婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你做左人新抱幾耐呀?

當初我到好naïve ,真係「初歸新抱、落地孩兒」咁聽話。
直到佢老人家係我一個人面前講出佢心底話,先知佢原來咁憎我,詳細不再講啦。

佢做乜其實都係要話俾人知佢係好家婆,佢把口就係佢既武器,下下人身攻擊我。不過,我唔會用同樣方式回應佢,最多係BK 訴苦。我想信大多數 BK新抱都係同一想法。

唔係個個老人家都有教養o架,到而家,連最基本的尊重我都無辦法俾佢囉。我唔會當佢係阿媽咁看待。

原文章由 winnie312 於 08-10-29 13:05 發表
我祇系在婆媳關係內睇到好多新抱不斷投訴99及男家不是,但其實我想發表一下現今人對人既觀點與態度及公平性既問題。
其實我覺得做人系雙向的,正所謂人心肉做。因為好多時睇d post 根本我覺好多媽媽都會當c6的家人唔系 ...

複式洋房

Good, good, good points.

原文章由 晞玥 於 08-10-29 13:24 發表
我諗你要搞清楚囉~唔係個個99都好似你99咁樣囉,而家唔係我地唔雙向,唔係我地小家唔大方囉,更加唔係我地唔尊重佢地囉!
我地呢度冇一個新抱一開始就唔尊重6299囉,我地有邊個會想個老公難做?
況且係99從來唔當我地新抱 ...

複式洋房

Winnie312,

多謝你咁睇得起我,我真係唔「流」??? 我個好有智慧的99就話我條命衰,陀衰親生父母、八字又剋佢老人家,搞到佢今時今日都無張屋契擠手。

請你得閒多d 睇「婆媳關係」版,你會知道你個99 真係萬中無一,你要好好珍惜。

祝你從今以後都「一團和氣」。

原文章由 winnie312 於 08-10-29 15:49 發表
3年多了,其實我都系想講下對老人家既態度咋,大家唔洗咁激動既。我睇你地回post 既字中,睇得出你地都唔(流)架,打字下下到肉,你地(林)極有限啦!不過仲可以比99蝦到你地,真系一山還有一山1高啊!冷淨d。婆媳關係呢到系應 ...

首頁

尾頁

跳至