自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果bb谷緊便便,用植物油打圈幫bb按肚仔都可以幫助腸蠕動
但治標都係改善飲食,上文提及有勤飲水,但便便好硬身已代表攝取水份不足,要再飲多d多d多d水

子爵府

prof.mimichan 發表於 17-10-10 10:04
多謝各位媽媽們既意見呀 人間溫暖

有d意見自己過濾下,蜜糖一歲以下唔食得,茅根太寒一般中醫都唔建議比bb/幼兒服用,仲有話某奶粉似母乳所以無便秘.....

我囡一直全人奶亦試過加固初期有便秘,都係食多d菜同飲多d水就無問題,唔肯飲水都係慢慢氹再讚佢飲水好乖,慢慢就肯飲多d水。同埋瞓醒無耐會飲得多d水,當然唔係一瞓醒就叫佢飲水,啱啱瞓醒心情通常麻麻地。

奶粉bb食開一個牌子唔好亂轉,因為bb腸胃適應左食開果款,突然轉新牌子要重新適應過,可能情況比未轉之前更差。

唔知樓主bb平日邊位湊,聽過一位媽媽講,bb由工人湊有嚴重便秘,後來先發現係工人沖奶用少左水,例如:開6安奶加6匙奶粉,枝奶開完都係岩好6安滿,餐餐開奶都用少左水

bb大便乾硬已經代表係大便水份唔夠,最重要係比bb補充多d水份

子爵府

prof.mimichan 發表於 17-10-12 12:43
回覆 艾森 的帖子

一日飲幾安先夠呢....宜家已盡量5-7安果汁水....BB 不時嗯嗯聲好似想去, 逗佢去又反抗:l ...

仲有d話睇醫生食藥、食益生菌、用甘油條.....無可能長期都靠非天然方法「幫」先有大便,亦會影響變成依賴產品「幫」先可以大便。天然方法食生果、固體食物加少少油係可以(加油唔係必需,我囡一歲後先有加油)
而且治本方法一定係攝取足夠水份同纖維。另外,火龍果有大量果核唔適合腸胃幼嫰幼兒食。

其實大部分便秘都係水份同纖維攝取不足,大便質地/顏色都可以反映飲食,食得多藍莓有黑色便便,食得多紅蘿蔔便便橙橙地.....乾硬大便明顯大便唔夠水份,夠水份既大便唔會又乾又硬.....

同埋你兩餐固體只有一餐有菜唔夠,兩餐固體都要有菜,中間茶點食生果

需要飲幾多水答唔到你實際容量,我唔會計飲左幾多水,天氣熱/凍、流汗多/少都有影響。而且我囡囡無用奶樽,都係經常餵佢飲水,如睇到便便較硬身就餵多幾次水,跟住便便自然變返軟身。

首頁

尾頁

跳至