懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

肥虎虎 發表於 19-4-3 21:39
無,因為口罩隔唔到麻疹
口罩只會出入醫院/診所/坐車帶
可以有助減低感染機會,專家袁國勇醫生都建議孕婦戴口罩

男爵府

asukav6 發表於 19-4-4 13:01
一開始有,之後揾返針卡確認自己打左2針,就冇再戴
我有朋友針咭係打咗兩針,日前去驗血因為屋企有小朋友未打一歲針,驗血報告顯示佢冇抗體

男爵府

asukav6 發表於 19-4-4 14:05
都話係97%咯,有3%的人會冇抗體,你朋友就係個3%囉

係有97%免疫力,唔係97%人有抗體呀!抗體亦可以隨時日減少流失,唔清楚唔好咯咯囉囉啦!我都係好心提醒你,唔好以為自己打哂兩針就冇事,係呀你自己中招唔緊要,麻疹死亡率好低㗎咋,不過唔好因為你自己防護意識低而惹出去俾人囉囉囉

男爵府

asukav6 發表於 19-4-4 15:16
既然係咁,你應該叫全部人戴!
同埋免疫力同抗體有乜分別呢,因為有抗體先有免疫力架
...
係打齊兩針嘅人「預防效果可達97%」,笨唔係100個打齊兩針嘅人入面有97個人有抗體而其餘3個人就零抗體!你係閲讀理解有問題定分析能力唔理想?
我想叫全部人戴㗎,不過好似你呢啲人講極唔明都冇計,我唯有自求多福自己戴保護自己啦

男爵府

Momoctal 發表於 19-4-5 16:13
唔知點解我無咗抗體
個個都問我係咪土生土長香港人,我係。
但我打過電話去衛生署問,正常香港長 ...
抗體有機會隨時日減少而流失,亦有少數人本身對疫苗冇反應,打完針身體都唔識製造抗體。但其實社會上只要大部份人都打咗疫苗而有抗體,個病毒就難啲傳開。我醫生話,近年多咗傳染病流行,除咗病毒有所改變外,亦因為多咗人拒絕打疫苗,以致某些舊有病毒(例如百日咳同依家嘅麻疹)再次流行起來... 所以我絕對認為啲人拒絕俾子女接受疫苗係害人害己!

男爵府

Nickybb121 發表於 19-4-6 00:28
百日咳疫苗可以懷孕打?

我中左流感之後都打返流感疫苗,點知又黎個麻疹懷孕咁耐就提心吊膽甘耐:pi ...
係呀我啱啱30wk都打咗,醫生話外國好多都會同孕婦打。其實我哋細個應該打咗嘅,28-32wk打呢針係將抗體俾BB,要嚟cover BB由出世到可以打百日咳針前嘅空窗期(唔記得係咪半歲),預返支針幾星期先起作用,咁BB萬一早咗出世都可以受抗體保護。

男爵府

zuniceso 發表於 19-4-6 17:08
真係笑左出黎算啦,佢唔明仲死撐,唔駛理佢啦自己錯左仲咁大條道理 ...
人哋仲話自己「科普知識」好好、冇眼睇我哋.... 我真係才疏學淺,仲特登去Google「科普是甚麼」

男爵府

李露眉 發表於 19-4-7 12:28
打得一針更係無抗體

李露眉呀我諗你誤會了...我話我朋友打咗兩針,佢個小朋友under 1未打一歲針,所以朋友擔心起來同自己驗血,發現自己即使打咗兩針個驗血報告顯示係冇抗體。
*以上例子當中沒有人打得一針*
補充:「接種一劑MMR混合疫苗,預防麻疹效果可達93%」,都唔一定冇抗體的,人人反應唔同要驗血先可以確定

首頁

尾頁

跳至