GOOGLE了. 原來有D似胡鋒或虎頭鋒. 好大隻, 個尾特別深色的....諗下諗起都標汗.

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:alphabetagamma+發表於+12-5-8+17:36

原帖由 小蜜豐 於 12-05-08 發表
小蜜豐係我個仔,不知幾可愛

不過上星期果隻蜂就一D都唔可愛,而且睇落仲好有殺傷力,所以冇得留 ...
其實飛得入我屋的不會是花店入面的小蜜蜂一般都係起碼半隻手指公咁大的,我一直唔知原來係胡蜂或是虎頭蜂來的。我淨係知好得人驚

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+alphabetagamma+於+12-05-08+

原帖由 chrisunkub 於 12-05-08 發表
有一晚玩緊電腦,見到有隻黑色物體飛入屋,起初無為意,戴眼鏡望真D原來係大強仲要識飛,隻死嘢唔知係咪知我對 ...
火酒都殺到曱甴的嗎?

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:係呀!有時會想點解!?有香味!花味!?

原帖由 pinkiesalbe 於 12-05-08 發表
係呀!有時會想點解!?有香味!花味!?
有二次係鄲又嘈又大隻

...
我昨天係咁上網搵資料,我最後白癡到同老公講,可能我地窗簾顔色鮮艷引左佢地來

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:我住村屋早兩日有隻巨型黑蜂喺度撞我露台玻

原帖由 bowling2004 於 12-05-08 發表
我住村屋早兩日有隻巨型黑蜂喺度撞我露台玻璃門呀係咁撞搞到我唔敢出去洗衫,今日出去見佢死咗喺地 ...
我昨天上網查,有人話放了假花在廚房窗旁,有蜜蜂真係會撞玻璃架

首頁

尾頁

跳至