自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

在地鐵常見到老人、小孩、照顧小童的人都站,而坐,甚至坐關愛座的,大多是打手遊或睡覺的年輕力壯,或以吾正廣東話傾談的中年婦女或夫婦。
有些會苦衷,例如腳痛,但難道全有苦衷?有些更公然跟小童爭坐,亦不覺尷尬。。。
本人曾在懷孕後期(籮咁大個肚)亦企足全程,坐在位上的人都是專心打機,睡覺或傾談(是觀察,非老奉要人讓)。現在自己當然身體力行,大多選擇站或問問表徵上較需坐的人士去坐。如社會大眾都有更多的同理心,便更能把關愛美德傳播;相反,如經常出現你爭我奪的情況(東鐵每天發生)同樣也不斷傳播,每天重複你爭我奪的景象。不禁慨嘆某些素質真是利害

333s    發表於 24-1-12 08:02

別墅

Onlok 發表於 24-1-12 06:00
當年…我大肚好多人讓座。大部分係男士,後生仔女。女人,大媽真係好少讓座……可能佢哋覺得自己當年都係 ...

絕對認同“大媽,女人 當年都係咁(遭遇” ,所以,如果社會大眾都有更多的同理心,便更能把 關愛 傳播開去,我自己當然也身體力行,大多選擇站立(非懷孕期)或 問問表徵上較需坐的人士去坐;相反,如社會經常出現你爭我奪的景象,同樣也會不斷傳播,每天重複你爭我奪的景象。

別墅

gallygally 發表於 24-1-12 07:40
如果你中途站上車, 就唔好老馮要求人讓座俾你啦, 要坐自己坐去頭站坐番轉頭.
(利申: 自己大肚時都 ...

有需要人士如中途站上車,是可以選擇有關愛座的車廂。

別墅

pauline_c 發表於 24-1-12 06:51
回覆 Kisskeni 的帖子

我懷孕嘅時候無咩遇到讓座,手抱 BB 就遇過好多。我唔認為小朋友有需要讓座,讓咗小 ...

‘’批判‘’別人在 “自由講場” 講自己的想法才是應該鼓吹

別墅

幸福花海 發表於 24-1-12 08:44
讓坐係美德,讓係人情,唔讓係道理,唔可以覺得讓坐係應分,應讚償有美德既人,唔讓亦無錯,點解要批評人, ...

相信在 自由講場 講一些合法的說話也可以啩?現在已經不可以?

別墅

YY1101 發表於 24-1-12 05:27
不過係既
真係吾好諗人地一定要讓
自己點點點

關愛座車廂的設立便是提供給有需要人士多一個選擇

別墅

fatfatlam 發表於 24-1-12 08:02
我大肚臨生時有人讓位俾我,但最後俾人搶咗嚟坐

所以,現在的情況不是讓不讓,而是‘’爭和搶‘’,如你行動不便的,普通座或關愛座也不會夠別人快。。
所以,關愛座的確可以取消,有需要人士都應該去選擇坐的士吧

別墅

Kuri 發表於 24-1-12 09:13
我大肚時,有個阿叔讓咗個比較安全嘅~~企位俾我

感動

別墅

apelok 發表於 24-1-12 09:16
當年陀b 後期肯讓位的反而一位老人家,隔離果啲全部冇反應

唯有諗坐得的全都係有需要的人

認同 認同

別墅

wan_sosin 發表於 24-1-12 08:02
老人,孕婦,殘障等要讓,3,4歲以上小朋友唔需要讓,無限精力,比個位佢都多數跳嚟跳去,我仔細個嗰時都唔 ...

小朋友也一定會讓,因為香港現今的小朋友比大人還忙,睡眠時間甚至更不足。

別墅

pauline_c 發表於 24-1-12 10:06
我唔係批判你嘅 post,係希望更正扭曲嘅價值,讓座係美德,唔係應分。唔好持住「弱勢」,認為一切都老馮, ...

在自由講場講想法,期望在更多線路內市民都更有素質和美德,就算是“老馮” “批判”和“扭曲”,而閣下的則不算 批判,明白的。

別墅

AngelVenus 發表於 24-1-12 10:37
回覆 Kisskeni 的帖子

我同樓主一樣, 10年前返工,我有左時開始見肚大多數都係媽媽級既年長女士或外藉人士 ...

係呀,教育或素質上的確仍有進步空間。
但只係講出觀察(從來都冇諗住爭位或要人讓,因企吓當keep fit),期望社會大眾,新或舊港人都多點同理心,美德,就被人話想“老奉”。

別墅

Png 發表於 24-1-12 10:47
如果坐緊關愛座的人最好讓位比有需要人士啦,
但一般座位就唔好老馮要人讓,
各人有各人需要

認同,認同,所以少d做‘’判官‘’去判人如何才會開心豁達,便會開心豁達d。

別墅

wan_sosin 發表於 24-1-12 10:01
咪係!所以我話唔好縱慣細路,而家細路讀書係辛苦,但唔代表咩都就佢哋,每一代人自有佢哋生活方式。
我細 ...

小朋友也一定會讓(當然他們可以拒絕。亦無需什麼感激),更加絕不會跟小孩爭位,只因曾經感受過別人關愛的人,成長後才更有機會會去關愛、幫助別人。相反,成長於缺乏關愛、你爭我奪的世界,只能學到爭奪、自私自利。

兒童是父母的一面鏡子。完。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