興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

去 dcfever 睇睇, 佢地都有好多腳賣
不過, 真係唔好買d 太平的,
(其實最好去深水埗買, 有"塋記", "富利", "裕驊".... 牌子有 velbon, benro, sirui, ....多d choice)

版主

買左咩牌子 ? 咩型號 ?

版主

victory ?

咩牌子都無咩所謂, 只要係穩定就ok

版主

Benro A127 腳架 + sirui G20 Ballhead $950
Benro A127 腳架 + Benro KB1A Ballhead $850

版主

用咩腳, 好睇你裝支咩鏡上去
去深水埗睇就多d choice

版主

唔怕重少少又唔多用的, 買鋁腳就得, 唔駛買炭纖維腳
兩者重量相差唔多, 但價錢就差好多

最好裝部機連鏡在ballhead 上, 鎖實佢, 用力"郁" 下部機睇下鬆唔鬆
另外, 用手搖下支腳睇下"郁"得勁唔勁 (當然越少郁動越好)

一個好d 的ballhead 好重要, 國產思銳 (sirui) 的 G20 唔錯, $580

腳, 好似 A127呢D都係幾百蚊左右

版主

GITZO 就梗係好la, 加埋個岡仁....不過個價就.......mouth:

我情願買 feisol + markins
或者 velbon 炭腳 + markins

(不如你介紹d 大眾化d 價錢的腳同波頭俾大家 )

版主

腳架我真係唔熟, 都係去其他地方睇同抄返來

(其實bk 呢度d memb 真係好少肯擺錢去買腳架)
話時話, gitzo 1541 你識人攞有無得平d ?
thanks

版主

原帖由 icemanh 於 09-5-15 15:47 發表

我 d 野係以前買落, 果時G1227mk2 $1800, G1227 $1100...
以前天祥買 Gitzo 最平,而家同萬成差不多價。或者你可以去中環美麗華/好世界問下價。
我相熟的店鋪冇賣Gitzo... ...

個價真係抵到 !!!
而家真係相差好遠

版主

原帖由 hippo126 於 09-5-16 11:46 發表
你地通常影咩先會用到腳架呢??

1. 影夜景
2. 自拍
3. 影concert 會當單腳架咁用

首頁

尾頁

跳至