2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

人奶mama, 你地baby平均一次埋身會食幾耐? e.g. 15min / 20min / 30min/ or more ???

又食得係咪好密呢?

男爵府

回覆 sze.kwan 的帖子

我個B 通常都一邊食 近 20mins, 另一邊就食 10mins左右就算
所以兩邊加埋, 一般食 27-35mins. 有時都食到 40mins+, 但就少D.

男爵府

回覆 carol818 的帖子

我個個好飄忽, 有時食完瞓到 4hrs, 有時就 1.5hr 就要食....
好視乎個餐食得乖吾乖, 睇彩數....

男爵府

回覆 bambini 的帖子

你都好, 可以比你埋身餵完再加奶。
我隻女, 一吾食就瞓, 想補都多數補吾到, 唉~

男爵府

bobotang224 發表於 13-7-23 23:00
通常食20分鐘就唔食訓左
1.5-2個鐘要食一餐
好想佢食飽d訓耐d><
>>> 好想佢食飽d訓耐d <<< same !!!
但都無辦法, 無得迫佢食耐D, 話瞓就瞓 !

男爵府

尋日繼續, 日頭就可以食成 30 幾 - 40 mins, 但夜晚成日食 10mins or 多D就收工, 之後吾夠兩粒鐘又黎過!mouth:

男爵府

回覆 SiuBok 的帖子

不過其實 pump 好嘥時間。
我第一胎時好緊張, 好想上好D奶, 同好緊張BB 食左幾多 ml 落肚, 所以就係咁:埋身 + 補奶粉 + 自己再pump 定D奶stock up 同令自己多D奶 ...

如此一來, 每part 30mins 或以上, 每一round 努都要搞成 1:45hr 左右。好快一個鐘後又下一餐! 真係辛苦都癲!今次我無咁緊張, 無pump 咁勤, 總之覺得baby 真係好吾夠先補 d d 奶粉。希望佢增磅得OK lam 吾想搞到自己太精神緊張!

男爵府

回覆 fannymama123 的帖子

fannymama: 其實都吾係太到我地話餵幾耐而無 baby 肯食幾耐。最初係醫院, 阿女都係每邊食成 30mins (即食成個鐘ga ) ga, 不過返左屋企就開始吾啋我啦! 係佢自己食 30mins 就吾食, 無計!

男爵府

唉~希望阿女真係因為依期D奶飽肚左先食短左時間啦!

佢尋日真係好過份呀, 搞到我都有D 擔心。
佢中午食左餐人奶食左成 40+mins, 之後好似仲好餓, 不停搵食。我問緊大仔學校D野, 講左十零分鐘電話, 阿女就狂喊到癲!
結果婆婆頂吾順開左奶粉補比佢。佢又食多左 60ml。

但之後就成日成晚都吾食 la, 每次食 20 - 30ml or 如果埋食就食 10mins 就瞓到點叫都吾醒 .... 都吾知可以點 !!!

男爵府

KLDC 發表於 13-7-26 11:15
請問你第一胎嘅方法刺激上奶 work 唔 work?到時我想唔補粉,只埋身+Pump。

你係一邊埋身一邊泵,埋身後泵 ...
work ar~ 所以我上次係成日漲爆, 谷奶谷得好辛苦,個上背脊好似想斷開咁!
我個陣埋身餵完, 阿仔淨食一邊, >加補埋奶粉 > 再pump 時都又隔左成個鐘, 所以我係會兩邊都 pump ga, 不過, 阿仔食過個邊就無 pump 咁耐 lor

男爵府

回覆 KLDC 的帖子

我頭幾日, 阿女要聞 oxygen, 無得埋身餵, 不過當時都未上奶, 未谷, 所以ok.

到第三日阿女夜晚可以比我埋身試餵, 我一餵阿女就狂啜。
因為床頭係有對講機, 真係每隔 2個零3個鐘, 姑娘就會召我: "XXXX 你BB 又肚餓啦, 你過黎餵佢啦。"
(本來可以攞返自己床餵, 不過因為阿女岩岩出暖箱, 比較弱, 吾可以出bb 房) 一日 call 我好多次 ga, 我盡餵食lor.

佢好勁呀, 狂吸左 24hrs, 我就上奶 la, 當時夜晚無得餵, 谷到辛苦到喊呀! 所以我夜晚會去借 pump, 日頭就盡量埋身。

男爵府

回覆 KLDC 的帖子

yes, 佢地真係好好, 見我夜晚谷奶谷的辛苦, 好多個都好耐心咁教我點舒緩。係個個都耐心到會日日同你傾到我好認得每一個姑娘既樣。真係要一讚

男爵府

回覆 joewong803 的帖子

埋身餵2個鐘??? <<< 你 baby 肯每邊食成個鐘呀? 好勁呀!

男爵府

回覆 fannymama123 的帖子

如果baby 無隔一陣就醒加喊 or 好不安咁, 一兩日食少D都OK 既
如果食少左成日醒成日喊, 先再試下補都ok

男爵府

有呀, 有時谷奶時會咁。

男爵府

hey, 我估係我自己之前無為意所以吾知。今日聽到如果用乳墊, 因為吾透氣, 有機會會滋生真菌, BB食奶時傳比BB, 令BB 口腔感染, 徵狀係有好厚整吾走既白色好似脷月胎咁既野係口內。令BB 食奶時痛, 食得好...

所以大家會吾透氣既乳墊, 要小心常換常清潔。
(p.s. 焗得濟 , 我無用墊, only 用 tissue)

男爵府

回覆 bobotang224 的帖子

我吾係漏得太緊要, 但用一般屋企既 box tissue 都太薄, 吾得,所以我用 tempo摺住用。

因為今日見到屋企人有另一個 new born baby 中左, 有呢個問題, 因為bb 個口會好痛好辛苦, 變得好難餵, 所以聽完, 我都分享下。大家得個知字。

男爵府

回覆 lui44 的帖子

瞓3至4個鐘+平均每日6至8餐, 都係好正常範圍, 所以如果只係一日食少D, 月我吾會叫醒bb, 因為真係好難叫醒一隻瞓B。當然如果係去到日頭都瞓5、6個鐘, 醒左又吾食, 咁就會做D 野, 可能用濕巾抹面、or 較岩時候沖涼, 整醒下佢, 先餵。

不過慢慢近滿月, 我都會開始 tune 下 baby 食奶既時間, 希望可以規律D, 夜晚個餐可以盡量拉長D。

男爵府

回覆 tamiwong 的帖子

你可以帶baby 返去健康院比姑娘 check, 佢地會幫你 follow,會開藥比BB搽。 otherwise, 私家當然都會 take care

男爵府

carol818 發表於 13-7-23 16:18
我個b 食廿分鐘左右,之後就咬實個咀唇點都唔肯食,但可以訓到2.5-3.5小時

...
好煩, 近日我陪月成日都話我餵得 30mins 咁少, bb 無咩食到野!

但bottle 有時都難迫 la, 人奶邊有得迫佢食架, 佢真係吾食, or 係都要瞓, 我都吾可以點!講到好似我吾比佢食咁!:;pppp:

首頁

尾頁

跳至