自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

今日見完醫生了, 因抽完腹水好快又返番來

醫生今日會放爸爸出院等佢返屋企還一個心願, 應該下星期會再返醫院。

到時會做舒緩治療, 感到痛會打瑪啡。等佢安詳離去。

爸爸抗癌快2年了,期間有治好過, 我明白我地要放手了。

係呢度多謝各位支持同鼓勵。謝謝

Jolin_Yuen    發表於 17-2-20 16:52

侯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

多謝各位祝福。

今日我都同咗媽咪講爸爸嘅事, 媽咪喊得好厲害, 但佢好叻, 係爸爸面前都係笑住。

爸爸唔知道醫生同我地講個番說話, 仲問我幾時覆診同打針, 我話姑娘會通知

細佬已同爸爸講話腹水好快會來返, 爸爸話咁就再抽, 等打針, 爸爸好似係唔會放棄咁, 我地都唔知點做。

因為爸爸惡質症都出埋來了。

侯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我以為自己可以放低, 但當一個人時眼淚不停流。

好無奈分擔唔到爸爸嘅辛苦, 咩都幫佢唔到

侯爵府

2018復活節勳章

月巴羊大 發表於 17-2-19 23:22
樓主,要時間的,我爸上個月離開了,最近我的同事問候我0k嗎?我答0k,但其實我知道是未0K的,怎會一下子 ...

我媽咪都好堅強, 但我知佢忍得好辛苦。

坦白講, 我真係未能放低

以家食嘢都會嘔, 胃又痛, 又瞓唔到

但我自己又唔可以比個女見到喊, 一個人在家照顧個女都好無助, 好怕電話響起, 好怕有人打來。

啱啱媽咪打來時, 我心到離一離, 真係好驚。

侯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

今日回家見爸爸, 爸爸喊住同我講好辛苦, 想死咗去算了

我話, 你已經好叻仔, 我地知你辛苦, 我會陪住你。我問爸爸有冇心事, 佢話無, 我叫佢唔好擔心我地呢班仔女, 媽咪我學會好好照顧, 我有時間會返鄉下代替你拜爺爺嫲嫲, 爸爸聽到都笑了。

雖然我好唔捨得爸爸離開, 但我知道我地要放手了

侯爵府

2018復活節勳章

candytweety 發表於 17-2-20 13:01
陪下佢, 佢有啲咩想做都同佢完成。樓主保重。

我知道爸爸好想返鄉下拜爺爺嫲嫲,我話我會代佢返去拜祭, 叫爸爸唔好擔心。

爸爸都怕媽咪無人照顧, 我們都話我地會好好照顧媽咪

侯爵府

2018復活節勳章

lingan 發表於 17-2-20 15:12
樓主,你地好孝順和錫爸爸,他是知道的。

唔知你有冇信仰,可以搵埋醫院嘅牧師, ...

我自己係基督教徒, 但我爸爸係拜神嘅,所以佢唔太鐘意祈禱。

不過我有成日同佢傾計, 希望令佢開心啲喇

首頁

尾頁

跳至