懷孕前後

跳至

首頁
23456...18

尾頁

男爵府

原文章由 LOVEBB88 於 08-9-1 10:01 發表

我上次開刀係C+生,我係半麻,我衹係第一次落床好痛,之後就冇咩點痛。最緊要用產後腰封,如果冇用落床o個時真係會好痛。
我今日發覺bb低o左,好似落o左去d,因為行路開始痛,仲有褲頭又鬆o左,有冇月初預產期既媽咪同我一樣呀。 ...

我都係10月頭預產, 我呢排覺得隻腳發軟, 下面好似鬆鬆地, 我都唔知點形容... 同埋成日都要 v v, 坐底就唔覺, 一企起身就急急地, 但因為下面鬆鬆地咁, 好似唔係好忍到... 覺得遲啲會唔會失禁呀!!

唔知呢啲係咪就離生的現象? 同埋bb成日都好硬... 我都唔識分係宮縮定係bb轉身頂出離.. mouth:

男爵府

原文章由 acpeanuts 於 08-9-1 15:12 發表
係呀, c+開刀生都好貴, 我個醫生會收$25,000, 另外唔知要留院幾多日, 一共起碼要$5-60,000!

嘩... 你個醫生費都好貴下喎... 名醫離架?

我個醫生收$15,000, 希望可以$40,000樓下埋單啦!

男爵府

原文章由 minnanotaboyee 於 08-9-1 15:31 發表
想問下你地有冇成日條底底都濕濕咁? 又唔係失禁......有冇可能係漏羊水架!?

我有用墊墊都有濕濕地呀... 仲要係偏黃同少少啡... 我諗無嘢掛..?!

男爵府

原文章由 FiMa 於 08-9-1 21:08 發表
唔通我同你都係同一個診所? 你係咪起翹X度睇E生呀? 我起果度睇, 全部E生都係$15000 E生費! 我都係 十月頭預產, 今日都好似你 咁, 一去完 V V, 剛休好條褲又急急地 .... 唔知點解, 有D預感, 如果呀B啱SIZE, 可以順 ...

係呀, 我睇余醫生...

男爵府

原文章由 FiMa 於 08-9-1 21:08 發表
唔通我同你都係同一個診所? 你係咪起翹X度睇E生呀? 我起果度睇, 全部E生都係$15000 E生費! 我都係 十月頭預產, 今日都好似你 咁, 一去完 V V, 剛休好條褲又急急地 .... 唔知點解, 有D預感, 如果呀B啱SIZE, 可以順 ...

咁你知唔知係咪包埋巡房費啦?

男爵府

呢排我都覺得bb好似郁勁咗, 仲好似好迫tim! 佢大多數向上踢都係踢我右邊, 無踢個胃, 都算乖!! 不過有時俾佢踢到我肋骨都有啲痛架!

男爵府

原文章由 acpeanuts 於 08-9-2 12:10 發表
我都係33weeks, 希望唔會早產啦!

大家會幾時開始放假呢? 我因為10月初開刀, 所以會早d用自己既假放, 22/9 就開始lu! 仲有3個星期就放假, 好緊張呀!

我返埋下個星期都放假lu!

男爵府

都唔早啦, 我10月2日預產, 都係放前2加多2日假啫!

我老公好多朋友都早二三個星期生, 我都驚驚地呀!

男爵府

原文章由 AnnieMak 於 08-9-2 17:50 發表
我早你預產期3日,你最近好嗎? bb現在幾磅呀?
新印傭到左未呀? 工作如何呢?

e... 咁你係九月媽媽喎!! 唔知我會唔會係呢?

阿b呢排都郁得幾勁架 (除咗搵部DV要拍佢o既時候...), 工人未到呀!!! c人政府係度拖, 有排攪, 依家話要10月第一個星期先到! 仲諗住叫佢早啲離可以幫下手抺嘢洗嘢, 依家要自己做畨, 仲要煩媽咪幫手...

咁你呢? 你阿b點呀? 我今個星期去睇私家呀, 到時又可以見下bb, 又可以知道自己生唔生到啦!

男爵府

頭先我突然有少少m痛的感覺, 即刻諗, c啦, 會唔會係生得, 因為阿嫂話陣痛都有啲似m痛... 當然痛咗幾秒就無嘢!

希望阿b係過咗中秋個個星期出世啦! 咁又足月, 又唔駛side我啲假!! 哈哈!

男爵府

原文章由 LOVEBB88 於 08-9-3 14:33 發表

我同事就係盤骨窄,當時好緊急,醫生一路call手術室,一路試o下同佢吸,最後終於順產到,不過佢下面都痛o左好耐先復完。佢未生時醫生都同佢講,如果bb6磅幾都可以自己生,超過7磅就辛苦d,bb最終出世7.5磅。 ...

係呀, 順產對媽咪好, 開刀阿b就唔駛驚壓親, 缺氧, 缺氧可以好大件事, 如影響智力發展... 同埋開刀整個程序都係under醫生的control, 順產就會多好多突發性啲嘢... 所以真係唔知點揀!

我自己都無咩所謂 (唔識揀!!), 呢個星期會去睇醫生, 佢話會幫我評估下點生好, 但我阿b都有啲大, 順產我都驚驚地呀! mouth:

男爵府

原文章由 AnnieMak 於 08-9-3 12:30 發表
chowhui97,
我應該會是9月的媽咪,因為我預產期30/9,我囡囡都提早10日出生,第2胎會快些呢?可能過埋中秋先出生,我20/9放產假了,你幾時開始放呢?得閒出來飲杯嘢好嗎?我們住咁近,
我工人visa 一早8月初已經批左,我不取住 ...

