想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

想生BB熱投

我放胎後day3 &4 , 連續兩晚都係4點幾5點肚痛痛都醒左, 跟住到朝早8點幾又係咁, 肚痛時好似想大大咁, 但又唔係喎, 跟住個肚又扯下扯咁, 今朝又有d又黃又杰的分泌, 唉~

大宅

想生BB熱投

原文章由 steplovebb 於 08-6-6 14:50 發表
me too ! (似m 痛)但幾日後冇事, don"t worry, 睇多兩日, 如真係好痛先call 姑娘

steolovebb
你好!你幾時放胎ga? 現在情況如何呀? 大家交流一下, 可以嗎?
百分百cow

大宅

想生BB熱投

原文章由 藍色小雨 於 08-6-6 16:25 發表

百分百cow:

我5號放胎回家, 已經有好似m痛既感覺, 晚上又係咁痛, 我未用溫水袋咯, 仲有肚瀉添呀.... 個肚扯扯下, 都好似聽過d姊妹咁講過, 係唔係正常呢? 但我早晚都塞藥, 所以係唔係都有分秘物.... ...

藍色小雨,
我都唔知咩係正常咩係唔正常, 我係打安胎針, 冇塞藥, 所以答唔到你, 不過好似就冇聽過會肚瀉喎

大宅

想生BB熱投

原文章由 Ankis 於 08-6-7 02:15 發表

Dear 百分百cow,
我係29/5放胎,當晚亦有些少痛,又係3/6持續肚痛,4/6已經有月經.仲好似血崩.

Ankis,
再接再厲, 唔好放棄, 你計劃放雪胎嗎?

大宅

想生BB熱投

原文章由 steplovebb 於 08-6-7 00:09 發表
dear 百分百cow

當然可以分享下啦, 我放過3次胎 (同一次抽旦). all failed.
不過我次次感覺都不同, 試過好痛, 又試過放胎後完全冇感覺, 所以我覺得憑feeling 係唔可靠....我以前放胎好緊張, 攪到自己好辛苦.....希 ...

Steplovebb
我今日都頂唔住, 打電話俾姑娘, 佢話人人的感覺都會唔同, 不過我呢種情況都係正常, 若果頂唔住都可以食必理痛喎~不過我都沒有抱太大的希望!你呢, 會再試嗎?

大宅

想生BB熱投

原文章由 steplovebb 於 08-6-7 16:32 發表
我覺得relax d冇咁痛, 希望你當然有啦, 但不要太緊張, 平常心去面對,反正你緊張都唔一定得, 最重要唔好自己太辛苦, 加油呀 !!

我已開始2nd ivf (dr. milton leong)

...

steplovebb,
我痛時都有深呼吸, 放鬆自己, 不過野野都準時半夜痛醒, 都咪話唔攞命, 沒覺可以訓到4個鐘, 姑娘咪話呢d叫生理時鐘law~一痛就係15min 左右, 好準ga , 個人一清醒左就冇咁痛!不過我會頂住, 最多DAY TIME 訓返兩轉~
你現在去到邊個STEP , 大家一齊加油.
百分百COW

大宅

想生BB熱投

原文章由 Frisbe 於 08-6-7 23:59 發表
After embryo transfer, if the progesterone level is too low, m will come very soon. Usually after the pregnancy test, if it is negative, then you need to stop the suppositiories so that m will come in ...

Dear Frisbe,
今日放始day6, 所以返左e院打針&抽血, DR.NG 話打針就係增加孕酮的LEVEL , 不過我無塞藥, 我問過好似EITHER 一様, 你知唔知咩情形是打針, 咩情形是塞藥呢?
百分百COW

大宅

想生BB熱投

原文章由 藍色小雨 於 08-6-8 17:34 發表

我有問過姑娘, 點解唔打針, 佢話醫院只會塞藥, 面且塞藥和打針功能都係一樣, 都係輔助形式, 都係安胎既荷爾蒙之類既藥,但打針會刺激卵巢, 一般唔見意打針.... 聽見佢咁講, 我就無再問下去了... ...

藍色小雨,
姑娘講得好啱, 因為DR.NG 有講打針個肚會谷谷地,好似谷M 咁, 所以我現在都覺得好辛苦
百分百COW

大宅

想生BB熱投

原文章由 藍色小雨 於 08-6-10 11:43 發表

百分百cow:

我只係塞藥, 但都有谷m既感覺呀, 半夜痛醒, 條腰痛到不得了, 聽過有d姊妹話谷完m feel之後就仲左啦......其實谷m好唔好架?

