懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

我預產期係2月10, 今日做o左第一次既產檢.
- 瑪麗生

我o尼幾日個月都耐不耐有肚痛, 好冇胃口同有d反胃, 你地有o羊唔舒服呀?

子爵府

你去o左做產檢未呀? 係o米都係得一粒黑色o野o甘細o家? 我 5wk la~ 你o尼?

原文章由 anita_mon 於 08-6-2 20:10 發表
我都係岩岩驗到有左, 預產期都係2月, 因為唸住開刀, 未知係邊日生.

我呢個月都係keep住好多胃氣, 食少少野就好肚脹, 有時行路行快少少個肚都會有d唔舒服既感覺. ...

子爵府

lmp 係o米同u/s 一樣o家? 照到do羊呀? 我係5wk 3days 呀

原文章由 jojolly 於 08-6-2 21:33 發表
你地好呀..
終於都見到09年2月既post la, 真係開心.

我都係09年2月既準mama,我係第一胎, 宜家都係5wks 呀, 我睇左一次普遍科, 醫生話照我lmp, 我係2 月1 日預產期. 不過我六月中先去自己個婦產科醫生度做產檢, 到時 ...

子爵府

唔知你係o米問我呀, 不過, 我都答先, haha
我今日去照既, 係5wk3days~ dr 話我未見到同long 呀, 只係見到一點黑色o野jor~
因為今日check 到我左邊有一個4cm水瘤, 所以佢叫我下星期2返去再check 過size , 到時睇o下見到胎long 未la~~

原文章由 jojolly 於 08-6-2 21:44 發表
你幾wks時照架?? 你照到個胎long la??
lmp = 最後一次黎m既第一日,
我聽其他d mama 講, 話照u/s 係準d 睇到預產期, 咁你下一次幾時返去照呀?

子爵府

我諗係bingo 前有o家, 因為我記得早幾個月左邊就m/排卵都有d 痛o家..都有d擔心呀...
係喎...係好似係4wks 3days 喎, hahhaa, 係我自己計o家jor, 係喎...唉...原本得4wk 3days jor......

原文章由 jojolly 於 08-6-2 22:06 發表
係呀...我係問你呀bin bin 仔.....
你個水瘤係咪因為有bb而引起架?好似好多人都會咁架! 其實我好心急想快d 睇下亞b 個心跳, 但起碼要6週先睇到.

請勿見怪, 我有個少少既問題,
你3/5 lmp, 今日唔係應該係4wks 3 日 ...

子爵府

有呀, 我有耐不耐肚痛, 冇o羊胃口同有d反胃呀...

原文章由 jojolly 於 08-6-2 22:45 發表
binbin 仔

咁你到目前為止, 有冇d咩懷孕特徵呀?
touch wood 暫時都係成日肚餓同成日放屁, 間中有d 暈暈地.不過就瞓得好差..成日半夜醒左就瞓唔返.

子爵府

係呀!! 唔洗o甘快去照o家, 不過我因為超肚痛驚有事, 所以至早o左去see dr jor, 我琴日4wk 3days 只見一點o野jor~ 所以佢再幫我驗多次o黎confirm 呀~

我好早check 到bingo o家, 其實我係day24 開始用d仔驗孕同排egg check, 2支都有線, 一日深過一日, 跟我我o係day29就用棒棒, 就confirm lor~

大家要事事小心呀!!!!~~

原文章由 jojolly 於 08-6-3 09:46 發表
ccooll
好多mami 都話如冇咩特別問題, 最好係第六個星期先去照, 咁就照到埋心跳,
如果太早去, 就只係見到個胎long

講真, 要等到6星期先去照…真係等到頸都長, 好辛苦呀…我都等緊呀!!! ...

子爵府

我係照u/s 呀~ 冇o野見到呀, 只係得一點黑色o野jor, 果日係 4wk 3days 呀, 我下個星期2會再返去check 個水瘤..希望冇大到la..

我個肚係超痛tim 呀, 佢o米話有大o左係肚痛係正常lor, 佢話唔想開止痛藥比我, 所以如果真係痛我好嚴重就要去急症呀..唉..希望我之前痛果2,3次係因為我食錯o野先o甘痛la...

原文章由 moonisland 於 08-6-3 15:26 發表
binbin 仔

你是照ultrasound 還市超陰? 這麽快看到一點? 你都有肚痛? 點痛? 醫生有沒有說什麽? 點算好?

子爵府

打電話book ok o家la, tel 2589 2100, 佢會問你有e生證明未, 你答佢有就得o家la, 因為第一次去佢地道產檢已經係10wk 既事, 到時一定有o家la~

原文章由 ccooll 於 08-6-3 23:15 發表
請問book贊育係電話定親身去呢?係唔係帶埋醫生信證明有孕?

