自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

Shadowbk 發表於 17-5-11 19:58
N班要準備買定啲咩?可以分享一下?校服買幾多套好?感謝賜教!

我女N班中, 初找只買2套校服 (只係運動服) 途中發現完全唔夠, 最後買多2套。

1. 手巾仔 + 盒
2. 環保袋 (袋污糟咗嘅衣物, 如瀨濕咗)
3. 食飯衫
4. 畫畫衫連手袖
5. 尿片袋 (初期用, 我用返試用裝啲袋)
6. 餐用袋 (袋食飯衫同毛巾)
7. 汗巾 (吸下汗)
8. 被, 床墊
9. 姓名貼紙 (燙晒係衫褲鞋襪, 手巾仔, 鞋墊)
10. 2對白鞋 (1對室外著, 1對室內著)
11. 白襪仔
12. 冷衫

其實學校應該都會有份list, 因為間間所需要嘅都唔同。

我女間學校要自己做姓名印仔, 買功課袋, 餐用袋等

侯爵府

2018復活節勳章

feifei_baby 發表於 17-5-11 20:20
請教被鋪邊度買?細女九月返全日n

學校有冇比呎吋呢? 有啲學校呎吋不一架。

侯爵府

2018復活節勳章

Shadowbk 發表於 17-5-11 20:30
未啊?連去廁所都未試過,我都有啲擔心,要開始教。

唔駛擔心, 我個女份學時都未戒到片

學校老師會幫手 (老師會建議著學習褲, 方便小朋友識自己除), 到第2個月, 我個女返到學校已經要除片, 初時成日瀨濕得好緊要, 基本上日日瀨濕。

當小朋友無瀨時我會讚佢好叻無瀨濕, 唔駛個半月已經無咩點瀨濕了。

當然放假時都要屋企配合, 我都會定時帶阿女痾VV 同POO POO.

同埋可以放心係, N班去洗手間係好密, 基本上每完一個環節都會去洗手間

侯爵府

2018復活節勳章

feifei_baby 發表於 17-5-11 23:00
有尺寸,但唔知邊度買。

我見過係深水埗長沙灣道近石硤尾街個度有一間有得買。

但因為太少款, 最後同學仔嘅媽媽幫我係深圳訂返來。

其實學校都有得買呀~

被就基本上買床單個啲地方已經有得買了。

床墊真係幾難搵到, 旺角花園街無一間有, 去買床上用品個啲都冇得買, 問過一田, aeon, 先施都冇

侯爵府

2018復活節勳章

港式奶茶 發表於 17-5-11 23:46
笑咗!仲有雜誌,間唔中要剪吓的眼耳口鼻同食物出來做功課

呢句真, 上次做功課主題係花, 係屋企一張都搵唔到, 最後上網搵再print出來

首頁

尾頁

跳至