跳至

首頁

尾頁

大宅

我都来报到先!

原文章由 petunia 於 08-12-2 12:38 發表
報到報到!

我覺得埋身餵好d,同阿b的connection會好d。

用泵的話...會覺得自己似個做奶工廠多d。

大宅

未有动静呀! 真系吾知个朱仔几时先肯出来!

原文章由 Joeff 於 08-12-2 13:26 發表
olmanbb & 冬菇,

你地有動靜未呀?我一D聲氣都無......

大宅

Hi Joeff,

你点呀,入左院未呀?希望你一切顺利啦!有消息记得通知我地喇!

我将仔仔D相放左上我个blog喇,你有时间就去睇吓啦!

原文章由 Joeff 於 08-12-7 11:21 發表
ws_ada & snoopybk,

多謝你地嘅祝福呀!其實我依家仲响屋企,我見D痛暫時都忍受到,所以我諗住再等多一兩個鐘先入醫院,費事太早入去唔知做乜好!今朝太早起身喇,我都係瞓陣先,驚無精力生呀! ...

大宅

恭喜晒你呀! 可可米好得意呀, 第二日就己经张开眼仔,我个朱仔都系第3日先开始肯开吓眼, 不过系朦朱眼. 有时间你都可以上我个blog度睇吓.

你好好休息喇!

原文章由 bbgrass 於 08-12-7 16:19 發表
My baby was born on 5 Dec, i have updated my blog on baby pictures, please go to visit it.

大宅

恭喜晒B.Girl, 祝妈妈同BB身体健康。

原文章由 jennyngbc 於 08-12-10 20:20 發表
收到B.Girl SMS, 佢10號7:10am順產, 生左個囝囝, 重6.3lb, 一切順利.

大宅

我个case刚好相反,我生第一胎个阵,由真系大痛到生都系3个锺左右。

但今次就真系痴左线,因为好多人话第2胎会好快,所以我半夜两点几阵痛就即刻入院,点知等到下午5:00阿B先出世,仲痛到我又要打止痛针,又闻气。真系摞命。

原文章由 jutaubing 於 08-12-11 13:38 發表
恭喜你啊~

嘩乜咁快生架咩?
我第一胎用左30個鐘先開到10度, 第2胎我諗至少都5-6個鐘掛?
你第一胎用左幾耐先開晒? 睇下有冇一條算式計出黎先...
如果係2個鐘就生得, 咁就VERY GOOD喇~~~~

...

大宅

刚刚收到emilylada个message话见红入院喇!希望佢可以好快生个肥肥白白的BB啦!

大宅

我而家都系两样,朝早就尽量喂人奶,有时下午就补一次奶粉,晚上我训之前再喂一次奶粉,等我可以先训两、三个钟,然后半夜就大概一个半钟就喂一次人奶,因为吾驶起身开奶,喂完就可以再训。

不过我估等BB满月之后,我就会开始比全奶粉,因为希望阿B可以系我返工之前介左夜奶,如果吾系我怕我妈咪帮我凑会好麻烦同辛苦。

原文章由 jennyngbc 於 08-12-16 18:13 發表
我同你一樣, last meal餵milk powder, 之後都係餵人奶, 我想問下你餵人奶既方法及時間, 係咪都係個幾2個鐘餵一次?

大宅

哇,你点呀,点解禁惨呀?

我呢轮都好忙,阿仔好似大胃王,我因为吾系好够人奶,所以都要补奶粉,但吾知点解,比奶粉阿仔食,每一次都比成3安,但佢都系两个半钟到三个钟就要食。所以我都吾知系吾系D奶粉太易消化,所以禁快就要食。

我而家凑住两个都几辛苦,不过你都要小心身体,多D休息,因为呢个月好重要,要好好补翻呀!

原文章由 Joeff 於 08-12-21 23:05 發表
我因為緊急開刀引致大量出血,完氣大傷,人奶都無乜呀!我中醫話我成個人散哂,血氣兩虛;但係依家仲未補得,因為我依家虛不受補......
再加上我個成個肚瘀哂,好似火燒咁痛,瞓唔到。我又持續高燒同血壓高,心跳仲成為120添,好鬼死辛苦 ...

