夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

我都以為講緊我c6.
呢d人真係唔適合做爸爸, 我唔會再生多個, 因為已經照顧一大一細。
唔理人, 唔睬人, 又唔識照顧別人, 旨意人地服侍佢。
阿B全日只食過一個包, 爆屎片臭成間屋, 由得佢自己玩自己瞓,
都要等大半日我放工才發現立即換片,旨意佢同疏忽照顧冇分別。
佢覺得冇問題, 因為BB冇喊過
小朋友嘈全住瞓覺就好似想殺人咁鬧個仔。最經典我第一胎流產傷心, 冇照顧我, 仲發脾氣怨我唔陪佢出去玩。
我好肯定C6係亞保。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 wingyaumama 的帖子

多謝妳分享。
我仔都被確診,而家醫學唔叫亞氏保加症,
歸納為自閉症光譜或傾向,
因為都係有社交障礙,唔識同人相處。
呢類人太特別,對於將來一起生活唔樂觀,
同樓主一樣,挨到小朋友長大就分開。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 gilgil39 的帖子

Exactly, 我媽見到佢咁對我,都話佢無情無義。
最弊佢過於理性,又叻得濟,
我偷偷地食避孕藥都俾佢估到,
就算冇講過我人工幾多,
佢都從各方面收支計到,真係高手在人間
想留d私自錢為自己打算都好難

侯爵府

2024年龍年勳章

謝謝啊!我仔參加緊協康會訓練,有d書睇。
因為幼兒階段是治療黃金期,希望改善得到,
日後唔會好似爸爸社交條路咁難行。

侯爵府

2024年龍年勳章

係, 去大埔新違廣場果個中心做社交訓練。
家中照顧亞保小朋友,已經要付出雙倍耐性同時間,原來另一半不能分擔不特止, 仲要瓜分埋謹餘嘅愛心。
真係請多幾個工人都唔掂。

侯爵府

2024年龍年勳章

係, 佢地係有情緒有感受, 但係唔識用語言表達。我唔會話俾C6知懷疑佢係亞保,
因為預咗佢唔會覺得自己有問題。
佢係"旁人笑我太瘋癲, 我笑他人看不清"只有佢看透萬事。

侯爵府

2024年龍年勳章

冇喇, 成年人已經有晒人生經驗, 有固定一套想法改唔到。屋企請咗工人, 同我都係主力服侍佢。

侯爵府

2024年龍年勳章

wingyaumama 發表於 20-3-5 11:15
如果講阿仔我可以話你聽,小學程度時強的記憶力喺學習上對佢哋有好大幫助,但係去到中學你會發覺好大問題 ...

agree, 我仔見心理學家都係咁講,
記性好小幼階段學術冇問題。
但理解能力差, 就去到中學學術會吃力。

我仔評估後認知遲緩比同年小朋友慢,
佢地應該真係天生冇乜common sense

侯爵府

2024年龍年勳章

呢樣正常夫妻都難溝通, 更何況唔理解別人感受嘅亞保

侯爵府

2024年龍年勳章

咁搞笑?妳應該係香港唯一成功嘅人妻例子。
而家修成正果,笑看風雲。
做流產手術佢去飲飲食食,
又差d衰嫖妓,生活辛苦又冇人可以分擔倚靠,
如果發生係正常夫婦,老婆可以恨佢一世。

侯爵府

2024年龍年勳章

佢地就係唔識表達,
又要用d好乞人憎嘅行為去引起另一半關注。
嫖妓不遂,之後好享受被妳監視
妳而家苦盡甘來。

首頁

尾頁

跳至