跳至

首頁

尾頁

大宅

我依家日日早上都飲一盒高鈣脫脂奶, 其他飲食都係照舊(只是暫時戒食辣, 但好難忍呀), 無特別食多野.

大宅

我琴日去左睇醫生啦, 照到BB仲見到聽到心跳, 醫生話一切正常, 預產期會是10月2日.

大宅

原帖由 cycream 於 10-2-17 12:13 發表

我都覺得第2胎壓力大,因為要照顧個大既,我由上星期四日日都有啡紅分泌,我都好驚呀! 又無醫生睇,只好keep住食安胎藥&瞓多d,淨係年三十食團年飯,初一去奶奶阿媽度,邊度都無去! ...

我都有同感呀。新年呢幾日我仲辛苦過平時返工,亞女有癡身又0爹, 工人又放假,成日要我抱抱,我又唔敢抱得耐,我一唔抱亞女就扁嘴&喊。。。。超辛苦。。。

大宅

原帖由 cycream 於 10-2-18 11:27 發表
好frustrated呀!! 好想喊!!
由上星期四開始流啡,日日都有一兩次,又未見到bb心跳,余醫生又要下星期一先有我睇, 又要俾我兩個老細折磨! 尋日第一日返工,做到十點先收工,老細明知d野做唔到,又要迫我尋日趕晒d單,話要re ...

不如攞張假紙休息1-2星期啦,BB緊要呀,公司D野做唔曬,又唔會無人follow ga。。。。

大宅

我今早去醫院登記左啦,3月12日就返去檢查,估唔到0甘快。。。

大宅

呢兩日返工都無咩野做,好無聊,客人的e-mail都少左,D廠又未開,咩野都做唔到。琴日未夠5點就收工走人啦。。。

大宅

依家天氣0甘凍,好想好想飲杯熱咖啡呀。。。。好掛住我最愛的咖啡呀。。。

大宅

原帖由 cycream 於 10-2-23 12:35 發表
我尋日見到阿b啦,有閃閃呀,開心到喊,連老公都喊. 過去呢十日真係擔心死我,日日流啡,又唔知阿b有無心跳. 真係嚇死我! 尋日dr yu又趕住接生,差d又睇唔到佢,好彩我同姑娘講完又講,dr yu最後睇完我即閃咗. 如果睇唔到,唔 ...

恭喜你!!!
十月懷胎真係好似過五關斬六將, 我地大家都要加油呀!!!

大宅

原帖由 doudoutsang 於 10-2-24 04:27 發表
其實都想問返甘多位媽媽,你地係咪每個都有嘔吐既反應呢????
我10月5預產,依家都8w3d啦.....但都未見有嘔吐既反應......
上年我小產過....上次e生同我講話無嘔吐反應係bb唔再生長~
所以我依家都好緊張.....成日都好擔 ...

我第一胎完全無嘔過,咩唔舒服都無,亞女不知幾精靈可愛。呢胎到依家8周幾都系無嘔過,每個人陀BB的情況&體質都不同,唔好比壓力自己。

大宅

我呢幾日個胃都有D唔舒服, 好似頂住頂住, 你地有無呢個情況呀?

大宅

原帖由 flower28 於 10-3-4 21:11 發表
我諗我係最後一個報到既人,因為其實我既預產期係11月4日,但係因為係第2胎,所以好可能會早啲生,所以都嚟呢邊報到先啦!
唯怕大家會唔歡迎我,依家就送上見面禮先!就係一個好好既食物網介紹俾大家睇吓,佢有齊唔同食物既 ...

good sharing, thanks a lot!

Welcome to October mama group!!!

大宅

原帖由 cycream 於 10-3-5 12:23 發表

嘩,本來有湯真好but你list d湯幾乎全唔飲得. 我好鍾意飲湯but而加成日飲花膠雞,阿膠烏雞,見到都想嘔!

依家奶奶每星期煲兩次花膠湯比我飲, 我平時又係好鍾意飲湯, 但最近見到d花膠湯有d反胃 :(

大宅

原帖由 蔡夫人 於 10-3-9 12:27 發表
虎b. 其實你edd係1/10, 都好有可能係9月媽咪架!!!

cycream, 我估我遲早都會嘔餐死, 不過睇下幾時囉...呵呵呵....我朋友都係6w嘔到12w呀~~我d 同事己經問我係咪晚晚都做賊, 個死狗樣好唔掂又成日"中"眼訓...hahahah~ ...

我今週應該第11週啦, 除左勁眼訓之外, 無嘔無暈無其他唔舒服...., 感覺有D唔係好實在, 成日都好擔心BB有無成長呢???

因為無嘔, 胃口同平時差不多, 加上食多左蛋, 奶等有益野, 我估我肥左唔少啦:(

大宅

原帖由 LamBoB 於 10-3-10 05:28 發表

i feel exactly the same as u!
眼訓
無嘔無暈
無其他唔舒服
感覺唔實在
胃口同平時差不多
肥左
soooooooooo worried!!

同道中人...

大宅

原帖由 蔡夫人 於 10-3-10 12:36 發表
我想問你地入左個d BB會未呀!?!?!? 聽聞好多著數同埋好多sample送架!!!!

係呀, 我前年陀大女的時候入左好多BB會, 真係有好多贈品送, 有D放到依家都未用完.

大宅

原帖由 kappa1818 於 10-3-14 13:31 發表
我想問下0甘多位MA 咪...
你地有無重左....
我唔知係咪嘔得緊要得滯...
反而輕左幾磅...

我無嘔過, 又無咩唔舒服, 所以重左幾磅 :(

首頁

尾頁

跳至