懷孕前後

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

我想轉醫生開刀呀, 因為dr. tay 太貴喇 (淨醫生費$20k), 其他bk媽咪話巫少慈都係$12k... 因為我st. teresa個位係落 dr. tay個名, 問過要dr. tay寫信再refer另他醫生先可以轉, 所以想問下你地有冇好醫生介紹? 最好開刀同順產都得, 咁樣會flexible d.

many thanks!

男爵府

回覆 #3039 QQ2006 的文章

我十二週幾都試過呀, 真係嚇鬼死

開頭幾日唔好行咁多呀, 我第二日本來冇事, 冇見紅/啡, o個晚就出左街食飯 (單程15min度啦), 返到屋企d分泌就有 dd 啡呀, 之後o個日都有, 所以要乖乖地留o係屋企呀

男爵府

原文章由 sally301 於 08-11-20 23:00 發表
我都係有鼻敏感, 呢幾日, 朝朝早都狂打嘖嚏, 空氣唔流通又打, 出入室內又打, 都幾辛苦. 上次去廣華做產檢, 咁啱又係鼻敏感發作, 個醫生開咗d藥比我, 我冇食過, 佢仲話如果我有發燒or咳都要睇醫生, 醫生會知開咩藥比 ...

我都有好勁o既鼻敏感, 一早一晚都勁打黑痴, 搞到亞b冇日安寧... 今朝食左兩粒冬虫草膠囊, 好似好少少咁, 不過唔敢食得多, 怕d中藥有水銀, 真係煩

第一胎通常幾時先feel到胎動呢?

男爵府

回覆 #3443 NOPAN 的文章

我上兩星期個子宮都成日抽下抽下, 上星期個肚開始好突, 今個星期冇抽喇, 星期一照u/s 話個子宮頂o係個肚臍lou

男爵府

尋日肚臍對下仲係脹, 今朝竟然凹左, 個肚又好似冇咩點大到, 係唔係小b又再升上d 呢? 最衰星期一先照完, 十二月中先再照

男爵府

原文章由 cowe 於 08-11-28 11:22 發表
我兩星期前仲著緊平時d牛仔褲, 去買孕婦背心, 人地都係估我得兩個月 ...... 查實果時已經3個月多d ......
但唔知點解lee兩星期個肚突然大得好快 ..... 成個肚突起哂loo ...

...

我都係著左大肚褲兩個星期, 呢排個肚真係大得好快, 尾龍骨好痛呀, 因為返工有時要企, o岩o岩戴左個大肚腰封好好多

男爵府

原文章由 QQcow 於 08-12-11 15:48 發表
我發現左邊肚大過右邊,左邊不時會震震吓,但右邊無動靜,why?

我個震機上星期o係左邊, 今個星期去o左右邊呀, 今朝去pwh聽心跳都係o係右邊呀

男爵府

原文章由 雙子座bb 於 08-12-12 12:14 發表

我嚮政府做產檢時,佢地都安排左我2月要飲糖水驗血呀 !!! 唉...唔知係咪好難飲呢 ??

都 OK o既, 好似包白粉咁俾你自己沖, 姑娘話最多可以分兩杯水沖

雖然姑娘話飲左就算冇早餐食都唔會肚餓/暈, 但係要等到十一點幾先抽血就好難頂, 個胃冇野消化

男爵府

原文章由 smb329 於 08-12-14 21:02 發表
尋日去睇醫生, BB 好健康. 但我就血糖高. 要提早飲糖水呀.
有無人好似我咁 咁早就血糖過高呀.

希望聽日驗血順利過關LA..

我十一週就超標lou, 依家食緊1800cal餐單, 一星期拮兩日手指(每日四次), 係出街食就冇咩選擇, 不過so far 仲輕過未有之前一兩磅

男爵府

原文章由 smb329 於 08-12-15 15:44 發表
AIYA.. 咁快就超標..
我今朝去左飲糖水同抽血. 報告要呢個wk 先知.. 希望無事la>

咩係呀.. 仲要拮手指tim ar.. 我以為食葯控制tim
咁你28週仲要唔要去check 多次血糖ga..

...

1800cal 餐單即係一日食1800 cal, 用少食多餐, 等血糖唔好一次過升咁高, 佢有個sample, e.g. 早餐兩塊飽一片肉, 中午/晚飯各一平碗飯 + 二兩肉+ 半個生果 + 菜任食, 仲有三次tea time, 兩塊餅 + 奶/半個生果...

其實我都食唔足晒d野, 一個月冇乜點重, o岩o岩俾個營養師話... 但係我亞b o岩size喎, 所以我唔會理佢, 食多左肥o係我度喎:;pppp:

男爵府

原文章由 leung-baby 於 08-12-16 10:29 發表
自從照到係囝之後, 我發現自己樣衰咗!

haha, 皮膚粗左? 鼻大左? 唔怕啦, 六個月後冇事o架喇

我個係囡囡, 唔見得我靚左呀, 不過塊面好似冇上年冬天咁乾

男爵府

原文章由 leung-baby 於 08-12-16 12:36 發表
請問係咪大部份mama都feel到好明顯胎動? 我只係間中個肚有d野郁吓, 好快又無咗......
究竟阿b幾時先正式伸我一腳呢!

