單親天地

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

環保接龍勳章

我都係單身,得隻亞女,我唔怕老來孤獨,講真,有兒有女有老公又點,好多老左都覺悶,覺無人理架啦,有幾多老人院嘅老人家都有係乜都有...你明我意思嗎??
離婚,我一句都無同人呻過,其實好睇你本身點諗,要愁嘅,乜都會愁一餐
知足常樂,開唔開心做人,好睇你點揀,係時候要開竅...
原帖由 (!_!) 於 10-10-29 12:38 發表
看到這裡的單親媽媽, 個個都活得很快樂, 很堅强. 相信子女是妳們的最大動力.

我不是單親. 是單身. 獨居, 沒家人. 晚 女, 沒想過再有姻緣. 但又怕老來孤獨.

儘管感激身旁朋友的關心和支持. 總不成整天苦瓜乾 ...

瑪瑙宮

環保接龍勳章

人生得嗰幾廿年,真係唔應該嘥精神响某d過去左嘅事裏面囉...
因為執着,所以難囉
做人最緊要睇野,諗野正面,咁就開心好多
原帖由 (!_!) 於 10-10-29 13:25 發表
我仍在龜速爬行呢. 為何你們說得那麼易, 我做得那麼難? mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />

瑪瑙宮

環保接龍勳章

係架,單親比單身嘅壓力真係多好多,相信仲係我意料唔到添噃....所以單親嘅父母真係無得鼎
原帖由 小雄維尼 於 10-10-29 20:01 發表
樓主, 可能你會話我講野太直同衰...不過我講事實, 希望你5好見怪!
你無小朋友都話慘, 甘我呢?個仔未出世已經同佢老豆分開左, 甘多年佢都無話真係養過個仔, 個仔由出世就已經可多事...就算都而家都都仲有好多病,未加 ...

瑪瑙宮

環保接龍勳章

雖然我好少同你傾計,不過見你言談間都知你唔開心,好似有苦自己知咁...
咩解究要過左9年呀,而家心情仲未好番??
咁點解你識敎人,自己唔做呢??苦嘅日子真係好過咩,點解唔放過自己呢??
你唔好介意我太直接,我都係關心你....!!
原帖由 charmaine_1 於 10-10-30 08:23 發表

對人歡笑背人愁嘅曰子,我過左9年啦,或者你會巳為我好開心,其實係習巳為常,見到人就要笑,
但我希望你唔好學我,揾個目標,擴大自己圈子,唔好比自己
諗番轉頭, ...

瑪瑙宮

環保接龍勳章

因為我唔會用獨居或孤獨老人黎形容自己囉,你怕嘅..就更加唔應該收埋自己,逃避真係無用架,什麼太依賴他,家庭突變,呢度邊個唔係,我由知道簽紙離婚到佢走都係二十日左右,我算唔算突變??觸境傷情,我都有,約兩個星期啦...
因為我覺得唔係我嘅野,比我都唔要,我嗰時知道我比好多人已經好好,因為我單身,壓力一定無咁大,只要做好自己就可以...
其實我都講過好多次,我唔講唔呻=忘記,要忘記過去,對我黎講真係好易...
將來嘅野我亦唔會想太多,講真吖..下分鐘都未知啦,仲諗咁長遠黎自己嚇自己...
如果你諗野係負面多嘅,我都想叫你唔好諗咁多啦,因為諗親都唔方好...你明嗎...
哈哈..咁都比你強過我添,咁我就唔同你爭啦,你要繼續同大家見面,知嘛....^^
溫馨提示:唔好再咁矛盾,既怕孤獨又唔見人嘅事啦:) :)
原帖由 (!_!) 於 10-10-31 00:20 發表
Wayso,

怎麼同樣都是獨居,你我的態度, 相差這麼遠呢?

我真的很怕很怕做獨居老女人. 先天性的.
過去太依賴他了. 看著家裡的變化, 很觸境傷情 ...我太感情用事了吧.

不過有一點我比你强, 我也曾走過出來見人. ...

瑪瑙宮

環保接龍勳章

仲有呀...
我唔生bb就一早預左老來得番兩老(你諗野咁長遠,我唔知你有無咁諗過),亦諗佢會死先過我,到時我都係一個人,心態早已準備好,只係提前左,我反而覺得仲好,起碼唔需要再傷心,要我記掛一世,而家會行會走,自由自在,你想由頭開始過亦得 :lol
原帖由 (!_!) 於 10-10-31 00:20 發表
Wayso,

怎麼同樣都是獨居,你我的態度, 相差這麼遠呢?

我真的很怕很怕做獨居老女人. 先天性的.
過去太依賴他了. 看著家裡的變化, 很觸境傷情 ...我太感情用事了吧.

不過有一點我比你强, 我也曾走過出來見人. ...

瑪瑙宮

環保接龍勳章

瑪瑙宮

環保接龍勳章

係架...有時真係一個人好過兩個人好多,比我再揀過,我都唔想要以前嘅生活
原帖由 catfitfit 於 10-10-31 18:57 發表
親愛嘅感嘆號:

兩個人, 兩種孤獨的日子我嘗盡了, 感覺比一個人的孤獨來得可怕, 別想太多了, 以閣下嘅條件, 找到你的 Mr. Right 唔難遮....

瑪瑙宮

環保接龍勳章

瑪瑙宮

環保接龍勳章

你到而家仲要諗佢地嘅野,咁就送呢首比佢地啦
原帖由 (!_!) 於 10-11-1 22:52 發表

呢個round, 隻C6同29 唱緊呢隻歌.

瑪瑙宮

環保接龍勳章

如果你問我,我只知世事未必盡如人意,唔係想點就可以,要學懂接受現實...
原帖由 sallytamsh 於 10-11-1 23:28 發表

我上次去卡拉ok, 一唱呢首歌(活得比你好), 就勁喊......
朋友直頭要cut咗呢首歌, 唔俾我唱, cut完我都繼續喊.....
我當時諗: 點解要活得比佢好? 點解唔可以大家都一齊活得好呢? ...

首頁

尾頁

跳至