想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

chingchuchu,

唔緊要啦. 最重要你嗰2粒夠大夠靚, 可以bingo咪得囉!

放鬆D, 蛋蛋先會生長得好D架. 希望你今次IUI順利! 亦係最後一次IUI可以bingo!

我依家仲等緊Dr Chan電話回覆. 佢今日好忙, 好似有手術做...

原帖由 chingchuchu 於 09-6-12 20:00 發表
各位

我覆完診返黎啦, 今次有點失望 因為今次噴埋鼻都只係得2粒, 左面果4粒趕唔到啦, 只有大概8mm, 不過點都好啦, 預計星期三做iui, 希望 好運會降臨我身上啦! ...

大宅

lalamike,

謝謝你的安慰.
你有沒有排政府IVF私家症?

其實我是經歷過很多的人...可算是死過番生...
有時我覺得, 為什麼上帝要我有那麼多的試煉??
我只是一個普通人. 有血有肉.

以前以為生BB好容易...沒想過我要踏上IUI/IVF的路...
現在覺得條路有點難行. 十字路上竟然收到上帝的啟示. 要我學習等候衪的安排...所以今次我會停下來. 總有一天衪會賞賜我們地上的產業.

希望大家可以自然bingo. 打針太多始終對身體唔好...

原帖由 lalamike 於 09-6-12 00:04 發表
幸福大少奶:

今天整天都想着你跟ck_鼠鼠611之約。
剛看見你的留言,是很替你唔開心。相信呢度的姊妹都有過iui失敗的經歷,所以,絕對是感同身受的,而你的痛楚大家亦會明白。不過,見你最後還是滿有信心的,加上你有信仰,主自有佢 ...

大宅

同意! 我其實第二次IUI都放鬆左好多.

不過我都有檢討, 可能我地兩公婆成日為D無謂嘢嘈交. 仲要係IUI後的一個星期...絕對影響著床...心諗: 如果成日心情咁差, 做多N次IUI/IVF都唔得啦!

原來有咁多人排定政府先. 你都係排IVF公家? 如果唔係住港島, 可以照排瑪麗嗎?

原帖由 chingchuchu 於 09-6-12 20:27 發表

幸福大少奶

其實經過o甘多次嘗試, 個人都已經放鬆左好多, 只係今次加左噴鼻, 以為成績會好o的遮.....

你等緊dr chan覆你叫佢幫你寫信呀? 5月頭我都叫dr幫我寫左封信, 去左瑪麗排, 要到2010既9月先可以見 ...

大宅

wohwoh,

放心! 我依家沒有太過唔開心. 只係想調理好身體. 等身心都回復最佳狀態再出擊!

你下個月就可以見豆腐B. 心情有沒有D緊張呢?

原帖由 wohwoh 於 09-6-12 10:33 發表
竄上離講兩句先~~ 各位 sister 妳地好嘛?放假前真係好多野要清,終於離到星期五聽日可以抖抖嚕。

==>幸福大少奶
呢一刻既難受一定可以被將來成功既喜悅沖走,一定得!我信陳醫生既專業意見,只係時間上既問題, ...

大宅

因為我近中環返工, 睇Dr Chan 或瑪麗會近D. 我都唔希望要等兩年後睇QM IVF. 這個只係backup.

私家隊都要醫生介紹信嗎?

原帖由 chingchuchu 於 09-6-12 21:05 發表

幸福大少奶

我係排瑪麗既政府隊, 因為真係平好多, 至於私家隊需然快好多, 但價錢好似都要6萬有多, 而dr chan度做就需要7-8萬, 但dr chan度做我會方便好多, 瑪麗只係我既後備, 我當然唔希望等到果時啦, 因為已經係 ...

大宅

lalamike,

我睇過資料, QMH-IVF私家都要信...

我尋日等左成晚, 都收唔到Dr Chan電話...今早再打電話問第三次. 10分鐘後, 跟開Dr Chan嘅姑娘(細細粒) 回覆話:"你唔講原因, Dr Chan未必回覆架." 於是我話我第二次IUI失敗. 今個cycle想抖吓, 之後返來做第三次IUI/try IVF都唔定...所以想Dr Chan寫信排瑪麗IVF. 不過有D細節想問Dr Chan啫." 姑娘話攞信咁簡單, 一定無問題, 仲問我想要fax或上去攞. 當然係上去拎啦! 佢話搞掂再call我. 我都唔再堅持要Dr Chan回覆了...

我都唔知排QMH-IVF公家好唔好...只係想有個後備. 有時諗, QMH私家同出面私家IVF費用唔係差太遠. 倒不如搵返Dr Chan做...不過好似冇乜聽聞有姊妹搵Dr Chan做IVF? 咁點算呢?

