時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想生BB熱投

引用:Quote:hkpig 發表於 15-8-10 22:17 搬走佢

原帖由 maymaymama2405 於 15-08-10 發表
諗同可唔可行係兩回事 ~ 諗好多野可以諗得好美好, 做果個要面對o既問題, 非我地諗到的 ~ ...
更加證明正苦無能

複式洋房

想生BB熱投

引用:Quote:hkpig 發表於 15-8-10 22:20 依你所

原帖由 maymaymama2405 於 15-08-10 發表
其實叫人689真係唔係太有禮貌嫁 ~ 就好似我覺得用中文讀你網名一樣, 希望你懂 ...
網名係用黎提醒網民

複式洋房

想生BB熱投

回覆:【悼念悼上癮的香港人】

唔係有下一代都唔會咁關心政治,唔會想正苦實事求是,希望有同道人明白

複式洋房

想生BB熱投

引用:Quote:hkpig 發表於 15-8-10 22:27 網名係

但我唔想咁叫去笑你又好笑其他人都好, 基本尊重 ~ 每個人有自己睇法, 點解有自己睇法就係港豬呢? 都係果句 ...
689只係一個號碼,可圈可點,如果一個稱謂都要維護,確實沒有討論餘地

複式洋房

想生BB熱投

我就唔會介意被稱港豬,反正我從前確是港豬一名,現在還在學習

複式洋房

想生BB熱投

引用:Quote:hkpig 發表於 15-8-10 22:30 唔係有

有d說話只係永遠將人與人之間o既關係推得越來越開 ~ 己所不欲 勿施於人
最重要係 ~ 暴力解決唔 ...
抗爭不一定暴力,暴力也不代表甚麼

複式洋房

想生BB熱投

引用:Quote:原帖由 maymaymama2405 於 15-08-10

原帖由 hkpig 於 15-08-10 發表
抗爭不一定暴力,暴力也不代表甚麼
不去抗爭,不准暴力 才是問題

複式洋房

想生BB熱投

晚安

複式洋房

想生BB熱投

牆身有裂痕,恰恰證明大樹茁壯成長|Charlton Cheung

http://manjuhk.com/2015/08/10/treeandwall/

般咸道既石牆樹,早在 1949 年既舊相入面已經見到。剛剛被斬的四棵樹當中,近柏道的樓梯上母樹,分分鐘比上星期跌落來嘅那一棵仲要老:因為在 1949 年的相片中,此母樹比近寧養臺的要高大。後來母樹再延生多三棵子樹,就成為剛剛被斬的四棵樹。

而承托住老榕樹所生長的古石牆,唔同部份係建於不同年代的(見下圖)。樹後面既石圍欄,係典型既三十年代建築,常見於港島半山的車路。而石牆樹真正的落腳點,是一幅 1860 年代的古牆,乃當年開闢般咸道時建成、最原始既石牆。所以石圍欄係後加既,而根本不是老榕樹既落腳點。政府以石圍欄有裂痕為由去斬樹,理由其實並不充分。

而如果仔細咁睇石圍欄嘅裂痕,就會發現其實裂痕並不是新的!石圍欄有裂痕的部份,石與石之間最少有三個時期既修邊痕跡(見下圖)。(1) 原始修邊,(2) 粗凸修邊,(3) 填平式修邊。 四棵樹之中,有兩棵樹後面既石圍欄都有曾經被修補既痕跡,呢兩棵是最近牆頂地面既兩棵,亦是最古老既兩棵:母樹及第一子樹。其實這是正常不過既自然現象!

20150810 牆身有裂痕 Charlton Cheung 配圖

老榕樹開始生長,是在石圍欄下面既古石牆之上,當時仍未有石圍欄,其實是後加的。加石圍欄的時候,相信老榕樹及第一子樹已經生長了一段時間,所以比其他兩樹更接近聖士提反徑既地面。隨住老樹不斷生長,樹幹及樹根會不斷變粗,因此就會向上推,令石圍欄向上扭曲,因而出現裂痕。呢段石圍欄上顯示不同時代修補過的痕跡,其實係反映老榕樹不斷生長的過程。而出現痕跡,不但不是代表老榕樹結構有問題,反而是老榕樹健康茁壯成長既良好信號。住在附近的街坊亦表示,裂痕早已存在多時,政府今次以一條舊有既裂痕,在没有諮詢居民既情況下倉猝斬斷古樹,實在係自斷根基。百年樹木,就係咁樣被一個無情及怕事既政府無情斷送。

香港依家既樹木「政策」就係登記同埋檢查,但就無注重到樹木其實係有生命既,會長大的,需要新地方生更多嘅根。特別係生長起石牆上面既榕樹,靠氣根去抓實新既地方,做新既支點。 希望政府日後,會留意多一啲打好根基既方法。百年樹木,點可以隨便話斬就斬?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

首頁

尾頁

跳至