跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

glocatcat 發表於 11-11-8 23:30
你係咪天主教徒?我上星期同女女in 左,但表現一般,所以想睇下我地呢d非教徒有冇chance

...
冇問題, 一定收多..

伯爵府

好媽媽勳章

winkho 發表於 11-11-9 17:31
回覆 B.B.Lam 的帖子

今年學費扣除學卷後$800, 每月茶點費$110 , 大致上冇咩費用,
係呀, 我女今年K1 都諗緊去唔去好...可唔可以講點樣安排唔好呢 ?
老師同我講係呢個月開始原來有D高班小朋友做左小風紀帶住D K1生入班房 (當然有老師+家長睇住啦), 又幾得意喎 !

伯爵府

好媽媽勳章

你地放心啦, 因佢係荃灣唔係熱門既幼稚園, 所以唔洗太擔心唔收生...
我上年都好遲先問有冇位都收左, 不過係下午班後來臨開學前就轉到上午班啦 !

伯爵府

好媽媽勳章

winkho 發表於 11-11-10 09:32
回覆 PANCO 的帖子

係呀, 我大仔嗰時都做個風紀, 每個高班同學都可以選擇參加, 到時你仔仔上到高班都可以 ...

我個係女黎架, 我女依家每日都好開心去上學, 仲會每日回到學校同每一個老師/校工及校長講早晨, even 佢地聽唔到, 我女都一定要佢地聽到為止, 好攪笑...
初初我對此校感覺一般, 但慢慢我覺得老師都很有愛心及耐性, 女兒現已可以讀出很多中/英文字, 每天回來還唱很多歌仔給我聽....好像最近派回評估表當中還附著一張"爸媽給孩子的說話" 等我們家長留下一些說話給她們, 學校會把它保存, 將來給回孩子, 我覺得很窩心呢 !

伯爵府

好媽媽勳章

雙雙媽 發表於 11-11-10 12:47
有冇同學校反映呀? 幫下 d 師弟妹都好.

你係咪講緊反映旅行 ??

我第一年參加, 我又咁睇佢地收大/小同價每人$120, 但包車, lunch +去2個地方, 我又覺得差唔多啦, 因為就算自己去都要咁既費用, 不過如果就讀既小朋友免費就更加好 !

伯爵府

好媽媽勳章

evitalcm 發表於 11-11-10 13:52
你地小朋友是上午定下午 ? 我女是k2b
我女係 k1 上午

伯爵府

好媽媽勳章

lovelymamamia 發表於 11-11-10 14:53
請問會收多少人呢2012-2013 K1??

實際幾多人我唔係好知, 大約2X-30左右一班

伯爵府

好媽媽勳章

雙雙媽 發表於 11-11-11 19:50
囡囡都係上午waiting list, 排第六. 嗚嗚....

都係多數冇份讀...

你既機會都好大丫 !

伯爵府

好媽媽勳章

glocatcat 發表於 11-11-11 21:08
恭喜收左嘅媽媽,我個女講明唔收,連 waiting 都冇,好唔開心

點解會講明唔收 ?

伯爵府

好媽媽勳章

ArLazy 發表於 11-11-12 00:47
請問 PANCO,

你既小朋友點樣可以由下午轉上午架? 有無咩手續定係要申請信呀?
你可以寫信比校長講咩原因要由下午轉上午, 我上年就係咁轉左上午啦 !
試下啦...
不過, 我發覺今年多人報 "領報" 上年我都唔見呢個 topic 多人講...

伯爵府

好媽媽勳章

ArLazy 發表於 11-11-12 12:17
PANCO
咁你上年用乜野理由架? 可否借我參考?
我只話因早上沒有人在家看顧小朋友...

伯爵府

好媽媽勳章

lovelymamamia 發表於 11-11-12 11:12
我想知有末收到信的嗎?
我又唔知喎, 因我上年係過晒報名打去問, 有位我先帶呀女去報名架 !

伯爵府

好媽媽勳章

kufubaby 發表於 11-11-13 23:53
我想請教下過來人家長,這校的教學內容係點?
因為我親戚的女兒都是收到waiting list, 佢唔知等唔等好.
我試下答你啦...當初我對此校感覺一般, 但校舍大呢樣我比較喜歡, 因為就算有咩活動可以係返學校舉行唔洗下下要租出面場地, 相對唔須要家長買票入場囉 !

1. k1已有eng phonics學嗎? 有沒有書的? 那個出版社的? 有英文堂亦有net teacher 1 week 2 堂, 我女好喜歡上此堂, 而且佢每日會自己拎本書出黎讀, 至於係咪 正式既 phonics 我唔係太清楚, 你可打電話問學校...
2. k1有沒有pth堂的? 是唱遊形式咁教? 有沒有書的? 那個出版社的? pth堂, 是否普通話, 老師說下學期才有 1week 1堂
3. 平時用廣東話教? 有沒有eng 及pth? 時間比例如何? 平時以廣東話教...

我對此校開始有改變, 因為本身不是天主教徒, 但女兒入讀 k1 (2個半月) 後, 發覺她對身邊的事好留意, 佢依家可以數出8-10個同學仔既名字, 我真係估唔到...

如有錯漏,其他媽咪請更正 !

伯爵府

好媽媽勳章

lovelymamamia 發表於 11-11-14 10:00
回覆 PANCO 的帖子

Hello Panco,
我女係工人帶上學的.

伯爵府

好媽媽勳章

雙雙媽 發表於 11-11-19 12:03
朝早收到學校通知, 囡囡等到讀上午班, 我交埋留位費. 解決左囡囡讀幼稚園件事, 我成個人都安樂左. 感謝主, ...

恭喜, 希望你囡囡會讀得開心啦 !

雙雙媽  Thank you.  發表於 11-11-19 23:12

伯爵府

好媽媽勳章

有架...我女都用5顏6色架
我想問下K2既媽咪, 你地D小朋友每日多唔多功課架 !

伯爵府

好媽媽勳章

呢排落雨學校多左好多蚊呀....我女+同學仔比蚊咬到成腳都係, 你地小朋友有冇呀, 真係要比個蚊貼佢返學先得啦 !

伯爵府

好媽媽勳章

TOTO11 發表於 12-4-22 00:20
我兩個B都在那裡畢業,覺得幾好,老師有愛心,功課也不多,課室又大,空氣又好。 ...

另外, 想問下你小朋友跟得上功課嗎 ????

首頁

尾頁

跳至