原帖由 lalamike 於 09-6-12 23:23 發表
唔排公立私家症,其實講來有d轉折。
我上年中一睇完家計會,醫生已寫紙比我排瑪麗公家ivf。點知,我打晒電話問晒資料上埋去瑪麗排,等左成一個多鐘,佢地先同我講,其實我應該唔會做到不育療程。因為醫生見我時應是2009年12月,果 ...

大宅

sukiko,

我只係打針當晚紅左少少. 之後會消退. 你會唔會對針藥敏感? 問問醫生吧!

原帖由 lalamike 於 09-6-13 00:54 發表
sukiko,
我唔會喎。我打左10針(計埋破卵針),都無呢個情況。
你不如明天打番去問下姑娘﹖因為驚有感染或甚麼副作用就麻煩了……

大宅

CK_鼠鼠,

沒事OK就好了! 可以賀一賀呢! 安心養胎吧!:loveliness:

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-13 17:57 發表
今朝11點幾收診所姑娘電話, 話我份OSCAR驗血報告出左, 姑娘話屬於低風險呀, 呼~今次真係可以鬆一口氣喇

大宅

我同你差唔多高, 不過重你幾磅...115lbs.
我FSH=5.5 打112.5
好似話愈肥就愈難吸收D藥...FSH值都好重要.

原帖由 lalamike 於 09-6-13 22:47 發表
5'2", 110pds

大宅

happyleaves,

請問你為什麼唔做第三次IUI, 而做IVF呢? 依家係等待bingo? 祝你今次BINGO!

我都係睇Dr Chan. 剛第二次IUI失敗...唔知佢做IVF係唔係少做D...我呢個cycle抖抖...唔知好唔好做第三次IUI或直接做IVF...

原帖由 happyleaves 於 09-6-14 17:11 發表
Lalamike,
我係第一次回應,因為我都係睇Dr Chan, 做咗兩次iui 同兩次ivf。Dr Chan 都做唔少IVF。我建議如你諗住做IVF,都可以揾Dr Chan 做,起碼佢知你嘅病歷同對針药嘅反應,唔"洗"試,同埋抽卵和放胎都係在十四樓做,好方 ...

大宅

lalamike,

有時真係"人算不如天算". 呢D大堆數字只係參考. 好多人FSH好高都BINGO...

我心情已經好番好多LU...哈! 因為依家整左個頭...心情靚哂!

希望大家今次可以自然BINGO, 唔洗再煩做IUI/IVF!

原帖由 lalamike 於 09-6-13 22:59 發表
我fsh好似6.45,不過醫生說以我年紀,亦不算很高。你的fsh很好啊!我估你好快可以自己bingo的,別太擔心。

大宅

CK_鼠鼠,

嘩! 大少真係... 你都係加個cushion仔喺中間好D.

部胎心機幾好BOR! 請問幾$?

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-14 14:25 發表

lalamike,

部機係要黎CHECK BB心跳, 類似照超聲波, 有聲聽, 無畫面睇咁囉

我諗今朝小不點一定有嚇親, 不過大少都嚇到鼻哥窿無肉, 睇佢下次仲敢唔敢咁唔小心 ...

大宅

BabyDim,

應該咁講...比較瘦的人真係好易吸收D藥, 太肥就一定對針藥吸收有限. 所以醫生會叫好肥嘅人減左肥先好做IUI/IVF...

我地呢D唔算好瘦/肥啫! OK啦! 最重要係飲食均衡. 西方醫學叫人多D食新鮮蔬菜,肉類,蛋及牛奶. 其實少少增磅都對受孕有幫助. 唔洗擔心!

原帖由 BabyDim 於 09-6-13 23:01 發表
" 愈肥就愈難吸收D藥 "???

死火, 我呢兩個月肥左幾磅......
我有D 諗住如果有左會嘔 / 無胃口.......
所以諗住儲定D quota 呀......
要控制一吓嘞!
好在見到呢句!!!
吾該曬幸福大少奶! ...

大宅

happyleaves,

你個CASE真係好令人鼓舞!!! 鄧你高興呢!

請問你呢兩次IVF幾$$? 請幾多日假?? 我其實都好想直接做IVF...Dr Chan之前好confirm咁話我一定唔洗做IVF, 但係兩次IUI failed, 真令人洩氣...

