家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 建男媽咪 於 09-3-3 14:22 發表
我想用好短時間儲錢, 一仟蚊駛費一個月, 你哋估夠唔夠呢?

以前剛出黎做嘢就試過,屋企只比咗一千蚊我,所以個一年我save到2萬4
早餐$10以下,
午餐$15 <--- 超勁難食既餐旦米,難食程度係餓都唔想食,所以有時會帶個$3既公仔面丁
車費每日$8,
晚餐在家食。

別墅

原帖由 babyhowie 於 09-3-3 19:19 發表
我老公個個月都洗唔過一千:
八達通$350/月(如果要返學就$400/月)
早餐+午餐$20/日 X 25日 = $500/月
(如果要返夜校晚餐$20/日 X 8 = $160/月)
返工佢可以好慳架!
唔洗返學佢一個月洗費係$850,
要返學就$1060:waha ...

你老公好勁,係今時今日都仲可以搞到$20既午餐,
而家我無做嘢,一日只係食兩餐,
但中午叫外賣午餐都要$31,
而買餸就唔知點解落親去都用成$50-$80,
最慘係唔係好餸過人。

別墅

原帖由 JulieMay 於 09-3-3 17:33 發表
我車費500
早餐飲牛奶 午餐帶飯 晚餐食屋企
我試過 係因為想儲錢買chanel 銀包

買到chanel,但銀包無money有鬼用。

別墅

原帖由 建男媽咪 於 09-3-3 21:10 發表

咪就係囉,成日身痕,未計隻#1398坐艇, 2009年已經輸咗成$5,000, 所以我想迫自己呀, 我要回一回氣先呀, 暫時都唔買住, 有1萬幾仟又想掉落去, 我唔似你哋咁叻, 可以錢搵錢, 我果d好似掉咗落海咁呀 ...

我同你一樣

1398諗住長持,3.4入,但竟然上個星期可以係$4.x跌返去$3.X,所以係$3.3放咗

139 同 568係高追,雖然係win價位,但win埋都唔夠比手續費。 <-- 好低能

而家放咗既錢用黎買咗THE DINOOPS。 <--感覺想有實物係手好似好D

不過我會再接再勵,因為我有交學費。

別墅

原帖由 babyhowie 於 09-3-4 12:59 發表

唔係午餐$20,係早餐加埋午餐$20,
因為佢早餐同午餐都係食麵包!

你唔洗返工點解午餐要叫外賣?

我以前朝朝送完個仔返學都去食早餐,
最經濟都要$15,依家我自己買方包($5/磅),
再自己炒兩隻蛋($1.6),每朝早餐$3搞惦!
我以前都好興 ...

因為叫外賣快麻,
個女唔駛我理,
我就會拿拿聲食咗去,
同埋我實在太愛奶茶,
而第二個原因係,
我覺得一日食一個外賣都無既話,
我會覺得自己好慘,窮到食唔起,好可憐,
我就會諗以前未識哩我老公,
我可以三餐係街食,
而家嫁咗比佢,連一個外賣都食唔起,
我知哩d係心理問題,