自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

個fd叫我地一家三口去New Zealand 旅行,心大心細,預就預左玩少d. 不過驚 bb坐成9個鐘頭飛機,唔知點算,d小朋友無得走來走去,實叫生哂..

有無媽咪有經驗呀?

大宅

你bb幾大去ar ? 坐plane okay嗎?耳仔有無痛?

原帖由 22May 於 09-7-31 11:03 發表
Thailand & Taiwan are good!!

大宅

6 months 容易handle wor...唔識行麻..

原帖由 Cara2006 於 09-7-31 11:40 發表
Depends of the kid.
My son started travelling on plane when he was 6 months old. We went back to New York to visit my family. Then since, we travel there once a year. And in between, we travel to clos ...

大宅

識d咩 ar ? 佢坐飛機安靜嗎? 同埋2歲前bb係無seat ga wor..坐大脾瞓 ?

原帖由 豬豬蛋 於 09-7-31 11:44 發表
阿囝2歲前同佢去左日本, 都OK, 佢好多野都識.

大宅

唔可以帶水上機,點開奶 ?

原帖由 豬豬蛋 於 09-7-31 11:44 發表
阿囝2歲前同佢去左日本, 都OK, 佢好多野都識.

大宅

嘩,London咁遠...呀仔幾大去?

原帖由 adacheung1972 於 09-7-31 12:24 發表
呀囝2歲前去過BANGKOK, KOREA 同LONDON, OK WOR

大宅

飛機無咩睇ga wor...我就係驚咁樣,反而坐bus我唔怕,因為係香港坐車,好多嘢睇,佢一定唔出聲.

原帖由 kiki.kiki 於 09-7-31 11:58 發表
阿仔5個幾月大時帶過佢去悉尼, 佢坐飛機冇喊, 不過就唔願瞓(多野吸引), 唔算太辛苦. 我地會再帶佢去玩

大宅

After 4 個月 or 再大d,有無再帶佢travel ?

原帖由 celestetsang 於 09-7-31 15:24 發表
帶4個月大仔仔過英國,13個鐘飛機,我訂左bb床,下午機,因為已經戒左夜奶,平時由10點訓到第日8點,所以一半時間都系飛機度訓覺,我覺得ok,因為距平時自己一個人訓一張床已經訓慣左唔使痴住我地

其實最煩既系因為去既時候滿人,超多 ...

大宅

嘩,聽你講好簡單wor..希望我個仔都掂la ...

原帖由 adacheung1972 於 09-7-31 16:08 發表

剛好2歲時去London, 因之前已帶佢去過thai & korea, 我覺得問題唔大呀.

大宅

去過咁多地方..呀仔未坐過飛機ga...只係去過Macau咋 所以好worry..

原帖由 carmen911 於 09-7-31 16:12 發表
去過台灣,布吉同曼谷,
都係短程好啲,
太長程飛機對細路仔黎
講好辛苦架!!!

大宅

去紐西蘭okay嗎? 搭飛機點ar ? 另外水土有無問題?

原帖由 54heima 於 09-7-31 16:58 發表
亞仔兩歲前去過澳門,華東,泰國,新加坡,紐西蘭...

大宅

如果去Thailand我都唔考慮,因為唔arm bb. Thanks for sharing.

原帖由 晞玥 於 09-7-31 16:58 發表
我住台灣,個女一歲前同佢坐過兩三次飛機,不過唔係去旅行而係返香港,個時仲細一上機就訓冇咩問題
而家佢就黎17個月,今年9月會再同佢返香港,識行識走又曳到死都唔知到時會點
9月返hk時我打算同老公去泰國玩, ...

大宅

係飛機行來行去,disturb 其他人嗎?

原帖由 我愛Corina 於 09-7-31 17:39 發表
我地住DUBLIN...
個女7個月大時,我地去左LONDON(一個鐘飛機)..係飛機,佢無乜問題..但LONDON D METRO係無LIFT架,推架BUGGY推到死死下...去左6日,好攞命...

之後13個月返香港,由DUBLIN->LONDON->HKG...好攞命...因為L ...

大宅

早晚係咪相差成10度 ga?

原帖由 54heima 於 09-7-31 17:20 發表
記得帶太陽油...果邊天氣涼...但D陽光好勁...我地玩左十日度...返黎個個變左黑碳...

首頁

尾頁

跳至