跳至

首頁

尾頁

大宅

報到報到!

我覺得埋身餵好d,同阿b的connection會好d。

用泵的話...會覺得自己似個做奶工廠多d。

大宅

請問你用緊medela的邊隻?7百幾蚊果隻定係千幾蚊果隻?

原文章由 ChuiB 於 08-12-2 18:32 發表
我覺得要呀, 我現在都係用奶泵泵奶俾個女食, 冇埋身餵, 費事大家辛苦, 我就用緊medela電泵, 都好好用, 又方便, 但就要買定多d樽放在雪櫃。

大宅

原文章由 冬菇 於 08-12-4 08:15 發表
一起身就訓唔番...
今日又係咁早起左身....
bb你仲要o係媽咪肚肚幾耐先肯出黎呢?!

我都係呀.........橫掂佢都要出世,早d出世早一個星期面對佢。好過係度等

大宅

原文章由 B.GIRL 於 08-12-3 22:27 發表
各位,

(Natalie 媽)已於今日5點生左囝囝了,成6.8 磅呀....
唔洗過期居留 !!

yeah!!!!!

大宅

原文章由 bbgrass 於 08-12-4 18:05 發表
今日去產檢, BB呢兩個星期只係重了3安士 (now 5lbs13oz only), 而我仲輕咗磅. 醫生話bb在我肚內生長得唔係太好, 唔係好吸收我d營養. bb又唔係好肯落去產道. 如果等到 EDD 仲唔出世就要催生, 但我盤骨又好 narrow, ...

這個真人真事希望可以讓你安心一點﹕
我教書間學校有個學生,佢出世時得兩磅多d,果陣時醫生都叫媽咪做定心理準備,結果.....無錯出世時只係得兩磅,超輕,但係後來加入左泳會,曾經代表過香港參加比賽添,高大威猛又一身肌肉,迷倒不少女同學。會考果年因為唔練得水,結果變左個大肥仔!

每個bb都唔同的,卻每個bb的生命力都很強。每次聽佢媽媽講佢個仔出世的情景,再望一望未夠18歲就已經超過6呎的大肥仔,你要相信生命力的堅強!

大宅

原文章由 scmail 於 08-12-5 12:38 發表
報到先。我細B囡11月26日係法國醫院出左世啦, 重7.1磅. 我係11月26日約3:30AM有小許陣痛...跟住小許羊水流出, 我立即起床洗澡...更衣, 便入醫院, 到了醫院開始多羊水流出及已經開了3度...姑娘已經要我入產房等候... ...

恭喜晒!!!!

大宅

恭喜蟹媽!!!

大宅

原文章由 snoopybk 於 08-12-6 22:33 發表
今日醫生仲話最好在40wk中期催生,因為到左41wk,每500個b會有一個心跳突然停止或有其他問題,所以唔建議到41wk先催生.

如果係咁....我唔等咁多了,催生又好,開刀都好,40wk中期未到就生左佢出來先了。

大宅

原文章由 kitty0502 於 08-12-7 16:29 發表
你地就好啦,我都想bb快d出黎呀,
佢令到我好辛苦呀,行又唔得,坐又唔得,訓都唔得呀

我都係呀,好想bb快d出世。我都己經38週幾了....

大宅

原文章由 christineho4003 於 08-12-9 11:05 發表
me too 都係一o的動靜都冇呀. my due date is 18 Dec.

我同你同一個due date,都係一d動靜都無呀....

大宅

唉...我都係呀,預產期係18號,依家都仲未有動靜......

政府果邊就話過左兩個星期都唔緊要。私家醫生就攪笑了,佢話要攪掂我先可以放心飛去放假,所以要我18號入院開刀生阿b出來。

依家都唔知點好,都唔知等佢定唔等佢好....

大宅

咦?我係威記/浸會,唔係仁安。

在最最最初剛驗到有bb時,我的確是去仁安check,個果醫生一味讚我個卵巢靚,點知唔夠兩個星期,我就作小產入左威記,威記一照就照到我個卵巢生左個好大的瘤,仲要即刻book期做手術。我見個仁安醫生咁唔掂,就無再考慮仁安了。

後來,係我99介紹我睇一個浸會的醫生,我先至睇呢個,呢個醫生都幾出名,不過好似在討論區公開討論的話,好似又唔多好咁,所以如果你真的有需要知道的話,可以pm我,我再俾佢個聯絡你吧。

政府果邊,其實都有俾張催生信我,不過我擔心催生唔成功,擔心催生d藥係荷爾蒙針,比麻醉仲傷阿b,所以先至考慮開刀好過。我都仲未決定架,只係樣樣都book定先。

點講都好,我最後一定要make decision的dead line,係17號下午,因為我book左浸會17號入院。

原文章由 snoopybk 於 08-12-14 16:32 發表
Petunia,我見你都係在威記/仁安生,你決定左係邊度生未呀,會唔會提早開刀/催生?你個醫生咁好嘅,你睇開邊位?
我仲係15/16,但阿b在c+已過左期,政府就未...但我已不用返c+同威記覆診了,只是一星期去一次健康院做d無謂檢查. ...

大宅

原文章由 sakesakee 於 08-12-14 17:42 發表

我阿囡早幾日又係要照燈照左3日, 見佢連續幾日都要抽血, 同埋帶住個眼罩黎照燈, 我真係好心痛, 聽見佢喊我又忍唔住喊埋一份..
我又懷疑自己是否唔夠人奶比佢.. 最終尋晚第一次臨訓果餐餵奶粉... ...

你要堅強呀!聽講媽媽的心情都會影響奶量,而且你bb先至出世果幾日,奶量一定是比較少的了,最緊要的,係呢個時間的奶係最有營養的,只要你keep住餵,奶量就慢慢增加。

照燈好平常咋,阿媽話我出世時都要照燈,照足一個星期先至出得院,仲差d要換血定唔知點樣,其實,好多bb出世都要照燈,你不用擔心。

努力!加油!

大宅

唉....我仲未成功餵人奶。
我個bb喊得好鬼大聲架,拆晒天咁,在醫院入面,一去到餵奶時間我就覺得好苦惱,因為阿b一見到我,就知道肚餓,然後喊到拆天,個個bb都只係細細聲咁喊,佢就喊到發晒脾氣咁,嚇死人。我有試過把她的頭仔放入我個乳頭度,但係....佢跟本就係咁喊。

可能係前幾日我無奶出,所以佢知道我玩佢。依家,我開始有少少奶出了,我未買奶泵,唯有每次都擠佢出來,都可以濕到三張紙巾,但我一反阿b個身佢就喊了,我只有退一步,買個奶泵返來泵奶,等佢等泵出來果d先。

大宅

我果個都係,明明著晒粉紅色衫,都係咁俾人問係咪仔,佢地仲要話似我添....唔通連我個樣都好「仔」樣?

大宅

吓?個女的樣子好仔的話,下一胎就會係仔?

.....咁......咪個個都女生男相,男生女相?

大宅

我就無去wet了,剛剛帶bb去打針,左脾一針又脾又一針,仲要食藥,今晚要睇住阿bb有無發燒。

首頁

尾頁

跳至