原帖由 happyleaves 於 09-6-14 18:21 發表
唔做第三次IUI 係因為IVF 機會大D, 希望快D成功唔駛請咁多假,今次得咗啦,剛知道。
加油呀

大宅

sukiko,

我婚前97磅, 依家115磅, 肥左18磅...
以前D人話有PAT PAT就好生養。 我個PAT都唔細架,但係到依家都未有。。。

話時話,原來你以往DAY18先排卵,唔怪得你D蛋蛋生長比較慢。我就DAY13/14排,所以DAY10已經可以打破卵針,DAY12做IUI。

祝你IUI順利,好快BINGO!

原帖由 sukiko 於 09-6-14 18:30 發表

我婚前102磅, 結左婚後肥左12磅
4個月前減番4, 5磅, 即110磅
但只從知要接受第1次IUI後, 加上近排家事及工作壓力
我個幾星期突然瘦多3磅

大宅

happyleaves, Sukiko,

我都明白人人唔同. 不過我想大約預算$$.
當然, 我下個cycle 會問Dr Chan 我應該下一步係點...
姑娘仲未call我, 幾時可以攞信...唔通佢無話俾Dr Chan 知?

原帖由 happyleaves 於 09-6-14 18:59 發表
幸福大少奶,
我諗人人case唔同,我FSH 高加高齡,所以我問Dr Chan 如唔做第次IUI而直接做IVF嘅好唔好,Dr Chan 都覺得可以

大宅

CK_鼠鼠,

你真係要小心D...上次我做完IUI之後6日, 我個大爺落床去厠所時, 一腳踢到我, 痛到我喊. 我真係好嬲, 因為佢仲話我唔識避開, 仲話我詐痛! 結果嘈交, 差D打交TIM ...唉...都唔知係唔係因為咁, 所以失敗左...

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-6-15 17:36 發表

BabyDim,

其實大少尋日朝打到我個肚果時, 我都嬲到想講xyz@##, 但果一刻又擔心小不點唔知有無事, 都無氣鬧大少, 事後大少成日摸住我個肚dum問小不點有無事, 我同大少講, 你咪掂小不點呀, 粗魯怪:;pppp: ...

大宅

lalamike, Sukiko,

今早姑娘call左我. 我放工攞左信啦. 佢一見我就認得我, 連名都唔洗講, 俾封信我LU. :tongue:

原來Dr Chan寫左我自己試左幾耐, check過無問題, 做左幾多次IUI. 打幾多units FSH...想去政府醫院繼續做治療...但沒有指明做IUI/IVF.

點都好, 我會排QM-IVF. 多個機會.

原帖由 lalamike 於 09-6-15 00:20 發表
你聽日再問一次姑娘啦……

大宅

sukiko,

我第一次係去勝利14/F做IUI. 係Dr Chan覺得我最理想係Sunday做, 所以貴D都無計.

我上次的經驗:

填好FORM, 姑娘給老公一個膠樽去飛機房留精. 過一陣. 入面環境是: 間房好細. 1張貴妃椅, 洗手盤, TV, 一堆咸書及超級差質素的AV...

2個鐘後, 勝利LAB, 入去手術房準備. 姑娘給我一支小試管, 入面粉紅色的是已經洗好的精蟲.

Dr Chan 核對過那支試管上的名字, 便開始IUI.
感覺好似做Pap Test 差不多. 沒有痛楚. 但有少少肚谷. 5分鐘便完成. 下午應該會排卵, 叫我今日要盡量休息. 晚上可以補飛一次.

我回家後, 肚谷谷, 谷到腰骨痛. 於是整個下午臥床休息及睡覺. 晚上肚沒有了. 舒服一點. 可能已經排卵.

假期喺勝利LAB做IUI, 洗丁丁係收double. 仲要額外多付姑娘費, 導管費, 都收double (寶德沒有收的). 其實假期寶德&勝利LAB係唔會開. 只有醫生認為有須要, 先會同你Book勝利LAB做IUI. 好彩醫生費沒有double.

Nursing Service for IUI (Double charge $350x2)
$700

Gynetics Catheter (Double charge $100x2)

$200
Sperm Washing (Double charge $830x2)

$1,660
Doctor’s fee for IUI $1500
Total Expense: $4,060.

原帖由 sukiko 於 09-6-16 17:10 發表

sun 要去14樓做, 即是唔係dr chan經手?

大宅

sukiko,

通常打破卵針後, 36個鐘後做IUI.

1st IUI: Day10 8pm打針, Day 12 10am IUI.
2nd IUI: Day 10 10pm打針, Day 12 12am IUI.

原帖由 sukiko 於 09-6-16 21:07 發表
請問大家, 通常做IUI幾多日前打破卵針?

首頁

尾頁

跳至