2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

吾覺吾覺baby 3week 大喇。
之前都算幾乖, 食同瞓都OK。但呢幾日開始日頭就瞓得好地地, 夜晚就半個鐘都 last 吾到, 仲要係咁喊....
唉, 搞到我地少少都無得瞓 !!!

你地有無 baby 開始咁呀?

男爵府

回覆 小紅梅 的帖子

係呀。 其實中國人叫百日哭, 好多時係因為baby 肚度係呢期會因為消化未成熟, 積左好多風。所以會成日喊。
我呢幾日見阿女都真係好吾舒服。成日彎埋晒, 會有半日放吾到屁同便便... 只有喊。有時幫佢按下肚仔, 希望幫到下, 到佢一放到大poo poo, 通常就好好多。

記得個時大仔都係咁。醫生有開D化氣既藥水比我地 滴落D 奶度。so 我今日帶左阿女去睇兒科, 攞藥水。
希望有幫助啦!otherwise, 晚晚真係抱到傻!

男爵府

回覆 小紅梅 的帖子

係呀, 我都係用溫水同bb 抹 pat, 而如果有便便仲會同佢用盤仔放暖水洗。但因為人奶B有時真係好多便便, 佢痾一次仲有好多氣未痾清, 好谷, 佢一晚可以痾 4次大大大pooo, 所以每晚都會幫佢肚肚按摩。希望D化氣藥可以令 baby 舒服D la

男爵府

回覆 SiuBok 的帖子

你個B識啜奶嘴? 我個我比極佢都吾識 .... 但又成日要啜野 wor

男爵府

係 tiny new born size.
不過真係吾係個個 baby 都"識"/Like 啜奶嘴, 我有D朋友既b, 同我大B都吾食, 淨食手指, 可能佢似哥哥... 不過我會遲D再比佢試下

男爵府

回覆 bambini 的帖子

"吳德物次" 係一種藥水?

男爵府

回覆 carol818 的帖子

係呀!我阿女 exactly 就係咁。唉~吾知幾時先會吾再咁樣... 真係要3months ....?!

男爵府

hehe, 吾戒奶嘴, 不過要戒手指。

and yes, 便便係會近滿月慢慢減少次數, 不過太多風, 見bb 辛苦到彎埋一舊, 係咁成晚喊, 就大家都辛苦

男爵府

o, 請問要醫生開, 定係就咁買既呢?

男爵府

THX, 等的去藥房搵搵先. {:1_1:}

男爵府

有肚風, 或者係腸胃消代未係好好、好有規律, 有時會谷住吾舒服, 令BB 有D時間吾想瞓 or 瞓得吾好都幾常見。加上佢地頭一個月, 作息時間表一般都重要慢慢 adjust, 瞓同食既間隔好難分都好準, 所以開頭都有少少無可避免要捱下夜、捱下眼瞓。

不過雖然湊大仔, 大至知道下D規律, 但有時見bb 係咁扭,又吾瞓, 真係好頭赤、好攰。 最慘係吾只一日....

大家加油呀!

男爵府

回覆 carol818 的帖子

咁好似都幾駛得 bor。不過今日老公仲未得閒去買。

男爵府

回覆 sinyee_sindy 的帖子

你地係全 pump 出黎, 所以知道bb 食左幾多 ml 人奶??

我呢多數埋身, 但日日個陪月上黎, 睇完本“數簿” 都要話我餵得咁少, bb 吾飽.... 激c 我!!!

男爵府

唉~有時我個女半夜個餐都可以餵成 3粒鐘!!!

埋身 hea 食+掃風 --- 1hr
“暗”瞓 (食個陣就瞓, 食完就瞓吾定) + 因為其實食得少, 勁谷要 bump 奶 --- 45mins
pump 完晒奶, 阿女醒返, 又喊又食, 結果要再開奶又餵過!!! ---- 45mins
收工, tidy up, 整返阿女瞓 ----- 已經係由 3:00 去到 天光 6:00 !!!

男爵府

SiuBok 發表於 13-8-7 16:23
我就係俾佢hea 所以決定做全泵媽
橫掂遲早都係要泵佢食 算吧喇 起碼依家計到食幾多同訓幾耐

...
嗯, 明你決定, 個陣我大仔好難餵,所以我都係 pump 多。不過好彩阿女人吾係成日係咁, 所以 so far, 埋身食都仲 ok

首頁

尾頁

跳至