自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

schricky 發表於 20-3-24 08:19
話如果真係取消,會有2個方案處理
1. 係考評局跟據學校以往dse成績同學生在校成績評估dse成績,會有dse成績 ...

除左如期考dse外, 你有無比較好少少既提議?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

schricky 發表於 20-3-24 08:43
其實唯一就係如期考,最多加人手開多啲試場坐疏啲,咁係最好嘅做法

你知啦, 香港人甘唔自律, 肯定發緊燒都會照去考dse, 到時病菌傳開晒, 係市民眼中, 責任一定不會係學生度, 而係教育署和政府, 班友一定狂鬧政府安排唔好, 置學生生死不顧之類, 我係林鄭都唔會冒呢個險~~

侯爵府

野原美冴 發表於 20-3-24 08:52

同意,如期考。

如果出左事, 責任在學校, 教師, 定係教育署 ?

侯爵府

schricky 發表於 20-3-24 09:00
我當年都係沙士年,咪一樣照考,考口試仲一定要你戴口罩
依家都一樣,入場前要探熱,發燒就唔比入場,另一 ...

如果出左事, 責任係學校, 老師, 定係教育署呢?

侯爵府

himhim0502 發表於 20-3-24 08:56
庸官唔會諗到囉

因為香港人太自私了, 唸D自私自利方法避開家居令~~

侯爵府

schricky 發表於 20-3-24 09:10
咁比學生可以自己揀用校內成績比考評局評核囉,如果都決定去考,就係自己責任了
...

如果有得比學生揀, 甘肯定80%考生一定會去考, 剩番20%就係本身都想放棄, 唔關疫情事~~

如果係band 2-3中學學生, 佢地一定會去考, 因為佢地覺得用校內成績評核唔公平, 我講緊係病緊都一定會去考~

就算band 1學生, 因為個個都想考入神科(醫科, 法律, 會計), 都必定會去考, 到時又係病緊都一定會去考~~

結論係, 超過80%考生會去考, 同100%考生應考無太大分別~~

而且, 唔係人人都好似你甘明白事理ga, 出左事一定鬧政府, 佢地唔會覺得責任係自己身上, 千錯萬錯都一定係別人錯~~~

侯爵府

natnat_tsang 發表於 20-3-24 09:49
可唔可以考少D科目, 例如只考Core..... 咁日數少咗, 風險都會低D...... 如果整個DSE 取消, 真係好難有一個 ...

其實咩方法都唔會做到100%公平, 就算只考core, 都有人嗌唔公平

講真, 依家D香港人甘自私自利, 家居令都可以出入自如, 視法律於無形, 好難保證考場有一個患者係當中~~

侯爵府

chuiyeebird 發表於 20-3-24 15:49
講咗check到發燒 唔會比入去考啦!考前要check體溫喎

其實坊間係有藥物可以短時間襟低體溫, 甘就可以入到試場考試~~

之前公主號上面有位香港人都用呢個方法令自己可以隨包機回港~~

首頁

尾頁

跳至