小雨

Dear 小雨,
其實我都唔知好定唔好, 因為有d人冇咩feel 都bingo. 但係半夜痛醒就我都試過, 昨晚又4:15左右痛醒左la , Dr.Ng, 就講話係因為打完針的關係, 咩另到d腸的郁動唔係好協調, 你係肚瀉呀?覆診那天, dr. 都有問我, 我就冇肚瀉,不過肚仔就好唔舒服, 想去大大但係我又唔敢用力~

大宅

想生BB熱投

原文章由 COFFEETAK 於 08-6-10 15:28 發表
我28/5放胎,13/6返qm check,但依段日子在不定時內,偶然有m痛feel、卵巢吉吉地、勁肚脹、又肚瀉。
救命! 依d feel 實在好辛苦。

COFFEETAK,
唉~我地生BB的路係比一般人困難, 有咩辛苦都只有自己先知!若你有時間多D上來傾下計, 互相支持吧!我就要等到18/6先返去CHECK.

大宅

想生BB熱投

Dear 小雨,
我抽左8粒都痛都我死,連腰都伸唔直, 原來我有一邊卵巢生得後, 難抽, 所以都痛左4days呀
百分百cow

大宅

想生BB熱投

原文章由 wilber_ariya 於 08-6-11 21:11 發表

嗰種痛, 忍到嗎?需要請假嗎?

Dear 小雨 & wilber_ariya,
我本身一早同公司請左假, 所以就冇所謂, 不過真係痛到返唔到工, 但我知有d sister 抽完蛋第日就可以返工, 我諗都好睇每人的情況, 若好似我咁連腰都伸唔直就無計la ,一定要放假.另外我自己感覺都幾辛苦, 因為半夜會肚痛醒,就算daytime 有時一陣痛上來, 我都要lun上床抖抖, daytime 個種痛係係個肚臍位痛的, 唔知關唔關我曽經做過兩之腹腔鏡的手術呢? 小雨, 你呢幾日點呀?
百分百cow

大宅

想生BB熱投

原文章由 minka 於 08-6-12 22:46 發表
你覺得你有需要知道所有人既情況嗎
你唔係做緊市場調查,係睇醫生
你和誰交談,傾咩,我唔想知亦無興趣知

如我一早知你好介意的話我不會和你說半句==你唔係話你感覺到別人唔鍾意架咩,甘仲次次問,甘叫不知者不罪,你算 ...

Dear minka, 小雨, Brittany1,
可以聽我講一講嗎?我地都想做媽媽, 但呢條路唔易行, 去到做IVF 所受到的壓力都好大, 我地唔好互指不是了, 可能各有立場, 各有諗法, 心情都唔好. 我希望大家可以和和氣氣, 互相祝福, 大家加油, 願大家心想事成, 好嗎?
百分百COW

大宅

想生BB熱投

原文章由 ChanSee9 於 08-6-13 00:19 發表
我應該下星期就會抽蛋, 聽你地講會咁痛, 都唔知點算, 死啦, 我有子宮後屈ga, qm只係開3日病假, 而我公司無病假ga, 要逐日扣錢, 大假只得幾日, 要慳d留番日後用ga ma... 如果真係咁痛, 唔知qm可唔可以開多1-2日呢?

...

ChanSee9,
我諗你同dr. 講, 我估佢會睇你的case, 唔好擔心, 愈驚就愈痛, 不過最衰都係我, 嚇親你tim!其實好多係呢度分享的sister 都冇咩唔舒服, 所以你唔好諗咁多住先la !
百分百cow

大宅

想生BB熱投

原文章由 藍色小雨 於 08-6-12 16:04 發表

百分百cow:

我同你一樣呀, 一早已經同公司講了要請假, 係瑪麗基本上醫生都會比3日病假, 放胎後就要自己請假了, 我明天就第一日上班啦, 連病假一共放了13日呀... 我抽完蛋頭2日係成個肚都痛, 個胃最痛, 當晚個子宮 ...

小雨,
返工千萬唔好咁操勞和緊張呀! 其實我都想返工了, 不過我老公唔俾, 怕我太上心, 因為我一做野就阿媽姓咩都唔記得, 水又唔飲!
百分百cow

首頁

尾頁

跳至