自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

catnapper 發表於 16-5-2 17:39
事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到而家已經儲了幾千蚊, 昨天查看時發覺錢箱得返百幾蚊, 從各種證據 ...

是否假民主?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

eggcarol 發表於 16-5-2 17:54
唔會,佢仲細,你做媽媽唔教佢正確用錢方式才有問題

我同意父母要教導小朋友理財,唔需要爭辯。

但系呢件事黎講,媽媽說小朋友储利是錢,用来買自己喜歡的東西,媽媽認為小朋友浪費金錢於遊戲卡(只是推断),質问小朋友,点解要咁做?一早已講明小朋友储黎買喜歡的東西嘛。

小朋友如果用完儲備,问父母要錢買嘢時,才時好時机教導理財呢。这時,小朋友才有机会反省,再好好計劃。

个人認为,不喜勿插。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至