跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我都係住喺調景嶺(維景灣畔). bb而家5個半月大. 大家可以多d share 下, 你諗住俾bb做大仔定細仔?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

估唔到喺度遇到咁多鄰居添. 等豬流感過咗, 我地可以約落club house玩喎. 我而家每個禮拜六、日朝早都會同bb落去樓下公園晒太陽, 唔知有冇撞過你地呢? 其他地方就好少帶bb去.
我9月會放bb喺育嬰院, 但育嬰院只係返兩歲, 到時如果有nursery收, 我會俾bb做細女.

公爵府

原帖由 katngan 於 09-6-18 10:23 發表
你通常朝早幾點鐘落去公園玩架?
有時我地一家四口食完早餐後都會去三期對開公園玩一陣... 唔知有冇撞過你呢?

你放係邊間育嬰院? 保護兒童會?

我通常9:00-11:00同亞b去1期公園, 果度大風d冇咁熱.
係保護兒童果間呀, 全將軍澳得一間育嬰院咋.

公爵府

原帖由 Kobaby 於 09-6-22 16:19 發表

保護兒童會nursary係唔係好難入呢?

我都唔知呀. 我報嬰院時, 佢地都有提我到個b一歲時就要即刻報名, nursery會優先收育嬰院嘅bb. 咁我問我個b 12月出世, 要插班做細仔, 會唔會有位? 佢地就話咁就好難, 連續兩年都冇插班位.....咁即係冇啦.
好在佢話我個b可以喺嬰院讀到2歲8個先去nursery, 到時可以做大仔, 收嘅機會大好多.

公爵府

原帖由 Kobaby 於 09-6-24 16:49 發表

原來係咁, 咁難咁我唔排喇.....
2歲8個月, 我會俾佢讀k1, 唔會讀nursary lu

但K1會唔會又係咁, 冇乜學校肯收我地亞B做細仔呢? 如果有學校肯收, 我都會俾佢讀K1唔讀nursary.

公爵府

原帖由 abo2008 於 09-6-26 21:58 發表

去1期公園d bb 通常係囝囝, 而3期通常係囡囡!
你的bb 係囝囝or囡囡??

遲D可以約埋一齊游下水啦! ha..ha..

我個係女黎架. 你咁都留意到1期多仔,3期多女 .
約埋一齊去游水好呀, 我都想帶囡囡學游水. 我仲想帶囡囡去學游水, 但唔知邊度有嬰兒泳班. 各位sis有冇好介紹呢?

公爵府

原帖由 snoopymom 於 09-7-27 20:57 發表
哇 依度好多TKO MAMA呀
我都係住維景架
不過我係0901媽媽
你地有無人有興趣係TKO上KINDERMUSIK呢?
想找幾個差唔多大既組一班

會幫襯邊間? Kindermusik by Catherine?

公爵府

原帖由 CSbaby 於 09-8-20 17:53 發表
你哋有冇幫BB報幼潛或協康會的COURSES呢?

我個女報咗幼潛, 10開始上堂. 應該都會報埋12月嗰期.

公爵府

原帖由 CSbaby 於 09-8-21 14:15 發表
咁你係自己報定係組班o架? 係咪喺kwan tong上?
自己報會唔會冇咁易抽到?

我係自己報, 好采抽到. 係呀, 係觀塘上, 我諗住近d. 之前join其他bk媽咪組班, 但後來話組班仲難抽中, 叫我地自己各自報, 又咁好采抽到, 真係好開心呢.

公爵府

原帖由 abo2008 於 09-8-23 17:07 發表
我報左協康, 9月坑口上堂!
幼潛就報左12月, 希望抽到啦! 係尖咀上! 如果你都想, 下次我地可以試下組班, 因為我同其他媽媽, 都有5個啦!

協康嘅playgroup係教咩架? 我見都有好多bk媽咪話報, 但我係電腦白痴, 睇完佢地嘅website都揾唔到playgroup嘅資料.

公爵府

原帖由 abo2008 於 09-8-24 09:51 發表
有個媽媽個朋友話幾好, 我一陣e-mail 比你參考下啦!

Thank you !

首頁

尾頁

跳至