自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原來搽咗防曬同唔搽有咁GE分別,平時真係FEEL唔到,睇完條片後就。。。。。

http://video.weibo.com/show?fid= ... a5e7fab928d4182ae88

大宅

禮媽 發表於 16-6-5 16:29
樓主:我想請教下,支24K 是否可早晚用?如果跟田中按摩法按又得唔得呀?

...

本來我係屋企唔搽的 直家決定唔出街都要搽

24K可以早晚用,不過唔好用咁耐呀。。。每次5-8分鐘就OK了,用田中按摩法都可以,其實都係差不多的按犘手法

大宅

HoshiSora 發表於 16-6-5 16:40
Anessa 金色 for face 的,我覺得搽上面會油令令

其實 ORBIS 幾好用。。。。金色 ANESSA 太乾了 留番長時間戶外活動先搽

大宅

(Samantha) 發表於 16-6-5 16:25
我搽防曬俾D ABC笑 !
係咪外國真係唔興搽防曬?

大宅

kkarman 發表於 16-6-5 20:30
屋企都查的話查幾多度就夠呢?我而家只係出街先查,番屋企就落晒佢等皮膚抖下。

...

屋企搽就搽30度嗰d,唔使去到50度嗰d,30度物理防曬我就 orbis同 熊仔(俾小朋友搽也可)......如果太陽好猛先搽50 ,同埋我出來街通常用礦物粉補防曬

大宅

oocholeoo 發表於 16-6-5 19:47
小朋友用邊隻??

小朋友平時搽熊仔(帖#57有相),資生堂也有款俾小朋友搽的防曬,但少笠,熊仔爽d........如果長時間日曬就banana boat

大宅

Steveston 發表於 16-6-5 17:52
一般要 jit 幾多分量出嚟呀?

約1蚊銀份量,我搽埋頸的

大宅

HoshiSora 發表於 16-6-5 18:37
咦你覺得anessa 金色乾,點解我一搽佢上面就咁油令令嘅?

我游水先用金色anessa,佢初初搽係油,約一小時後就開始乾了......

大宅

Elenalan 發表於 16-6-5 21:32
我真係自封防曬達人,因為工作關係十幾廿年來經常暴曬,最勁係海上工作2年,期間每日補搽防曬4~5次,一個月 ...

仲想買 CUREL同CLARINS 試吓添,見你推LANCÔME都買番枝 LANCÔME試下先 (因我懶得行去專櫃 HAHA,我通常網訂)。。。。SOFINA我幾個朋友用咗好耐見佢地權骨位都有出斑,有位熟的朋友用咗10幾年SOIFINA,我叫佢唔好用SOFINA啦轉下其他,不過佢話用開就懶得轉,見佢好似越出越多

大宅

donut_mami 發表於 16-6-5 22:38
大人揸完防曬好似要用卸妝。咁小朋友應該用咩同佢淸乾淨呀?唔該晒!
...

我用洗面皂或清水洗

大宅

Elenalan 發表於 16-6-6 08:42
我每日搽防曬(面頸), 身體少搽,除非長時間户外活動。普通行街會用傘遮太陽。
就算搽足spf 50+ pa++++, co ...

之前唔記得睇過篇外國文章,搵唔番出來。。。。。話防曬裡面成份有 XL SHIELD 的產品係貴D,因為佢話係PROOF咗有效D(防UVA)。。。。。我見UV EXPERT / LA ROCHE POSAY都有。。。。係咪XL SHIELD好D呢?

仲有想問 UV EXPERT的日版同香港買到的亞洲版有咩唔同?上網睇COMMENT見到LANCÔME 嗰D全部都係試用文,無咩參考價值。。。。。。。我見日本版訂過來連運費約$370元,士多啤梨買牌都$440,香港賣好似$440

大宅

CYT1207 發表於 16-6-6 23:39
請問熊仔同Elta果款防曬響邊度買?

熊仔我係千色店賣日本化妝雜物區買的,elta 就係美國訂返來,香港水貨店都有,可上網sesrch下

大宅

Elenalan 發表於 16-6-7 12:29
XL Shield (即係Mexoryl SX + XL)係Loreal Group專利化學防曬劑成份, 同Tinorsob M一樣, 都係新興化學防曬 ...

Thanks Elena

大宅

pingpingchoi 發表於 16-6-7 14:07
如果搽完落街5分鐘已經沖涼咁,仲有無用

有的防曬有防水防汗的,但較焗身

首頁

尾頁

跳至