2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 cyndiyysin 的帖子

我都係諗住順產喎!

男爵府

回覆 happybbpig 的帖子

其實都唔駛怕架, 我自己都好怕痛, 唔覺意就生咗第一個. 時間唔算特別長, 真係痛, 痛咗二個幾鐘就生咗, 都算快, 同埋生完幾個鐘就可以落床睇BB.

男爵府

正常生到一半應該唔會開刀架喎, 咁會唔會對個B仲危險呀?? 而且, 到時候你就唔會咁得閒諗開刀定點, 只係好想時間快啲過, 快啲見到醫生. 因為一見醫生, 就係最後階段, 好快就生!

你唔駛諗咁多啦, 你可以將個決定交俾BB, 佢肯轉頭就順產, 唔轉咪開刀.. HAHA

男爵府

政府有好多產前班可以報, 可以免費參加, 依家唔知仲有無??

另外, 我記得我上胎係法國生完, 佢地都有一個COURSE教點湊BB, 都有啲用架.

坊間都有好多, 可以上護協睇下.

痛到一半先想開刀.... 我其實又無諗過呢個問題喎, 決定咗順產就唔諗其他野啦, 初初痛係好似M痛咁, 係忍到的, 到真係痛多咗同密咗, 已經係送你入產房的時候, 到時要嗅笑氣, 我攪咗好耐先用到覺得有少少效, wing wing 下醫生就來啦... 跟住只係一心一意聽指示幾時push, 想push但唔俾生係最辛苦, 我依家諗起都打凍震....

不過生完真係超有成功感, 自己都覺得自己好叻!!! 講真, 個個都做到可以自己生, 你都一定得架, 唔駛怕!!

男爵府

HEHE... 或者我唔應該講得咁詳細, 唔駛嚇親你地... 我個女依家3歲啦, 呢幾日放Weekend同佢玩, 真係覺得佢好得意, 帶咗俾我地一家好多歡樂啊!!

法國的COURSE印象中都係少少關於坐月知識, 少少湊b. 湊b其實都係餵奶, 掃風, 換片同沖涼, 好似每樣都有COVER少少... 有無係法國生過的媽咪記得呢??

你話的FULL DAY COURSE... 一日定好多日架? 一日半日請假去聽都好呀!

男爵府

當年正苦都有攪產前產後餵人奶的講座架, 我都有去聽, 又免費, 都幾好呀! 返而有啲關於生產時的班, 個人覺得如果已經好驚生仔的, 就無乜必要去聽得咁清楚, 反而令自己仲驚... 反正到時姑娘都會教你的!

湊B書我都無睇喎... 生咗出離就識湊, 學下錯下, 同老公一齊湊, 又担心, 又開心!

男爵府

你個肚幾大呀?? 駛唔駛咁快買定???

醫院會送少少SAMPLE俾你架, 可以應付到三幾日的, 我嗰時成8,9 個月先去買定一罐係屋企, 當年BB食明治, 食得好好, 不過日本地震, 今個B未決定俾佢食咩喎! 同埋買都唔駛買咁多, 真係一二罐就夠, 因為怕BB唔啱食呢!

依家我個女有食奶粉, 唔覺得特別難買, 都OK呀!

男爵府

另外, 好多奶粉呀, 臍帶血呀, BB related 的公司都有攪好多產前產後的講座架, 可以search下!

男爵府

唔駛客氣, 依家大家都努力緊, 坐埋同一條船呀!

你可以留意下政府, 護協, BB CARE, 奶粉商等等, 有咩好野係度SHARE下, 等我唔駛SEARCH得咁辛苦!

男爵府

護協要錢架, 不過算平...

政府係醫院定健康院攪嗰啲呀.... 係免費的.

男爵府

我都就要交按金啦!!!

首頁

尾頁

跳至