嘩, 你預產期早過我但係我返埋9月12日就放假啦!! 你唔驚未放就生呀??

如果我地仲未生, 咁我地約 9月22日個個星期聚下都好喎!

男爵府

原文章由 FiMa 於 08-9-3 19:22 發表
呀.... 我個賓姐今個星期五黎啦! 點解你姐姐咁遲既? 你幾時簽約架? 我唔記得你幾時預產呀, 其實唔止之前自己要攪掂預備小B D野, 仲要係你就快SO佢先黎, 你又要為佢準備D野同教佢, 我地E家已經咁辛苦, 到時教佢其實 ...

你就好啦! 我10月2日預產, 我成日諗阿B都會好快出離!! 哈哈!

個工人我係8月中簽的, 但佢之前個顧主好衰唔肯放佢出離驗身, 咁個Agent要等到8月25號個禮拜先入到文件... 跟住就話要10月頭先離lu!!

依家諗住叫阿媽做住"陪月"先!

男爵府

原文章由 FiMa 於 08-9-3 19:34 發表
我都係呀, D"腳指功"功夫進步不少, 皆因真係之前踎完夾親呀B肚痛, 我便苦心鑽研呢門功夫!! 不過有時就算可以夾到都特登叫吓老公執, 唉, 享受埋最尾個月既特權, 以後乍嬌你估咁易咩 !

...

我都係咁話, 依家仲可以"野蠻"啲, 之後好人好姐我諗老公唔會理我發脾4 lu!

男爵府

ki
原文章由 FiMa 於 08-9-3 20:08 發表
請問你呀B 35W 幾重呀? 我今日35W, 呀B重2.5KG !! E生話都叫做正常, 不過佢補多句, 到出世呀B應該係啱size或大di di, 我其實有D担心順產唔到呀 ! 我依家重咗40lbs啦, 你24lbs 咁應該生完唔使減肥減得咁辛苦囉??

...

咁我阿b咪大好多? 我33weeks時bb已經有2.38kg... 星期六再照下會唔會太大生唔到... 上次醫生話阿b大咗半個月, 唔知今次呢?

最怕佢係大啲啲, 好難生, 醫生又要我自己生咋! (因為佢好鍾意叫人順產, under 8.5lb 都唔駛開刀...)

男爵府

原文章由 小山竹 於 08-9-4 09:43 發表
我有一個好低能的問題

你地用什麼做走佬袋

我想用一個背囊 + 一個大膠袋

大膠袋 用來放

紙巾
產婦衛生巾
嬰兒紙尿片
kitchen paper
等又大舊又唔值錢的o野

其他就放背囊

其實用膠袋有無問題o架...我想出院果陣 ...

我用咗一個出街大大地的袋, 差唔多放晒啲嘢入去! 如果唔夠, 會加多個運動用的袋分開一個放我啲嘢, 一個放bb嘢.

可能諗住去私家生, 所以尿片嗰啲無成包帶, 係咁易拿咗二片試用裝備用, 巾巾就帶咗一包, 盒裝紙巾就有拿, 廁所用的帶了半卷...

膠袋好似唔係幾好喎, 拉鏈都無....?? 會唔會無咁方便?

男爵府

原文章由 bubupepe 於 08-9-4 15:55 發表

gracelam,

謝謝你詳盡的分享啊~

原來如此,咁老公真係好可憐呢,自己一個在外面呆等,你知啦~ 由入院即開了1-2度直到9-10度係幾耐架啦,如果我係佢我真係唔知可以做乜,番屋企又唔係,坐係個冷冰冰的Lift Lobby等又唔係,其實 ...

呢個係我其中一個去私家生的原因... 好想老公全程陪住我生! 有個人係度support住, 點都好過自己係度嗌....

另外就係探病時間, QE得二個鐘咋, 但係私家係全日, 一方面同老公可以一齊share下產後喜悅, 二來屋企人又可整定啲好嘢我食!!

男爵府

唔記得報告下, 我個工人confirm9月30日會到, 唔知到時生咗未呢??

男爵府

原文章由 bubupepe 於 08-9-5 13:36 發表

~唉~ 我都好想老公全程陪住我生~
但我一諗起 可能 $500 (政府) 同 $50000 (私家) 嘅分別後, 就覺得生個仔, 住2-3日唔值俾几萬蚊啊, 俾几萬蚊真係肉都痛啊~ (雖然是老公錢_) 而且又係周圍都大陸人.......... 唉~ ...

咁私家同政府生真係差100倍價錢架! 我原本同老公都有諗去政府生, 但係我老公有朋友係政府做產房姑娘都叫我地afford到唔想take risk就唔好去政府生, (講咗好多case..), 跟住又聽到好多不同朋友講俾我聽政府生啲嘢...

而且自己又係第一胎, 驚驚地, 所以都想搵個信得過的醫生幫我生... 就係咁就諗住去私家law! 當然想搵老公陪又係一個(自私)大原因啦! 所以要save多啲錢呀!

男爵府

原文章由 Rain~* 於 08-9-5 15:26 發表
仲有一轉係中午比屋企人拎飯比你食ga~
好似係12-1咁上下...
2年前..我生大仔時...
出院都係$350 ja!

依家都應該係$350 (三日兩夜) <= 超抵!

但係有無中間食飯探病時間就唔肯定! 上次去QE見佢探病時間係5:30-7:30pm (定6:00-8:00pm), 唔知因咩事係縮短咗.

首頁
23456...18

尾頁

跳至