大宅

有二安都好啦, 我手动同电动泵都泵吾到奶, 只可以用人手渣出来, 但每一次最多都系渣到一安.

呢两日牙痛到飞起, 今日终于忍吾住食左牙痛药, 所以今日都无比阿B食人奶。

原文章由 Joeff 於 08-12-24 19:18 發表
我個BB都係,每次食三安,三個鐘一次。我都唔係好夠奶,每次都係泵二安,補一安。

大宅

哇,你就好啦。不过我今次比上次已经好好多。而家都系比生之前重左8磅,希望可以尽快廋翻。我上次生完之后,足足重左成30磅有多,坐完月之后减肥,都系减左10磅倒,之后一直都轻吾翻。如果今次可以再廋多D就好喇。

原文章由 Joeff 於 08-12-29 18:44 發表
你地輕番未?我生嗰陣重咗13磅,依家倒瘦成9磅,比未生之前仲輕咗14磅,真係估唔到生仔可以瘦身!

大宅

我生第一胎个阵都同老公因为凑b的问题出左好多意见,因为大家都无经验,而且第一胎特别紧张。

所以我觉得大家应该冷静d,心平气和慢慢倾。而且生完之后情绪系会比较波动,所以都要小心d。

迟d到你慢慢清楚bb的需要,就会好凑d喇!

原帖由 sakesakee 於 09-1-1 21:05 發表
自從阿囡出左世之後, 同老公既嗌恰係多左, 主要都係點湊阿囡為主...
呢個只係一個開始, 將來仲多因為湊囡既意見呢...

大宅

我个臭b都系,呢几日食奶食得好慢,平日通常一餐食5安,而家有时食3安半到4安就吾食,挂住训。
又识得扭抱,都系多得公公啦。之前系我妈咪度坐月,阿公当阿仔系宝,一喊就抱,我己经尽量制止,但我老豆成日偷偷系我训左个阵就抱住阿仔,仲同我讲话阿仔好好训,一觉训4个种都得,我话你抱住禁舒服,5个钟都得呀,激死我!

而家返左屋企阿仔就惨喇,我奶奶都好忍到手,所以我地尽量都吾抱,希望迟d阿仔知道我地d家规,会乖乖地吾再扭啦,哈哈!

原帖由 Joeff 於 09-1-6 23:38 發表
我隻臭B呢兩日唔知做乜鬼,响度同我玩少食多餐。明明之前每3個鐘食100-120ml,佢依家就分開兩餐食,一餐60ml,仲要食鬼咁耐,一路食一路瞓,整極都唔醒,就連出埋彈腳板底呢招都唔掂,真係無哂符。最激氣係我辛辛苦苦泵出嚟D奶,坐熱幾 ...

大宅

可吾可以比re-on个website比我,我都想订尿片。我而家已经帮我个仔转用Unicharm S码,因为我觉得nb吾系好够长,顾得前又吾顾得后,好多时系后面漏出来。

原帖由 Joeff 於 09-1-19 15:09 發表
Unicharm真係好足碼㗎,我個妹個大隻B成13,14磅都用到NB,仲要唔係緊嗰隻。如果你無買S碼,可以繼續用NB,抵D碼。我都諗住自己同幫朋友訂,Re-on我格過係最平,每條平均價同卓悅嗰陣差唔多,但係佢係93片裝,$131。不過我網上訂要夠$ ...

大宅

收到喇,吾该晒。

原帖由 bingsuet_mame 於 09-1-19 19:56 發表
pm左比你啦~

大宅

系呀,因为我个b每一次d便便都好大pat,如果吾包后d,就会漏便便,但男仔前面湿,有时d尿又系大比漏出来。但转左用s码之后就无漏,所以唯有早d转s码,返正我d nb都用晒。

原帖由 Joeff 於 09-1-19 21:13 發表
re-on.com.hk

唔夠長?可能男仔同女仔係唔同啦!

大宅

我琴日系卓悦买左一包merris试,真系吾错,所以我都想订。可吾可以pm 条link比我呀!吾该晒。

原帖由 pochacco_ch 於 09-1-20 21:57 發表
我都係上星期訂咗喎!

首頁

尾頁

跳至