我足18wk先feel 到, 頭一兩次唔係好肯定, 要平瞓先feel到, 好似大家講咁震震下, 一兩秒好快冇, 呢兩日坐都成日 feel 到, 佢好似唔駛瞓咁

男爵府

原文章由 mangodo 於 08-12-16 16:11 發表
尋日終於去左威院到照結構~一去到即刻有得照~一照就半個鐘喇~其間得個(唔知係醫生定姑娘)既人幫我照~佢有佢整~我又無得睇住個MON~老公就可以睇~但佢睇完都唔知照乜~因為佢無解釋俾我地聽邊PART打邊PART~淨係LAST先轉 ...

咦, 咁我真係好好彩, 我尋日都係o係pwh照結構, 一個二十幾歲著白袍o既女仔幫我照, 全程都有廿吋咁上下o既mon睇, 佢好有心機, 照到邊都話我知, 仲計埋亞b有313g

男爵府

原文章由 QQ2006 於 08-12-16 16:50 發表
你好乖呀, 我淨係篤手指嗰兩日先至乖d咋!而家重咗2kgs 喇!

我都唔係好乖o架, 成日都出街食, 呢期好marginal, 食完6-7.x, 唉~~ 好驚要日日打針

男爵府

原文章由 angelbrian123 於 08-12-16 20:12 發表

係丫,咁真係好好彩窩,我呢個星期六去丫,
希望都同你一樣咁好彩
另外想問一下,照個時,會唔會同你確認性別呢 ?

佢有問我想唔想知係男仔定女仔呀, 不過我一早就知

男爵府

原文章由 QQ2006 於 08-12-17 15:39 發表
你有冇 mark 低自己食過d咩呀, 下次有7.x就唔好食咁多囉!

其實我都係一/兩次唔穩定, 都唔知係唔係要食住1800卡路里餐呢, 我今朝食牛油多士一片, 一片簿雞扒, 兩條腸仔同埋一杯好立克, 血糖都係5.8咋!

...

有mark呀, 呢兩個星期好似差左咁, 之前食完飯都係 6.0 以下, 唔知點解呢排好marginal, 可能冇嘔胃口好左掛, 上星期返pwh覆診又話ok, 仲話我唔可以冇咩點重, 我唔理佢喇, 總之食得有營養, bb o岩磅就唔食咁多喇, 好怕要打針...:;pppp:

男爵府

原文章由 smb329 於 08-12-18 09:29 發表
報告出左. 血糖証實偏高..
姑娘都係話少食多餐, 每日1600-1800cal la..
其實係咪有需要去見營養師ge 呢..

我o個陣健康院話唔再睇我, 要返pwh排期, 姑娘睇完個排牌就安排聽個營養師講座教1800cal 餐單 & 教拮手指, 一個星期後再獨立見營養師&醫生

男爵府

原文章由 QQ2006 於 08-12-24 18:59 發表
星期一一早去威院抽完羊水, 尋日等咗一日都冇電話到, 今朝成朝都冇消息, 到下晝三點半主動打去, 姑娘先話啱啱收到報告, 阿b三條染色體都冇問題, 真係鬆咗一口氣, 連聲多謝姑娘之後, 我仲記得問姑娘, 阿b係仔定女, 係 ...

congratulations!! 亞b 叻, 媽咪仲叻叻!!

祝各位媽咪聖誕快樂!!

男爵府

原帖由 angelbrian123 於 09-1-3 10:20 發表
大家幾時買bb床同bb車呀 ?
太多牌子,睇到我都唔知邊款最好?
大家有咩心水選擇呀?
吉之島大特價,我就只買了highchair,

我都諗緊買highchair, 初生可以做搖床, 好似好方便咁, 不過唔知bb會唔會坐呢?

我尋日o係吉之島破左產, 買左
combi 車, 八五折, 平過護協, 有排都未坐到啦, 但係c6死都要買
combi 咩帶, 因為我個屋苑要坐shuttle, 我一個人出街會方便d
minimoto細床, 八折, c6話亞b大d(1-2yr)就換床, 因為遲d搬屋有三間房
沖涼盤, 貪佢送埋貨

男爵府

原帖由 sally301 於 09-1-4 01:37 發表
今日去咗jusco買咗d小型用品, 其實都唔知係咪真係平, 因為冇去格價, total用咗$1,6xx.

combi 4合1揹帶
chu chu ppsu 奶樽 細2個, 大4個
chu chu 防溢乳墊 (32個/1盒)
chu chu吸鼻器
肚圍一個
口水肩一個
小襪仔一對 ...

我都買左一套 jshopper 和尚袍, 2000円唔駛有七件, 質地又舒服... 除左衫仔, 我咩都要自己買呀, 唉~~

首頁
23456...7

尾頁

跳至