自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

新年就到,我同c6有個b,想問︰
(1) 姑仔結左婚無小朋友,咁做兄長既駛唔駛俾利是佢&佢老公?

(2) 佢地係咪要俾利是我個b?

大宅

原帖由 acbeans 於 10-1-7 12:28 發表

結咗婚就唔洗比利是佢啦,結咗婚嘅人就要比
利是未結婚嘅人啦

我地唔俾佢地會問我地拎,上年都係咁。

大宅

原帖由 ShinTeresa 於 10-1-7 12:29 發表
1) 你地係長貝, so你地要比佢
2) 佢地marry左 even冇小朋友都要比你b
so 你地係level = 冇賺冇蝕 平手離場

我地同佢地應該係平軰架喎。

大宅

原帖由 lauretta 於 10-1-7 12:39 發表
個個屋企都唔同規矩嫁bor,我屋企就係就算d細佬妹結左婚,都要比佢地&佢地另一半,因為daddy媽咪話家姐阿哥係長輩wor(daddy仲講到明,第日我細佬結婚,佢同佢太太要跪低斟茶比我同我老公),但有d人屋企就唔係,兄弟姊妹只算 ...

我改返啦,用錯左字tim

咁你屋企有晒規擧都明解。我屋企無呢d 規舉,係c6個邊啫。姑仔結婚時99話我地係長輩,所以=父母:;pppp: 要我地打對金鈪俾佢個女結婚,但佢地結婚當日係企住俾茶我地囉,咁叫長輩咩?

大宅

原帖由 bplus 於 10-1-7 13:28 發表
唔係唔想俾c6個邊d細佬, 細妹, 係好唔順氣囉, 佢地唔會叫我阿嫂, 話大家都係咁後生, 唔好嫂嫂聲喎, 佢地個阿媽, 即係99就話, 你係阿嫂就要俾利是佢地, 就算佢地結左婚都要俾, 我話從來無聽過佢咁叫我喎 ... 所以, 一 ...

yes 俾唔係問題,係俾得唔順氣啫!如果佢人係好既,我心甘情願俾,但俾左仲要當你面拆利是,仲要話你俾得少,橫掂都要被人話,咁你話係咪唔俾好過俾?

我最唔鐘意係99下下要我地俾錢時就用"長輩"黎逹我地。平時又唔見佢叫佢d 女叫我聲阿嫂

大宅

原帖由 siusum 於 10-1-7 14:25 發表

如果係自己d侄仔/女, 姨娚仔女...我又好樂意比喎
唔好計讚定蝕, 一年一次大家開心啫...

不過我係讚個個...今年得找細佬一個未結婚...我有兩個小朋友, 而兩邊夾埋都係得一個姨娚女...
不過結左婚o既"平輩"我冇派喎 ...

無錯,派得開心就話。如果佢俾我個b 多過我俾佢又有野聽

首頁

尾頁

跳至