子爵府

你去睇e生時有冇照u/s 呀? 5wk1day照到d o羊呀? 我果日肚勁痛去睇e生, 當日係 4wk3day 只係見到有一點黑色o野呀..

原文章由 csky 於 08-6-3 23:52 發表
我今日肚or先去睇私家醫生... 5week1day
我friday先會去健康院做產檢....

子爵府

我o尼2晚都冇勁肚痛la, 我諗我真係食錯o野至攪到o甘呀, 不過, 有時都有少少痛, 好似m痛果d o甘樣~ 你有冇o家?

係呀, 我都係訓得唔係o甘好呀, 要訓好耐至訓得著呀, 希望快d可以好訓d o拉!!

原文章由 jojolly 於 08-6-4 09:42 發表
Binbin 仔, 你好嗎?? 點呀, 你個肚仲有冇痛呀?
唔知點解呢排都訓得好差呀, 差不多每晚4.00幾就醒等天光,
搞到每朝返工都好攰好眼訓呀!!!

子爵府

welcome~~ :)

原文章由 ccooll 於 08-6-4 09:54 發表

Thank you. I've booked mid July : )

子爵府

我個胸一早o係 day25已經開始痛la, o尼幾日重好似痛o左tim 呀..
我重有時會有反胃呀, 不過就冇嘔~

原文章由 jojolly 於 08-6-4 17:24 發表
有架, 我都有時會有痛架, 但就係陰陰下咁.我諗應該冇野卦!
你個胸開發痛未呀??

子爵府

我book o左12/7讚育做產檢, 不過我未book 度頸皮連埋抽血呀, 其實係幾多wk 至做o家? 要幾時book o左?

原文章由 jr625 於 08-6-4 21:44 發表

anita_mon,
我也不清楚威爾斯的oscar是否超聲波度頸皮連埋抽血呀!我都係見其他媽咪話威爾斯比較好,所以才打電話去book.因為我21/6先到醫生那兒檢查,擔心21/6之後才book oscar會無位,所以未早d
book 囉! ...

子爵府

你地個肚係o米耐不耐就好似m 痛o甘, 好"yuen" 住"yuen"住o甘樣痛呀? 都幾辛苦呀..

子爵府

o華, o甘我都要聽日打去book 至得la~

原文章由 anita_mon 於 08-6-4 22:34 發表
jj511,

我同你LMP都係一樣5月1號呀, 今日打去威爾斯book做oscar, 姑娘幫我計話預產期係09年2月5號.

binbin仔,

威爾斯姑娘同我講話oscar係12-13週做, 我今日打去book, 約左7月25號做. ...

子爵府

我都係照到有個水long o拉...不過應該冇o羊o野既.
o華, 你有size o家? 我只係見到有一點黑色o野jor, 個dr 冇同我measure 個size 呀..可能真係太細呀..

原文章由 csky 於 08-6-4 23:22 發表

我有照u/s 呀~ 冇o野見到呀, 只係得一點黑色o野 約1.6x1.6x1.6 cm, 不過又 照到有1 個4.5x4.5x6cm 的子宮肌瘤

子爵府

我o係cwb一個c+e生道照超聲波架, 健康院果d我唔知呀~

原文章由 anita_mon 於 08-6-5 00:20 發表
我想問你向邊度照超聲波架? 我book左健康院, 6月中做產檢, 睇開個婦科冇咁快有得睇, 但係威爾斯姑娘話如果確實既預產期同佢地幫我計既有出入, 就要通知佢地改做oscar既日期.

請問聲知唔知健康院會唔會幫我地照超聲 ...

子爵府

你地有冇試過肚痛痛到企唔到行唔到o家??? 我今朝又係o甘呀....

子爵府

係呀...試過幾次o拉..都唔知點解o甘既...我confirm o左bingo 到o尼o家都只不過係 1wk, 我已經因為好肚痛而請過一日假o家o拉, 不過好彩我已經同o左我老闆講, 佢都好明白同體諒我~

我早幾日睇dr 既時候都有同佢講呀, 不過佢話肚痛係正常既, 但係我痛得o甘嚴重佢都唔想比止痛藥我, 話如果真係痛得好嚴重既話就要睇急症呀..

原文章由 jojolly 於 08-6-5 09:33 發表
binbin 仔,
你咁嚴重呀?小心d 呀, 如果真係行唔到, 就唔好返工la...

係woo...你下星期睇醫生, 一定要同醫生講呀!

首頁
12345...7

尾頁

跳至