家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

引用:其實我供左3年幾,每月hkd1k共25年,+都無咩

原帖由 chelseywong 於 15-07-23 發表
其實我供左3年幾,每月hkd1k共25年, 都無咩理,直到近期結左婚我想review下我既保險投資...計計下好想cut呢 ...
三年幾就cut, 會扣好多手續費架!蝕到入肉!反正你帳面都賺,點解唔供耐d呀?遲d cut扣少d架!

洋房

引用:Quote:原帖由+木子.車車+於+15-07-27+發表

原帖由 chelseywong 於 15-07-29 發表
因為我唔想再俾基金經理賺每年既手續費....其實唔係lock死個段period既錢已經蝕緊了

...
好似就算cut都要比剩餘年期既管理費架!我之前買AIA果份基金都係咁,我買左30年期的基金,供左10之後就停供,後來諗住cut, 打去AIA問,佢話我就算cut都要比埋跟住20年既管理費!
你要問清楚呀!

洋房

引用:Quote:原帖由+木子.車車+於+15-07-29+發表

原帖由 chelseywong 於 15-07-30 發表
咁你最後有無cut到?
有呀!我個AIA agent都唔理我,我自己又唔熟基金既野,反正我份plan咁多年都冇賺過,我驚越蝕越多,所以cut左啦

洋房

引用:Quote:木子.車車+發表於+15-7-30+15:59+有

原帖由 sousmarin 於 15-07-30 發表
咁點計可以攞番幾錢?
我張週年報告有寫退保淨值,呢個數就係我可以拎返既錢!我蝕左成2萬港幣,真係好肉尺,不過我計過,除非之後勁升勁賺,否則而家cut反而蝕少d,我買左10年,最多果年只係賺左2000港幣,但蝕就唔止囉,我真係睇唔出亦冇信心之後會賺返囉!唉,都係個agent唔好,買之前講到勁好,但十年黎都冇理過我!
我d朋友都有買基金,佢地大多數都真係有得賺的,睇黎㨂agent同㨂公司都真係好緊要!

洋房

引用:Quote:原帖由+木子.車車+於+15-08-01+發表

原帖由 chelseywong 於 15-08-02 發表
得想講我份單,真係咩都睇唔到,除左現有保值外。我想知既每年扣幾多基金費用都無寫囉...

...
我果張都冇寫行政費同管理費果d幾錢架,我自己打去保險公司問的,不過有寫退保價值,我之前在AIA買的,你邊間買架?

洋房

引用:Quote:木子.車車+發表於+15-8-1+14:28+我張

原帖由 fanny3315 於 15-08-05 發表
我想問如果現金退保價值截至上個月個個數,係唔係我就可以拎番佢講個個數唔洗再扣其他錢???
記得初時買話供1 ...
咁我真係唔知喎!我見我cut單 退票個數同保單上退保價值個數好接近,我估係囉!
不過唔知係咪個個plan都係咁計呢!你不如打去客戶服務到問下!

洋房

引用:Quote:原帖由+木子.車車+於+15-08-07+發表

原帖由 chelseywong 於 15-08-07 發表
我決定cut, 但宜家係咁跌,定我等佢升番少少先落錢出黎?
我都經歷過,諗住等升返先cut, 結果等左2年,退保價值越來越少😭,所以最後決定唔再等,cut左拎返少少錢交保險費好過
我買普通儲蓄plan都有少少賺,以後都唔會買基金!

首頁

尾頁

跳至